„Run Forrest, run!” și după 20 de ani

  de Special Arad | 3 July 2014, 12:42 AM | Film

  1

  Era 6 iulie 1994, iar Robert Zemeckis şi Tom Hanks aşteptau cu emoţie premiera lui Forrest Gump, fără să aibă idee în ce nemaipomenit succes de casă se va transforma producţia pe care o filmaseră în a doua jumătate a anului anterior. Aflat în prezent pe locul 14 în topul celor mai bune 250 de filme din toate timpurile realizat conform voturilor userilor imdb.com, Forrest Gump avea să câştige în 1995 şase Oscaruri, patru dintre ele făcând parte din râvnitul „big five” al galei: Cel mai bun film, Cel mai bun actor principal, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu adaptat. Iată mai jos câteva detalii despre producţia filmului, dar şi despre primirea sa în epocă.

  Povestea tânărului al cărui IQ mic este compensat de o inimă gigantică i-a vrăjit pe americani în iulie 1994. Lansarea în preajma Zilei Independenţei, o campanie elaborată şi melanjul convingător de comedie şi dramă i-a făcut pe amatorii de cinema să se înghesuie în cele 1500 de săli din SUA şi Canada unde a avut loc prima întâlnire cu unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale anilor ’90. Forrest Gump avea să înfrângă dominaţia în box office a animaţiei Regele Leu/The Lion King, devenind lider în topul încasărilor. A rămas pe primul loc în top pentru o perioadă de zece săptămâni.

  Totalul încasărilor americane a fost de 330 de milioane, ceea ce a făcut Forrest Gump să urce pe un onorant loc patru, la momentul respectiv, în topul filmelor cu cele mai mari încasări de pe teritoriul SUA. Pe primele trei locuri erau E.T. Extraterestrul, Star Wars IV: A New Hope şi Jurassic Park. Totalul mondial al încasărilor a fost de 677 de milioane de dolari, Forrest Gump fiind întrecut în 1994 doar de Regele Leu.

  Chiar dacă cronicile publicate în epocă nu au fost unanim pozitive, mulţi analişti de la Hollywood au intuit din start influenţa extraordinară pe care o va avea filmul. Roger Ebert, probabil cel mai iubit şi respectat critic american al ultimelor decenii, a scris: „Nu am mai văzut pe cineva ca Forrest Gump într-un film şi nu am mai văzut un film care să semene cât de cât cu Forrest Gump. Orice încercare de a-l descrie îl va face să pară mai convenţional decât este, dar să încerc totuşi. Este o comedie, cred. Sau poate o dramă. Sau un vis. Scenariul lui Eric Roth are complexitatea ficţiunii moderne… Interpretarea este un echilibru cutremurător între comedie şi tristeţe, într-o poveste bogată în râsete în hohote şi adevăruri tăcute. Ce film magic.”

  Sursa: CineMagia

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Made in America dar vizionezi totul cu sufletul pe dinafară. Ce poate omul și ce vrea și cum ajută Dumnezeu atunci când Nu te dai bătut, înjosit, umilit în pofida batjocurii celorlalți și a sorții. Un film pentru toată planeta! Iar Tom a fost singurul actor din lume care putea interpreta acest rol.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.