joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Să moară dujmanii mei / Dacă n-au vaccin în ei!

    Loredana și maneliștii, în noul ei videoclip

    Inițial, când am văzut titlul știrii, am căutat sursa. Îmi închipuiam că o fi Timesnewroman, Comentacii sau Cațavencii. Cum adică, maneliștii să fie formatorii de opinie? Și încă într-o problemă atât de sensibilă, cum ar fi vaccinarea? Repet, mi s-a părut o glumă. Apoi, am văzut știrea pe un site pe care îl consider destul de serios: Digi! Am mers mai departe cu imaginația și m-am gândit că a uitat cineva din redacție să schimbe data la calendar și acesta (calendarul, carevasăzică) a rămas înțepenit la întâi aprilie! Dar nu, totul era serios. Bașca, un secretar de stat și, astăzi, Valeriu Gheorghiță au iterat ideea că maneliștii ar putea influența opinia publică.

    Eu, personal, am fost vaccinat și aștept rapelul, dar m-aș simți jignit (chiar mă simt) să fiu convins de un manelist ca să mă vaccinez. Pe deasupra, mă simt jignit și de faptul că doi reprezentanți ai autorităților, un secretar de stat – Andrei Baciu îi spune – și însuși Valeriu Gheorghiță, președintele Comisiei Naționale de Coordonare a Activităților de Vaccinare, consideră că acest demers ar putea da rezultate. Adică românii nu pot fi convinși de argumente științifice, emise de personalități cu o educație și o cultură peste medie și vine un agramat (nu-mi place expresia analfabet funcțional) și-i convinge pe sceptici. Pentru că, să o spunem răspicat: textele maneliștilor se rotesc undeva între tăiatul venelor și băgatu-n venă, nicidecum despre Pasteur.

    Repet, eu sunt de partea vaccinării, dar îi respect pe cei care nu se vaccinează, chiar dacă nu sunt de acord cu ei. Cei care nu se vaccinează și refuză în mod rațional vaccinarea au două argumente: fie nu au încredere în vaccin, poate și teamă pentru efectele secundare și, respectiv, cei care simt că li se îngrădește dreptul la libertatea de decizie. Deci, două argumente raționale. Subliniez: raționale.

    Și-acum să punem în balanță: pe de o parte niște oameni care au argumente raționale şi care în ciuda presiunilor mediatice nu vor să se vaccineze, iar de cealaltă parte nişte cântăreţi, cu un intelect mult sub medie – cel afişat, desigur – care încearcă să-i convingă pe primii. Să fim serioşi, e un scenariu prea prost ca să-l creadă cineva.

    De fapt, întreaga tărăşenie se poate traduce simplu. Mesajul autorităţilor – c-o fi Valeriu Gheorghiţă, c-o fi Baciu, poate şi alţii ca ei – e clar: „Ia convingeţi-i voi (adică ei, maneliştii) pe ăia proşti, electoratul ăla ce pune botu’ la promisiuni deşarte, şi care vă ascultă «operele» muzicale şi cu ocazia asta mai aveţi şi voi parte de mediatizare pe posturile serioase. Şi ne creşte şi nouă, celor de la butoane, cota pe piaţa externă, ratingul de ţară, cum ar veni, norma de vaccinare pe cap de locuitor”. Ăsta e jocul, nicidecum o încercare reală de lămurire şi responsabilizare a acelei părţi a populaţiei care nu doreşte să se vaccineze.

    Dacă în ţara asta au ajuns maneliştii să fie recunoscuţi drept vectori de decizie, formatori de opinie, într-un astfel de subiect precum vaccinarea, atunci singura noastră şansă, a celor care mai cugetăm, e să emigrăm. Unde? Oriunde, dar cel mai sigur e în Elveţia, că elveţienii nu ascultă manele. De ce nu ascultă manele? De-aia că helveţienii «n-are» duşmani, că «e» neutri!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Domnule Gradinaru, uitati ca mai mult de jumatate din tara sunt cei care asculta manele si muzica mai putin educata. Care traiesc cu salarii cu mult sub media pe economie si au studii cel mult liceale (sau cate o facultate la distanta – de carte, bineinteles). Ei nu citesc ce spun formatorii de opinie, care se mai si contrazic intre ei. Se uita la stirile PRO TV, DIGI, Romania TV, etc. si fac audienta la a n-a reluare a filmului „Singur acasa” partea X. Si, la o adica, majoritatea celor numiti formatori de opinie ce autoritate stiintifica sunt?
      Invatati-va sa traiti acceptand ca sie acesti oameni, cu mai putina scoala sau educatie sunt parte a societatii. Nu trebuie sa le negam existenta. Nici sa-i izolam si sa le dam doar drept de munca (fortata). A! Dar asta am mai avut si nu s-a terminat prea bine. Doar ca multi nu au invatat la istorie in scoala.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Sunt de acord că avem o parte a populației care are aceste tare enumerate de dvs. Dar, ceea ce mă supără, e că facem o politică de stat din a coborî nivelul intelectual general la condiția acestora, în loc să-l ridicăm pe al lor. Eu, în meseria asta frumoasă, am învățat să merg cu mesajul meu la omul simplu, să încerc să mi-l fidelizez și apoi să ridic ușor ștacheta.

