duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    România, un stat slab, cu instituții nefuncționale, incapabil să se apere

    de Valer Mărginean | 22 octombrie 2024, 9:26 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    11

    8 septembrie 2024, MApN confirmă că drone rusești au intrat în spațiul nostru aerian. Reactia României: a emis mesaj Ro-Alert...(foto: stiripesurse.ro)

    Este revoltător cât de slab a ajuns statul român. Slab și îngrijorător de nefuncțional. Cu atât mai îngrijorător cu cât Europa este, pentru prima oară de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un „butoi cu pulbere” după agresiunea Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei. Agresiune pe care unii s-au grăbit s-o compare cu cea nazisto-sovietică împotriva Poloniei, din septembrie 1939.

    Ce leagă cumva cele două agresiuni este nebunia celor aflați, atunci și acum, în fruntea țărilor agresoare, Hitler și Stalin, în 1939, Putin, acum. Toți trei dominați de vise imperialiste și dispuși fără nicio rezervă să sacrifice inclusiv propriile popoare pe „altarul” acestor vise nebune.

    Faptul că până acum noi nu am fost ținta atacurilor rusești este exclusiv meritul NATO, ai cărei lideri au știut să gestioneze bine provocările, venite ba din partea Rusiei, ba chiar a Ucrainei (care, oarecum normal în situația ei, și-ar dori ca NATO să se implice direct în lupte).

    Spun asta fără nicio reținere, asumându-mi „riscul” de a-i supăra pe susținătorii propagandiștilor (formatori de opinie…!) și politicienilor români rusofili sau putiniști.

    Îmi asum, cu aceleași „riscuri”, și afirmația că România ar fi demult o colonie rusă dacă nu am fi aderat la UE.

    Evident însă, nu din cauza lui Putin, și cu atât mai puțin a UE, statul român este atât de slab încât este de mirare că nu s-a prăbușit sub presiunea propriei neputințe. Slăbiciunea vine din interior.

    Poate și datorită unei „moșteniri genetice” din perioada comunistă, „moștenire” reală, manifestată, la nivel individual, dar și la nivel colectiv, mai ales prin teamă, prin lipsă de implicare și de reacție față de activitatea decidenților, fie ei membri ai guvernului, parlamentari, primari sau simpli funcționari.

    Dobândită, deci nu moștenită, este acapararea instituțiilor statului de politicieni, în scopul evident de a se pune ei la adăpost de ceea ce le-ar putea face instituțiile libere și profesioniste. O acțiune desfășurată în timp, pas cu pas, profitând din plin de lipsa noastră de reacție colectivă.

    Forța oricărui stat este dată de performanța instituțiilor create pentru a asigura punerea în aplicare a legilor, pentru a asigura astfel buna funcționare a tuturor segmentelor societății și asigurarea siguranței cetățenilor, precum și pentru a păzi granițele și a apăra teritoriul împotriva oricărui atac militar.

    Practic, în România de astăzi nu mai există nicio instituție neacaparată de politic. Niciuna! De la grădinițe, la instituții de forță și juridice, de control fiscal sau de absorbție a fondurilor europene. Mai nou, până și Sportul a fost acaparat de politic – de Cultură nu mai zicem nimic, acapararea acesteia fiind un fapt împlinit demult – pentru că și în sport se învârt mulți bani (a se vedea cazul Lipă, care nici măcar n-a avut răbdare să treacă alegerile pentru a-și bate joc de banii publici și de ideea de performanță sportivă).

    Cu Serviciile se întâmplă ceva mai special. Sigur, și ele sunt, zice-se, supuse controlului parlamentar și, nu-i așa?, sunt conduse de politic. Special este că acest control este pur formal, ca să nu spunem că, în realitate, este inexistent. Apoi, și mai special este că, deși conducerea Serviciilor este numită politic, se pare că mai mereu persoanele astfel numite sunt exact cele dorite de Servicii.

    Este o veche zicală care se potrivește acestei situații: bărbatul alege femeia, care l-a ales pe el.

    Mă rog, poate așa trebuie să fie la Servicii. Dar în alte părți, cu siguranță nu așa ar trebui să fie. Conducerile școlilor nu trebuie să fie numite politic. În școli ar trebui să se facă educație, nu politică, pentru că o țară cu cetățeni needucați este o țară slabă, slăbită de neputința cetățenilor săi de a performa.

