joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Protocol de cercetare a sitului arheologic „Cetățuie” Săvârșin, încheiat între Complexul Muzeal Arad și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București

  de Special Arad | 24 martie 2021, 11:10 AM | Cultură

  0

  Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, reprezentat de cercetătorul științific dr. Valeriu Sârbu și Complexul Muzeal Arad, reprezentat de managerul dr. Sorin Bulboacă, au încheiat un protocol de cercetare sistematică și valorificare a patrimoniului arheologic descoperit la situl „Cetățuie” (comuna Săvârșin).

  Colaborarea se va extinde pe o perioadă de 3 ani și va continua cercetarea sistematică a sitului arheologic de la Săvârșin în anul 2022, întocmirea unei baze de date cu întreg patrimoniul descoperit și publicarea unei monografii arheologice, coordonată de dr. Valeriu Sârbu și dr. Peter Hügel.

  Echipa de arheologi a Complexului Muzeal Arad, implicată în proiectul de cercetare arheologică de la Săvârșin (2021-2023):
  – Dr. Peter Hügel, arheolog expert
  – Dr. Victor Sava, arheolog expert
  – Cristian Cireap, arheolog

  Situl arheologic Săvârșin-Cetățuie include mai multe zone de interes arheologic pe promontoriul cu mai multe terase antropogene, situat în dreapta Mureşului şi la întretăierea a două văi ce vin dinspre Munţii Zărandului.

  Cercetările arheologice întreprinse, cu unele întreruperi, între 1979-2001 au evidenţiat vestigii ale culturii Coţofeni şi, îndeosebi, din epocă dacică.

  Deosebit de importante sunt vestigiile de epocă dacică: aşezare şi necropolă din sec. IV-III a.Chr. şi aşezare din sec. II a.Chr.-I p.Chr.

  Importanţa deosebită a sitului din epoca dacică rezultă atât din varietatea vestigiilor (aşezare, necropolă, eventual atelier metalurgic), cât şi din perioada îndelungată de locuire (sec. IV a. Chr.- I p.Chr.).

  În urma numeroaselor descoperiri de factură dacică (Ioan Dohangie, Eugen Pădureanu, Mircea Zdroba, Mircea Barbu) și lucrărilor de infrastructură de la baza promontoriului din perioada anilor 1969-1978, cercetările arheologice sistematice ale sitului au demarat în anul 1979, fiind coordonate de arheologul arădean Mircea Barbu.

  De-a lungul timpului, din colectivul de cercetare arheologică au făcut parte arheologii arădeni George Pascu Hurezan (1980-1986, 2006-2010), Peter Hügel (1990-1997, 2006-2010), Victor Sava (din 2007), Valeriu Sârbu (din 2006) din partea Muzeului Brăila „Carol I” și Cristina Bodo (din 2006) din partea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.