vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Rondul meu de noapte și cei 10.000 de pași ai lui Bibarț în noul mandat de primar

  S-a mai încheiat o rundă de alegeri locale, alegeri amestecate cu un pic de europarlamentare, dar parcă nici alegerile nu mai sunt ce erau. Aradul a rămas la rondul de noapte încă patru ani, iar vechiul și noul primar, Bibarț, a început energic, cu cel puțin 10.000 de pași pe aplicația Samsung Health și cu câteva confeti virtuale urmate de „Felicitări”.

  Sunt sigur că cele mai multe felicitări au fost cele virtuale pentru vechiul și noul primar al Aradului, pentru că nici bucuriile nu mai sunt cum erau pe vremuri. Am zis să urmez dulcea tradiție a vizitelor pe la sediile partidelor în orele de după închiderea secțiilor de votare. Am fost la votare la ora 21.15, am primit și abțibild pe buletin, după care am plecat spre centru, acolo unde-s sediile partidelor mai grele.

  Mă așteptam să fim mai mulți din breasla noastră, a ziariștilor, dar nici noi nu mai funcționăm ca pe vremuri. Am fost doar patru și numai eu am rămas până târziu după miezul nopții. Eu, Boițiu, Crăciunoiu de la Pro și Buga, adică, cum am spus, patru. Nici măcar n-aș putea spune că eram mari și lați… Nu suntem nici mari și nici lați.

  Dar apoi am realizat că în ultimii ani sunt mai mulți ziariști angajați pe la partide sau pe la instituțiile statului decât cei rămași în presă…

  Eu eram cel privilegiat, pentru că de acasă, Alin, Raluca, Tomas, Mihai, Adriana, Ioana, Vali sau Lajos (deși n-ar recunoaște), băgau, vorba aia, „ca migu”, ca cititorii Special Arad să afle cine a câștigat alegerile.

  Am ajuns la PSD chiar la fluierul final al arbitrului de la alegeri. La fix ora 22. Evident că nu știa nimeni nimic, dar am făcut-o așa, de încălzire. Până să le vină lor pizza, m-am dus la „Mac” să mănânc sănătos… A trecut o oră, mai ieșeam în stradă, mai urcam, dar tot nimic. Nici greii nu mai erau prezenți ca acum patru ani când mai stăteai la o poveste cu Tripa sau cu Pistru. Fifor am observat că nu vorbește în serile de alegeri pentru că nu prea are ce să spună la „cald”. Nu interesează pe nimeni tacticile pierzătoare…

  Am văzut câteva bucurii mici, pentru că priveau cu toții cu mândrie la România TV pe burtieră unde scria că „PSD a câștigat alegerile cu 39 la sută”. Le-o fi câștigat, dar la Arad nu-i ajuta cu nimic detaliul ăsta.

  Și-am plecat la PNL, că e peste drum. Măcar acolo am fost primit cu îmbrățișări. Atât de multe încât mă întrebam dacă nu cumva am candidat eu și am și câștigat ceva. Am ieșit în stradă și am stat cu amicul Leo Buda de la AJF. Cine apare dinspre Primărie? Bibarț, chiar el. Supărat tare pe mine, mi-a aruncat o privire acră, a trecut, i-a întins mâna lui Leo și a intrat în sediu.

  Nu a stat prea mult. Nici nu avea cum. Acolo era Cionca, „dujmanul” lui din propriul partid, era Geanina, era Sergiu Bîlcea, oameni cu care nu se înghite de mai bine de patru ani, iar de pe la „prietenii primarului” nu era nimeni, că nu-l putem pune pe Ghiță pe lista lui de prieteni.

  pnl

  După bucuriile mici de la PSD cu al lor 39 la sută național, am văzut o bucurie mare, cu aplauze, o bucurie care cred că a fost unica din toată noaptea. Cu toții aplaudau că Falcă a mai obținut un mandat de europarlamentar.

  În timp ce Cionca stătea flexat în sala de conferințe, Bibarț lupta să-și facă cei 10.000 de pași cu ture între ușa de la Palatul Administrativ și ușa de la sediul partidului. Nu-i venea să intre niciunde.

  Trec din nou drumul spre PSD, aflu că Ilie Cheșa, cel care a candidat la Primărie, nu e nici el pe acolo, sediul său de campanie fiind tocmai în Aradul nou, aflu de asemenea că nimeni n-a aflat nimic legat de vreo numărătoare și coborâm din nou în stradă. Vine colegul Marian Buga și îmi întinde telefonul său spunându-mi că e Ilie Cheșa la telefon. E mic tare Aradul… Începe un dialog drăguț, un dialog care nu prea a avut conținut dar era plin de… speranță.

  Ceau Luci, cred că o să câștig.

  – Ceau Ilie, dar știi ceva despre numărătoarea voturilor?

  – Nu, dar dacă câștig ești invitatul meu în seara asta.

  Și acolo s-a încheiat dialogul plin de speranță.