    Nici conducerile instituțiilor de forță nu ar trebui numite la propunerea sau cu acordul șefilor partidelor conducătoare din județe. Să mai amintim cine a dat binecuvântarea pentru numirea tuturor conducătorilor de instituții din Arad?

    Or, până și copiii înțeleg că dacă „nenea polițistul” se face că nu vede când spargem geamurile adversarilor cu care jucăm fotbal, înseamnă că putem sparge geamuri și când suntem supărați sau când vrem să furăm ceva. Tot fără să fim văzuți de „nenea” ăla plătit tocmai pentru a vedea și a sancționa, dacă nu-i în stare să prevină spartul geamurilor.

    România este o țară coruptă, poate cea mai coruptă din Europa. Ceea ce înseamnă că este și o țară nefuncțională instituțional, care-și expune cetățenii asaltului traficanților de tot felul, de la droguri și țigări, la carne vie. O țară atât de coruptă încât politicienii săi nici nu mai pot legifera, chiar dacă ar vrea, decât în favoarea grupurilor de interese și chiar infracționale.

    Nordis încă apare pe echipamentul arbitrilor de fotbal, iar prietenul familiei proprietarilor acestei firme candidează bine mersi la președinția României…

    România arată, acum, ca o țară slabă, incapabilă să se apere.

    Incapabilă să-și asume mobilizarea oamenilor, incapabilă să-și susțină un eventual efort de război. Dacă ponderea cea mai mare din PIB, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică pentru anul 2023, o are consumul (comerț, horeca) – 20,5% și abia pe locul doi este industria (19,5%), ce să mai spunem?

    România nu mai pare capabilă nici să-și hrănească populația, de vreme ce ponderea agriculturii în PIB este de doar 3,9%. Agricultura cea foarte vocală și subvenționată. Parcă domnul Muscă spunea că trebuie să avem grijă de fermieri pentru că ei „pun mâncarea pe mesele românilor”. Serios?

    După ce i-am arătat ce porumbel a scos pe gură, Dimitrie Muscă s-a dus la protest. Și a scos alți porumbei… 

    România de astăzi este țara incapabilă să oprească condamnații să fugă din țară și să scape de pedepse. Iar cei care fac, totuși, pușcărie, scapă de confiscarea averilor dobândite ilicit (doar Mazăre, fostul primar al Constanței a scăpat de plata a peste 100 de milioane de euro).

    Tot din România pot pleca și copiii, răpiți sau nu, însoțiți sau nu de părinții care au interdicție de a se apropia de ei. Cazul Marțian este cunoscut, dar cine poate ști câți copiii au fost scoși ilegal din România pentru a servi traficanților de carne vie sau de organe?

    Cu toate astea, premierul în exercițiu și președintele celui mai mare partid din țară susține sus și tare că România va fi primită în spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an! N-a roșit, n-a ezitat, a promis senin de parcă ar avea „schengenul” în buzunarul în care cândva avea un floștomoc de bani.

    slab ciolacu

    Nu-i trucaj. Așa s-a prezentat domnul Ciolacu la o conferință de presă, în martie 2021

    Sursa: hotnews.ro

    Or, promisiunea asta vine de la cel care, la împlinirea acestui soroc, are șanse de a fi președintele României.

    Parlamentul României a fost atât de slab încât nu a fost capabil să pună la respect o persoană care perturba dezbaterile. Mai mult, aceeași persoană a făcut ce a vrut și a vorbit ce a tăiat-o capul (interesul?) în plină stradă, a organizat proteste fără autorizație, s-a îmbrâncit cu jandarmii și nu a pățit nimic.

    Unde au fost instituțiile de forță ale statului, aflate sau nu sub control parlamentar? De ce nu au intervenit înainte să crească acest buboi? Pentru că sunt instituții slăbite de politic, atât de slăbite încât nu mai sunt capabile să intervină decât dacă politicul le „desface zgarda”.

    Nu-i nicio mirare că s-a ajuns până la Curtea Constituțională care a reușit să se compromită de dragul intereselor unor politicieni care se vor pe „tronul” de la Cotroceni în care a dormit 10 ani Iohannis.

    Urmează alegerile parlamentare și prezidențiale. Alegeri de care Putin este extrem de interesat. Așa cum a fost și de cele din Republica Moldova, unde „țarul” a pierdut o primă bătălie, pentru că referendumul pro-UE a trecut. Urmează a doua mare bătălie pe care Maia Sandu ar trebui s-o câștige.

