miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  În 2021, arheologii arădeni, clujeni și germani au dezvelit o parte din cea mai veche clădire din fortificația de la Sântana-Cetatea Veche

  de Special Arad | 18 decembrie 2021, 12:38 PM | Cultură | Sântana | Știri Arad

  0

  Pe parcursul ultimilor ani, arheologi de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca al Academiei Române, Universitatea Goethe din Frankfurt au desfășurat o serie de cercetări menite să aducă la lumină misterul fortificației de la Sântana-Cetatea Veche. Pe parcursul anului 2021, echipa de cercetare arheologică a dezvelit o parte din cea mai veche clădire.

  „Săpăturile din ultimii cinci ani s-au concentrat cu precădere asupra dezvelirii impresionantelor fortificații, vizibile pe teren și în zilele noastre. O parte a eforturilor noastre s-a concentrat și asupra investigării celei mai mari clădiri din epoca bronzului european. De fapt avem de-a face cu patru clădiri suprapuse, construite în același loc, pe parcursul a 200 de ani. Cea mai mare clădire, care este și cea mai nouă, are o suprafață de aproximativ 1700 m². Pe parcursul anului 2021, echipa de cercetare arheologică a dezvelit o parte din cea mai veche clădire. Aceasta delimitează un spațiu interior de aproximativ 350 m², pereții fiind ridicați pe o structură de lemn și lut. În interiorul clădirii au fost descoperite numeroase artefacte și alte dovezi ale unei utilizări intense. Mai mult, una dintre podele de lut a fost decorată printr-un frumos ornament geometric.

  Descoperirile arheologice efectuate până în prezent la Sântana-Cetatea Veche oferă o nouă perspectivă asupra realităților politice și socio-economice ale epocii bronzului din această parte a Europei”, spune dr. Victor Sava, arheolog expert.


  Imagine şi montaj: Nelu Scripciuc.

  La săpăturile arheologice din 2021 au participat:
  dr. habil. Florin Gogâltan, dr. Victor Sava,
  prof. dr. Rüdiger Krause,
  MA Ioan Cristian Cireap, Daniel Preda,
  MA Norbert Kapcsos, MA Sorin Felea,
  Andrei Mărincean, Vlad Murgu, Ingo Reiss,
  Kirsten Scheinberger, Miruna Oana, Alexandra Stache, Marinel Gorgan, Alexandru Micu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.