  Am plecat înapoi la PNL și auzeam de acolo veștile. „Cheșa a câștigat în Checheci”, „Wiener are câștigate câteva secții din Micălaca. Dar e normal că el de acolo e”, iar în acest timp Bibi era pe la numărul 6.341 de pași pe aplicația Samsung Health. Nu avea stare, dar nici nu vorbea cu nimeni decât la telefon.

  Am intrat în sediul PNL, Cionca a ieșit din sala de conferințe precum a ieșit Ancelotti după finala cu Dortmund. Afișa acea siguranță a învingătorului și parcă nici nu se mai bucura de o victorie care era anunțată de mulți ani.

  Pe holuri se auzeau tot felul de fraze scurte: „Am câștigat Chisindia”, „Am pierdut Păulișul”, „Am câștigat la Nădlac, asta e victorie mare”, „La Lipova e bătaie la 20 de voturi”. Și apoi se aude un glas grav, gros și oarecum trist: „Am pierdut Chișineu Criș, incredibil. A câștigat Guleș…”

  În tot acest timp, Bibarț își continua marșul. La numărătoarea voturilor se apropia de un nou mandat, iar fizic era undeva pe la numărul 8.327 de pași între sediul PNL și ușa Palatului Administrativ.

  Dinăuntrul sediului PNL am realizat că vom avea alți patru ani cu un primar care nu a avut voie nici măcar să-și facă propria echipă, privilegiul de care se bucură la UTA prietenul său, Mircea Rednic. Bibarț nu și-a pus „prietenii primarului” în Consiliul Local pentru că n-a avut loc de șeful Falcă.

  Vom avea alți patru ani cu un primar Bibarț care este mai mult independent decât al PNL, un primar care în ultimul moment a refuzat să candideze sub steagul PSD pentru a-și face campanie independent de PNL, dar a candidat cu steagul galben pe umeri, un primar care va conduce un Consiliu Local format din oamenii lui Ghiță și din cei din opoziție.

  Iar prin sediu deja se auzeau vocile critice. „Câștigă Bibarț Primăria, dar numai cu 700 de voturi în față. Asta nu e victorie, pentru că pentru un oraș ca Aradul 700 de voturi sunt nimic”, spunea Geanina Pistru. Asta era pe la ora 1.45 noaptea. Între timp, după un somn bun, am aflat că Bibarț a câștigat Primăria cu mai bine de 2.000 de voturi avans. Sunt sigur, însă, că nici asta nu o mulțumește pe Geanina…

  Am plecat de la sediul PNL pe la ora 2.10 noaptea. Bibarț depășise deja cei 10.000 de pași și cu siguranță aplicația Samsung Health i-a transmis „Felicitări”. Avea nevoie de acest impuls, pentru că din sediul partidului au fost prea puțin cei care i-au transmis felicitările. S-au bucurat mai mult că Ghiță merge iar la Bruxelles și timp de cinci ani nu îl au zilnic pe cap…

  M-am trezit cu mesaje de la ISU în care eram anunțat că suntem sub cod portocaliu de vremea rea. Oare pe cine am supărat așa tare de ne trimite din astea?

  Viața continuă și după aceste alegeri. Cu câteva excepții, avem aceiași primari, același europarlamentar, aceleași probleme, aceleași rate, aceeași viață… Nu s-a schimbat nimic. Iar Zuckerberg ne lasă deschis Facebook-ul pentru plângeri. Cel puțin încă patru ani. Mă uitam pe pagina PNL Arad și mi se confirmă că singura bucurie de acolo este că au scăpat încă cinci ani de Falcă. Nimic despre victoria lui Cionca. Evident, nimic nici despre a lui Bibarț… Doar despre a lui Ghiță.

  În noul mandat al lui Bibarț, am făcut și eu rondul meu de noapte…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dl. Călin – Laurențiu Bibarț este un om al SISTEMULUI actual corupt (a se citi STATUL PARALEL). RUȘINE SECULICI, FALCĂ & CO. Mulțumim PRESEI LIBERE ARĂDENE pentru dreptul la exprimare și transparență în spiritul civic democratic, ceea ce PNL AZI NU Oferă (vezi pe Facebook doar comentarii PRO precum în RUSSIA), deoarece ei nu sunt Adevărații Liberali și Naționaliști. Sunt și ei fostul FSN – PCR, geamănul lui PSD de care spunea mereu că se leapădă, ceea ce nu se va întîmpla niciodată.

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Ce-mi plac de ei cum jubileaza de parca ar fi castigat la lotto. Am castigat Nadlacul, am pierdut Paulisul…etc. Sa inceapa parangheliile. Orice are un politician dar modestie, recunoastere, multumire nu ai sa gasesti la ei. Razboinici moderni cu gura (arta oratoriei) adaptarea si apoi toate usile ti sunt deschise. Responsabilitate doar atat cat sa se vada la suprafata. Aradenii ce ati votat, asta veti avea. Inca 4 ani de dolce far niente!