    Vom vedea dacă va putea. La fel vom vedea și dacă România, cu instituțiile sale nefuncționale, va fi capabilă să reziste implicării Rusiei în alegeri. Deocamdată se simte o anumită teamă la candidați, care explică și unele măsuri disperate în care poate fi inclusă și implicarea Curții Constituționale în jocul electoral.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Da, no comment!
      În concluzie aș zice că este atât de târziu încât nu mai este nimic de făcut, așa că nici la vot n-are rost să mergem și oricum n-avem ce vota. A alege nu înseamnă să fii limitat să alegi din câteva varianta moleșite, iarăși răul cel mai mic. Asta nu poate fi numită democrație funcțională fiindcă orice am vota tot ei ies.

      --1 voturi
      +1
      -1
    2. Pentru primul comentariu: atitudinea asta e fix cea care a permis ca oameni care nu merita, sa ajungă sa ne conducă. Altfel spus, despre asta e vorba în articolul asta, numa’ ca fix invers!
      Oare ce e asa de greu de priceput? Cu cât sunt mai putini cei care votează, cu atât mai ușor se pot manevra în mod (aproape) legal alegerile. Atitudinea asta de „eu nu votez, ca nu am pe cine”, a făcut și va face posibil ca oameni care nu au ce cauta la conducerea unei tari sa ajungă sa ne reprezinte și sa ne conducă. O isterica cum e Șoșoacă contează pentru ca a convins o minoritate. Acea minoritate nu ar conta dacă marea majoritate ar vota. Probabil nu ar reuși sa adune 5% din totalul voturilor. Cu toate astea, fiindcă oamenii buni și cu bun simt prefera sa opteze la varianta „eu nu votez ca nu am cu cine”, acea minoritate care o voteaza pe rușinea aia, devine semnificativa și își impune voința. Asta e doar un exemplu…
      Bine a zis cine a zis:”somnul națiunii naște monștrii”.

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. @Cipri
      Politica partizană, politia sectarială, fanatismul, ura, disprețul și apetitul la desființarea adversarului politic. Unii sunt captivi unui anumit punct de vedere alții nu. Problema ta cu Șoșoacă este a ta și nu a tuturor.
      Dreptul de a alege îl implică pe cel de nu alege. Nimeni nu ar trebui să fie condamnat, judecat, criticat pentru opțiunea lui electorală, chiar dacă opțiunea lui constă în reținere.
      Puterea aparține poporului – asta-i chiar din art.1 din constituție. Păi cum aparține poporului dacă indiferent cum se ”votează” ies tot ei. Problema este de mecanism electroral care nu asigură un minim de libertate de a alege. Ideea se regăsește și în temenul democrație (demos = popor și kratos=putere).
      Exercitarea suveranități se face doar de către persoane alese prin alegeri libere și corecte (parcă din art. 2 din constituție). În realitate exercitarea suveranității se face de indivizi numiți de șmecherii din politică (susținuțiu imbecil de idioții utili). La noi alegeri nu sunt libere. Dreptul de a alege îl implică pe acela de a fi ales. În concret, în siustemul nostru electoral, dreptul de a fi ales, este o prerogativă a șefilor de partide și nu a electoratuli sau măcar a majorității membrilor. Compunerea listelor de partid se face discreționar pe prietenii, șmecherii, oameni de încredere, tipi șmecheri cu bani, slugi obesiente care nu riscă să genereze surprize și noi, prostimea suntem puși în situația nedemocratică a vota între o listă sau o alta făcută de un șmecher sau altul. Noi nu avem dreptul să alegem din interiorul listei. Noi nu suntem liberi. Votul nostru nu este liber și democratic așa cum spune art. 1 și 2 din constituție.
      Partidele politice sunt structuri asociative de ordine publică în care se grupează oameni cu afinități politice, în jurul unor principii, valori și în vederea realizării unei platforme (statutul și platforma de guvernare fac păarte din documentele care se depun la Tribunalul București pentru înființarea unui partid politic). În realitate partidele sunt strucvturi de tip mafiot acaparatye de trupe de șmecheri.
      Intituțiile publice sunt chemate să administreze realizarea actului administrativ în acord cu interesul public. În realitatea instituțiile publice sunt feude ale șmecherilor din politică (und enobilul de moșie este trepădușul politic și unde noi suntem iobagii – măcar nu suntem legați de glie și suntem ”liberi” se emigrăm dacă nu ne convine țara asta, țara lor). Instituțiile astea sunt folosite pentru construirea de piramide de partid, pentru asigurarea unor privilegii susținătorilor partidelor. Scopul pentru care aceste instituții au fost înființate numai contează, ele se rezumă la a fi scule de muls resursele publice.
      Când spun că nu avem ce vota și că n-are rost să mergem la vot este că nu vreau să ajung, nici măcar involuntar să susțin actualul sistem. Dacă vrei să mnergi să-i votezi pe ei, ăia care te fură de zeci de ani și care absolut sigur te vor fura și umili în continuare, este opțiunea ta, care spune multe despre tine.
      Idiotul util este specimenul care susține o perspectivă favorabilă șmecherilor chiar și atunci când respectiv aopțiune este contrară propriului interes. Idiot și util.
      Logica și aritmetica ar fi corectă dacă nu ar exista alternative. Alternative există. Schimbarea sistemului este o alternativă. Trebuie doar să vezi mai mult decât simple aparențe. Pe de altă parte îmi dau seama că o astfel de alternativă are șanse foarte mici cu oameni care nu vor, nu le pasă, nu știu, nu sunt curioși, dar care sunt ferm convinși că dețin adevărul.
      Mie mi se pare că tu ești din cei care nu vor o alternativă și care se limitează să suțină pe unul ca să-l deființeze pe altul și la final nu fac altceva decât să susțină mizeria actuală.

