duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Revine Alin Văcean în fruntea Filarmonicii?

  de Tomck@t | 10 octombrie 2022, 6:58 PM | Administraţie | Știri Arad

  8

  Trei persoane participă la concursul de management

  Astăzi, 10 octombrie, este ultima zi pentru depunerea proiectelor de management pentru ocuparea funcției de conducere a Filarmonicii Arad, prin concurs. Pe surse, am aflat că au fost depuse trei dosare: primii doi candidați sunt profesori la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Cristina Cameniţă și Laurenţiu Muntean, iar al treilea este nimeni altul decât fostul manager, Alin Văcean, demis din funcție în 2016.

  Actualul manager interimar, Sergiu Bacoș, nu participă la concurs, dar va rămâne în funcție până la finalizarea concursului, după care va reveni în Orchestra Simfonică. Rămâne de văzut dacă Bacoș se va întoarce în funcția pe care ocupase înainte, aceea de Președinte al Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad. Contactat de Special Aad, acesta a declarat că deocamdată nu a luat o decizie în acest sens.

  În ceea ce-l privește pe cel mai notoriu dintre cei trei candidați la funcția de director al Filarmonicii, vă reamintim, Alin Văcean a fost managerul instituției timp de cinci ani, din care în ultimii doi ani (2015 – 2016) a fost protagonistul unui scandal mediatic aparent interminabil și al unui conflict monstruos cu angajații Filarmonicii, într-o cheie similară celui care l-a urmat în funcție, Doru Orban. De fapt, scandalul din jurul lui Alin Văcean a căpătat dimensiuni de-a dreptul „senzaționale”, ajungând până și în atenția presei naționale, cu acel videoclip cu deja „celebrele” replici „Namaste” și „Haters gonna hate anyway”.

  Cităm din proiectul de hotărâre al Consiliului Local Municipal care făcea referire la încetarea contractului de management al lui Văcean, din data de 31 mai 2016: „A  menţinut o relaţie tensionată cu mass-media locală, de multe ori apărând articole-pamflet privitoare la dumnealui (drept feed-back)”; „Angajaţilor Filarmonicii, în speţă, celor care îl contestă, le-a  transmis pe toate căile mesaje extrem de jignitoare, proferând insulte, calomnii şi ameninţări, într-un limbaj agresiv şi extrem de nepoliticos”: „Văcean a ignorat sfaturile consilierilor locali şi ale altor responsabili din administraţie atunci când s-a pus problema concedierii unor angajaţi, inclusiv a celor doi lideri de sindicat incomozi; (…) a dispus drastic  măsura concedierii, dovedind astfel şi gestiune imprudentă”. 

  După plecarea de la conducerea Filarmonicii Arad, Alin Văcean a fost profesor asociat la Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică din Timișoara, iar în prezent este lector universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

  Cristina Cameniţă, profesoară de muzică la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, a colaborat cu Filarmonica Arad ultima oară la închiderea stagiunii trecute, dirijând Corul „Eutherpe” al Colegiului la concertul „Carmina Burana”, cor de copii cu care a participat și la Festivalul de Muzică Religioasă. Tot în coordonarea ei, în anul 2019, Corul „Eutherpe” a obținut locul 1 și a mers mai departe la faza națională a Olimpiadei Corale și tot în 2019, Cristina Cameniță a făcut parte din jurul concursului de canto și teorie muzicală „Nicolae Brânzeu”.

  Și cel de-al treilea candidat la funcția de manager, Laurenţiu Muntean, are câteva colaborări la activ cu Filarmonica Arad. În acest an, a fost dirijorul concertului umanitar „Tu ești primăvara mea”, o inițiativă a trupei Q Band în colaborare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii. De asemenea, a fost de câteva ori dirijor invitat al Filarmonicii în perioada în care manager era Alin Văcean, două dintre exemplele pe care le-am găsit în arhiva specialarad.ro fiind un concert pop simfonic și muzică de film din martie 2015 și ediția a II-a a Festivalului de Muzică Americană şi Jazz, un eveniment creat la inițiativa lui Alin Văcean, care – din păcate – nu a mai avut continuitate după eliminarea sa din funcție.

  Concursul pentru ocuparea funcției nu a trecut încă nici măcar de prima etapă.

  Între 13 – 21 octombrie urmează ca proiectele de management să fie evaluate de către membrii comisiei. Pe 24 octombrie vor fi afișate primele note, după care, pe 25 octombrie, va urma etapa a doua a evaluării, interviul. Vor fi admiși în etapa a doua doar cei care vor primi minim nota 7. Rezultatul final va fi afișat pe 26 octombrie. Dacă vor fi contestații și vor fi și admise de comisie, termenul final se va mai prelungi cu câteva zile, dar după validarea rezultatului final în CLM, unul dintre cei trei menționați mai sus va fi noul director al Filarmonicii pentru următorii trei ani.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. De ce participă Văcean? Pentru că niciodată un narcisist sociopat nu va accepta înfrângerea! Obsedat de a fi în centrul atenției, chiar și negativ, acest tip de individ vrea să facă valuri și multe victime,colaterale, ambițiilor lui …..și pentru care are de dat un payback mai vechi….

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.