Roli Unterweger, mai tare ca legenda! Este primul arădean care a încheiat proba originală de maraton

  de Lucian Dănilă | 10 noiembrie 2014, 11:40 AM | Recomandările editorilor | Sport

  0

  „Fratele meu este primul român care a trecut azi linia de sosire a Maratonului de la Atena. Un traseu foarte greu și un rezultat excepțional”, scrie pe contul ei de facebook Adela Cristea, sora lui Roli Unterweger, primul arădean care a terminat proba originală de maraton care s-a desfășurat chiar pe distanța pe care a parcurs-o legendarul Fidipide.

  Roli a venit pe locul 64 (din 13.000 participanți) cu un timp foarte bun: 2:52:31. Au participat 13.000 de alergători, dintre care 43 din România. Cel mai bun român a fost chiar Unterweger, dar Aradul a fost reprezentat și de Dacian „Daco” Todincă, cel care a terminat cursa pe locul 2588 cu timpul de 4:00:50!

  Câștigătorul cursei de la Atena, cu 2:10:36 a fost kenyanul Felix Kipchirchir Kenya.

  Astăzi, la Atena, primul român care a trecut linia de sosire a probei de maraton este arădeanul Roland Unterweger.

  Maratonul de la Atena este recunoscut în întreaga lume a alergării ca și „cursa originală de maraton”. Cu un traseu mult mai greu decât alte trasee de maraton, pentru că are aprox. 22 de kilometri în urcare, această cursă este considerată de alergători cea mai spectaculoasă cursă de maraton din lume.

  Povestea cursei începe în urmă cu 2500 de ani. Legenda spune că la finalul bătăliei de la Maraton între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a polisurilor grecești (490 î.Hr.), Fidipide, un mesager atenian, a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, a strigat: „Nenikikamen” (am învins!), după care a murit pe loc.

  În amintirea acestui erou, în programul Jocurilor Olimpice moderne a fost inclusă proba de Maraton, care se aleargă pe o distanță de 42,195 km (distanța exactă dintre Maraton și Acropola din Atena).

  Maratonul de la Atena se se derulează pe traseul original alergat de Fidipide și încearcă să recompună întreaga atmosferă a cursei originale.

  În 2014 Roland a alergat mai multe curse de maraton și semimaraton naționale și internaționale, cum ar fi Maratonul de la Paris, Ultramaratonul montan de la Salzburg, Semimaratonul de la Budapesta, Maratonul de la Berlin. În toate acest curse a fost primul român care a trecut linia de sosire, devenind astfel, deși amator, unul din cei mai buni maratoniști ai României.

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.