   +13 voturi
   +1
   -1
  3. Citind acest articol, îmi dau seama cât de singur și debusolat a ajuns, fostul și viitorul nostru Primar.
   … Și, mă simt obligat să-i transmit o recomandare, chiar dacă n-o va citi, iar „pupincuriștii” din jurul să, „se vor ferii ca de tămâie”, să i-o citeze .
   .
   Dar, totuși, îmi încerc norocul:
   „Stimabile” fost și viitor Primar, dezvață-te de obiceiul de a fi „cu fundul în mai multe luntrii; în final o să pici în apă!”
   .
   .
   Gândește-te bine:
   – cu oamenii lui Falcă nu te poți apropia, decât de formă; ei vor rămâne fideli „stăpânului” care „leagă și dezleagă tot ce mișcă în Arad”;
   – cu opozanții lui Falcă , din partid, pe lângă faptul că nici nu sunt prea mulți, „nici nu faci mare brânză” cu ei. Ei vor fi mai preocupați să-și salveze fundul de mânia „patronului” și să supraviețuiască cum pot.
   Și ei, la fel ca și fidelii lui Falcă, au nevoie de tine DOAR CA SĂ LE SERVEȘTI CLIENTELA !!!
   Doar atât !
   – cu aliații/opoziția din PSD nu poți să visezi la vreun viitor; ei AU OAMENII LOR și se vor folosi de tine doar ca de un „troian”;
   – familia (soția)/prietenii se folosesc de tine doar pt a-și deschide drumul sau a-și păstra privilegiile obținute în timp;
   – „turmele” cultelor, care ți-au dat votul, nu dau doi bani pe tine; te-au votat DOAR PT CĂ LE-A CERUT-O Pastorii;
   – … și ți-au mai rămas ultimii: fraierii care TI-AU DAT, ÎN MOD SINCER, VOTUL (nu, nu mă număr printre ei…!); naivii care ORICĂTE ȚEPE și ABURELI le-ai tras, CA SĂ-ȚI SERVEȘTI CLIENTELA DE PARTID (dar care, în rest, nu dă doi bani pe tine !), deci acești naivi ÎNCĂ MAI CRED ÎN TINE …
   Si sunt SINGURII…!!!
   .
   Sfatul meu: – nu-ți mai bate joc de ei, profitând de buna-lor-credință, ca să-ți servești niște acoliți pt care ești doar „o vacă de muls” și-atât.
   .
   Gândește-te că, deși înconjurat de o mulțime de oameni, AI RĂMAS SINGUR pe lumea asta… Sau, aproape…! Încă (pt cât timp, oare?!) îi mai ai alături pe naivii care ți-au dat votul dezinteresat, DOAR CA SĂ-ȚI FACI CORECT (!!!) DATORIA DE Primar.
   Crede-mă, sunt SINGURII care merită cu adevărat să le răsplătești „cecul în alb” ce ți l-au dat, nu prin favoruri, ci prin CORECTITUDINE (reală, nu mimată) și printr-o TENACITATE de bun-gospodar al urbei.
   Altfel, îi vei pierde și pe ei…
   .
   … Și abia atunci te vei putea considera „singur pe lume”.

   +8 voturi
   +1
   -1
  4. @Dd Din păcate nu ai cu cine, nu a fost niciodată un om curajos doar oportunist a speculat excelent sentimentele oamenilor și contextul social.
   5 ani de primar plin nu a cerut un audit ca la carte pt instituțiile de sub patronajul primăriei, nu a folosit nici o pârghie pt a bloca scumpirile în compania de apă.
   Este exact la fel ca și colegii lui de partid și-a mai adus și el proprii oameni de frică sa nu-l trădeze ceilalți un Piedone de Arad doar ca ala veritabil face și treabă.
   În rest i-a convenit sa stea comod sa facă pe bufonul.

   +10 voturi
   +1
   -1
  5. @olfg
   Din păcate , știu și îți dau dreptate cu ceea ce zici…
   I-am scris, totuși, acest așa-zis „mesaj” cu iluzoria speranță că, poate, prin absurd, îl va citi, iar dacă nu o va face, cel puțin va rămâne ca un avertisment pt. alții asemeni lui:
   – „Când te bagi în oala cu lături, te mâncă porcii !”
   .
   Dacă te-nconjori doar de pupincuriști și profitori, asemeni ție, să nu re miri că după ce pici din vâtful „piramidei” n-o să te mai cunoască nici dracu’ !
   Nici măcar „cât să-ți întindă un pahar de apă la nevoie” .
   .
   Uitați-vă ce-au ajuns Ion Iliescu, Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Dinu Patriciu înainte de a se îmbolnăvii și, mai recent, Coldea, iar lista ar putea continua inclusiv cu Falcă, într-un viitor nu foarte îndepărtat, când va devenii prea „damblagit” ca să mai poată ține „hățurile puterii”, iar ulii tineri ABIA AȘTEAPTĂ …
   Cam asta îl va aștepta și pe Bibarț, dacă merge mai departe pe actualul „drum”….; dar nu va mai avea motiv să se lamenteze că „nu s-a gândit” și că nu a fost avertizat !

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.