        +2 voturi
        +1
        -1
    2. Eu cred că-i chiar mai rău.
      Dacă primele chefuri, primele dansuri, primele alcoolizări, primele fete le-ai prins pe manele atunci toată iluzia tentantă a retrăirii tinereții (distracție și lipsă de griji, sănătate și prieteni) se va asocia involuntar cu manelele, alcoolul și grozăveala. Între timp ajungi mare ștab, local sau la Bucale. În mintea ta, indiferent de diplomele de căcat care nu reflectă nicio competență, vei considera manelele ceva pozitiv.
      Mici, bere, râgâieli, manele, povești cu bani, mașini străine, târfe vor fi tot ceea ce-ți dorești. Cum ar putea un astfel de individ să-și dea seama că facând apel la manele discreditează tot efortul de limitare a efectelor acestei așa-zise pandemii.

      +2 voturi
      +1
      -1
    3. Eu nu inteleg un lucru, cum toata lumea s-a scandalizat si simtit atacata. Cum am ajuns de la „Șeful Comitetului de vaccinare spune că s-a gândit la implicarea cântăreților de manele în promovarea campaniei de imunizare, însă a ajuns la concluzia că nu trebuie „un cadru organizat, la nivel central”. Adica oamenii s-au gandit la asta, dar nu au mers mai departe, si acum toate televiziunile si „intelectualii” vin si sunt scandalizati ca sub-oamenii aia de manelisti au fost considerati? E un non subiect. S-au gandit sa ii foloseasca: da! S-au folosit de manelisti? Nu!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Zdrențele astea care ne guvernează se cred lideri. Un lider este unul care te trage în sus la fel cum un părinte descurajează fumatul sau alcoolul și care încurajează cititul, gândirea critică, eleganța etc. Din perspectiva asta critic eu inițiativa.
        Și da, cred că ai dreptate când faci referire la manipulare și intoxicare, exagerarea temei, la ocazia convenabilă pentru unii deontologi de a-și exprima un anumit gen de superioritate de tip USR-ist.
        Oricum, cam seama situația cu o combinație fascinantă între scenele din Domnul Goe și O scrisoare pierdută..

        +1 voturi
        +1
        -1
    4. Serios? La fel de oripilat ai fost cand canteretul de casa al Consiliului Judetean , aka Generalul a facut praf Ciao Bella si a pus doi semiafoni sa o cante? Aradul merita mai mult…Si toata mascarada pe bani grei de la bugetul judetului…. NU mai fi fata mare bre Tifi , ca nu cadrezi. Vesnic dubla masura…By the way , eu chiar am fost oripilat de ambele…Mai ales de prima

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Toni, din păcate iar sari calul. Iar dovedești lipsă de bun simț.
        În ceea ce privește acest articol, nu înțelegi dimensiunea ideii, dar nu mă miră. Ca fapt divers, am criticat și ideea cu melodia aia, nu odată. Dar una e să faci un cântec de promovare, prost de altfel, șchiop intelectual, și alta e să faci din manele un brand de țară. Dacă nu faci diferența, ai o problemă a proporțiilor.
        În plus, dă-mi voie să-mi aleg eu temele și abordarea lor. Doi la mână, dacă ai ceva de comentat, comentează pe text.
        Și, btw, în câte spectacole ai fost cu Generalul sau cu alții de genul lui? Nu trebuie să răspunzi public…

        0 voturi
        +1
        -1
        • Tifi, la text nu am ce să îți bag de vina și ție chiar nu am să îți comentez stilul sau ortografia sau mai știu eu ce. Știu că scrii îngrijit, sunt printre primii tai cititori din 90 încoace indiferent unde ai scris. Eu mă iau de idee în sine. Ce mi Romania ce mi judetul Arad? Ambele sunt pe bani publici…E totuna că furi 2 oua sau 300 de milioane, tot furt se cheamă conform CP. Cât despre Ionas, nu am fost împreună pe scena decât o singură dată, la Perla și atunci ne-a sărit de plata.Erai și tu pe acolo….

          0 voturi
          +1
          -1

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.