Revista de arheologie a Complexului Muzeal Arad, „Ziridava, Studia Archaeologica”, împlinește 10 ani

  de Special Arad | 28 December 2021, 3:04 PM | Cultură

  0

  În anul 2012, Complexul Muzeal Arad a început editarea revistei științifice de arheologie „Ziridava, Studia Archaeologica”. Revista are o frecvență anuală și apare în luna decembrie. Anul acesta revista a împlinit 10 ani și însumează astfel, în total, 163 de articole de specialitate, 257 de autori și 61 de instituții (universități, muzee, institute de cercetare). Aproape jumătate dintre instituțiile la care autorii sunt afiliați provin din străinătate (Germania, Ungaria, USA, Finlanda, Ucraina, Cipru, Rusia, Japonia).

  „Deoarece în literatura de specialitate arheologică revista Ziridava a fost corelată cu instituția Complexului Muzeal Arad, dar și datorită faptului că numeroase cercetări arheologice întreprinse în special în zona Mureșului de Jos au fost publicate în anuarul arădean, colegiul editorial a decis ca numele revistei să fie păstrat. Totodată, pentru a nu rupe tradiția și a nu da uitării eforturile vechiului colegiu editorial al revistei, am decis ca numerotarea viitoarelor volume să continue cu numărul 26.

  Încă de la primul număr au fost publicate articole ce au rezultat ca urmare a diferitelor tipuri de cercetare arheologică, dar și studii teoretice asupra unor tematici specifice. Autorii acestor articole sunt atât specialiști consacrați, cât și tineri cercetători. În acești 10 ani colegiul editorial al revistei a acceptat spre publicare 163 de articole de specialitate, scrise de 257 de autori ce provin din 61 de instituții. Aproape jumătate dintre instituțiile la care autorii sunt afiliați provin din străinătate (Germania, Ungaria, USA, Finlanda, Ucraina, Cipru, Rusia, Japonia)”, spune dr. Victor Sava, arheolog expert, redactor al revistei de arheologie „Ziridava, Studia Archaeologica”.

  Colegiul de redacție al revistei „Ziridava, Studia Archaeologica” este format din Victor Sava, Florin Mărginean (redactori),
  Ioan Cristian Cireap şi Norbert Kapcsos (secretari de redacție). Colegiul de redacție este însoțit în demersurile sale de un comitet științific alcătuit din 25 de personalități ale arheologiei românești și europene.

  Toate numerele revistei „Ziridava, Studia Archaeologica” pot fi consultate gratuit aici.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.