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Dragul meu „…” te auzi ce spui :
      „Schimbarea sistemului este o alternativă.” ?!
      .
      Schimbare DE CĂTRE CINEEEE… ????!!!
      .
      De către Dumnezeu (o nouă pogorâre a lui Isus ) ?
      De către Sf. Petru ?
      De o nouă Revoluție ? Cu cine…?
      De tocmai oamenii Sistemului…??? Adică „să-și tragă singuri un glonț în picior” ?!
      Sau „de rușine”? Că le bați tu obrazul… ?
      Cum crezi că SE POATE SCHIMBA UN SISTEM , dacă nu prin vot sau revoluție ?
      .
      Insinuezi că „toți candidații sunt o apă și-un pământ”. GOGOMĂNIE SFRUNTATĂ !!!
      Practic bagi în aceeași oală , APRIORIC, fără ca măcar să-i cunoști, PE TOȚI NOII CANDIDAȚI !
      De fapt FACI EXACT JOCUL VECHILOR „dinozauri politici” , dar, cică „vrei să schimbi Sistemul”, cu cine ? Cu exact oamenii Sistemului, puși de acei vechi „dinozauri”!
      .
      Ceea ce faci tu este „să bați apa-n-piuă” , ca să demoralizezi alegătorii și să discreditezi din fașă ORICE ÎNCERCARE ONESTĂ de a penetra vechea clasă politică.
      Oare o faci de bună-credință și dezinteresat…?
      Nu prea-mi pari chiar așa de naiv încât să nu înțelegi non-sensul pe care-l promovezi !

      0 voturi
      +1
      -1
    5. @Dd
      Urletul tău disperat (că așa arată folosirea majusculelor) legat de întrebarea ”de către cine?”
      Păi nu de slugi, evident!
      De oameni. De din ăia ce stau pe 2 picioare și au demnitate.
      Dacă tu ți-l vezi pe al tău doctor userist ca fiind soluția … este opinia ta și a încă câtorva procente cu o cifră. Pentru mine ipochimenul (căutați în DEX că nu este un apelativ trivial, în mod normal) pe care tu-l slăvești este doar un amărât încântat de poziția de administrator al unui spital, de foarte tristă amintire, generat de oportunitatea Covid. Un sc……t (mă abțin, că mă blocehează ziarul) pus pe funcție, uns, de marele nimic (este un text dintr-un vers, deci nu este nimic insultător și nu are nicio legătură cu Falcă, spun unii, nu cu toții).
      Că tu nu vezi nici o soluție este pentru că nu vezi, nu fiindcă nu ar exista.Nivelul tău de cultură și cunoaștere este uinul specific celor care susțin mărimile de hiperdimensiuni infinitezimale ale politicii arădene și care, din cauze care scapă rațiunii, aleg să le fie rău, poate în speranța meschină că le va da stăpânul o bătaie apreciativă pe umăr de genul ”bravo cuțu”.

      0 voturi
      +1
      -1
    6. @Anonimule
      Pe mulți vă mai plătesc „dinozaurii” politici CA SĂ DEMORALIZAȚI VOTANȚII, ca ei, „vechea gașcă” să rămână ca SĂ „NE MÂNCE ZILELE” ÎN CONTINUARE ?!
      Dacă ești așa isteț ca „…” , spune tu CONCRET și FEZABIL cum putem să ne debarasăm de aceste „căpușe” decât PRINTR-UN VOT VALID pentru OAMENI NOI ?
      Aud ….?!
      .
      Când „ești rupt în cur” nu mai îți schimbi hainele pe motiv că „știi tu că la magazin nu e mărimea de care ai nevoie” sau MERGI ȘI TOT ÎNCERCI pe haine până găsești una mai potrivită ?
      Exact așa și cu SCHIMBAREA clasei politice : o tot SCHIMBI până găsești una potrivitâ !!!
      .
      Altfel cum vezi tu să se facă schimbarea?
      Crezi că vine un Făt-Frumos atotputernic și onest care să facă schimbarea despre care noi, românii, tot „lătrăm” dar NU FACEM NIMIC CONCRET?! NIci măcar să ne mișcăm fundurile ca să VOTĂM ALTCEVA…, orice…, dar altceva !
      Cine crezi tu că are avea acea putere și dorință de a face acea schimbare, de care te tot plângi că nu se întâmplă, dacă nu ELECTORATUL …?
      Hai, uimește-mă, cu o soluție concretă și viabilă, nu cu utopii și „bătutul apei în piuă” …!
      .
      .
      Continuăm să ne ducem viața ca în „Prostia omenească” , a lui Ion Creangă, în care ne tot plângem de pericolul drobului de sare, dar nu facem nimic ca să-l înlăturăm !

      +1 voturi
      +1
      -1
    7. PS:
      Cel mai bun exemplu de imbecilitate românească (care „au pus botul” la manipulările voastre @anonimule, cu …”toți sunt la fel”), este cel de la Alegerile Locale 2024 din Arad:
      .
      – nici n-a apucat să fie REinvestită ACEEAȘI „gașcă politică arădeană”, că, deja, o parte dintre fraierii care i-au REvotat sau care n-au fost la vot (îi exclud pe cei care, cel puțin au încercat SCHIMBAREA !), au început să se plângă de prețurile la utilitătile locale, că n-au căldură, că n-au Parcări, că tramvaiele merg ca dracu, că lucrările durează „secole”, că n-au locuri în școli , licee , grădinițe, că le pică tavanul proaspăt refăcut, în cap, etc….
      .
      Dar ei au REvotat aceeași oameni sau i-a „durut în cot” de Alegeri !
      „Prostie Omenească” – în forma cea mai pură !

      +1 voturi
      +1
      -1
    8. @”…”
      Iar bați apa-n piuă și vorbeștu discuții, FIIND PE LÂNGĂ SUBIECT !!!
      ” De oameni. De din ăia ce stau pe 2 picioare și au demnitate.”
      .
      Iar OCOLEȘTI RĂSPUNSUL pe care ȘTII că nu poți să-l dai, pt că ești din gașca de propagandiști demobilizatori ai „dinozaurilor”.
      .
      CARE OAMENU cu demnitate …?
      Ăia ai Sistemului…?
      Sau ăia demni, culți și cu bun-simț, pe care nimeni nu-i bagă nimeni în seamă ?
      Ia enumeră-mi câțiva care, după tine, „ar putea schimba Sistemul” și care EȘTI SIGUR CĂ-I VOR URMA oamenii… Ca să nu mor si eu prost!
      .
      Te lăudai că „sunt soluții” , altele decât mersul la vot; enumără-le, dar fără să bați cåmpii, cum o faci de fiecare datâ !
      N-o s-o faci, pt că ești un simplu demagog, ca stăpânii tăi.
      Iliescu te-ar invidia la perfecțiunea la care ai dus „arta de a vorbi mult și a nu spune nimic”.
      .
      PS: – pt „cultura” ta, majuscule la Comentarii, nu înseamnă doar „urlat” , ci și „boldat” sau subliniat, în funcție de context, dar când așa- când n-ai argumente concrete, te legi de nimicuri.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.