joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Concert pop simfonic și muzică de film la Filarmonică

    de Special Arad | 7 martie 2015, 12:01 PM | Cultură | Muzică

    0

    Cu muzică pentru toate gusturile, dinamic şi bine proporţionat, vocal simfonicul extraordinar din duminica de 8 Martie, de la ora 19.00, reia partituri şi teme de confirmată popularitate. Mapa dirijorală este de această dată încărcată cu muzica bună a ultimelor decenii, reunind semnături de prim rang în ierarhia preferinţelor mondiale.

    „Viața bate filmul”! O axiomă existențială! Dar… oare muzica de film cântată live, “bate” proiecția filmului?! We will find out Sunday!!… (cu un ușor accent de Hollywood)… – dr. Alin Văcean, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

    Leroy Anderson, John Williams, Henry Mancini, Richard Rodgers, Andrew Lloyd Webber au scris muzică pentru publicul zilelor noastre, muzică pop, titluri celebre pe Broadway, partituri de film, originale sau în reconfigurări simfonice, putând fi auzite în această seară, în forma în care sunt abordate de cele mai mari ansambluri cu competenţe clasice. Fantoma de la operă, Sunetul muzicii, Vrăjitorul din Oz, E.T., Parfum de femeie, sunt subiecte curente în dinamica stagiunilor de peste ocean şi în acelaşi timp repere stabile în extensiile repertoriale ale programelor noastre de divertisment.

    Adăugând teme şi ritmuri irlandeze, prezente în musical-ul The Lord of the Dance sau în celebra suită a lui Leroy Anderson, realizată în 1947, la comanda Societăţii irlandeze din Boston – The Irish Washerwoman, The Minstrel Boy, The Rakes of Mallow, The Wearing of the Green, The last Rose of Summer, The Girl I Left Behind Me – seara de 8 Martie este girată de dirijorii Laurenţiu Muntean şi Robert Daniel Rădoiaş (corul academic).

    PORTRET – LAURENŢIU MUNTEAN

    Născut în 1982 la Deva, Laurenţiu Muntean a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” – Deva. În 2001 este admis la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de dirijat orchestră a maestrului Petre Sbârcea. A avut parte în această perioadă de îndrumarea unor profesori de renume printre care: Constantin Rîpă (teoria muzicii), Ede Terenyi (armonie), Cornel Ţăranu (stilistică muzicală), Peter Szegho (contrapunct), Valentin Timaru (forme muzicale), Ştefan Angi (retorică muzicală).

    În perioada 2006 – 2008 a absolvit cursurile de masterat cu specializarea dirijat la aceeaşi academie.
    Un rol deosebit în dezvoltarea sa muzicală l-a avut corul „Antifonia”, condus de maestrul Constantin Rîpă, al cărui membru a fost în toată perioada studenţiei. Aici s-a apropiat în mod deosebit de creaţia modernă şi contemporană. Alături de această formaţie a susţinut o serie de concerte în ţară cu filarmonicile din: Cluj, Sibiu, Craiova, Braşov, Satu-Mare, precum şi turnee în: Germania, Austria, Belgia, Olanda, Luxemburg, Jugoslavia.

    Interesul faţă de muzica contemporană este în continuă creştere, fapt dovedit de concertele susţinute în cadrul Festivalului „Arta organistică românească în ipostaze contemporane” (Noiembrie 2007 – Timişoara şi Szeged) alături de orchestra de cameră a Facultății de Muzică din cadrul UVT Timișoara.

    De asemenea a realizat premiera operei pentru copii „Harap-Alb” de Marie Carels, la Timişoara (noiembrie 2007). Aceeaşi lucrare a fost prezentată în cadrul unui turneu în Belgia, în octombrie 2008.

    O altă direcţie abordată este cea a muzicii gospel, prin cele două cantate dirijate: „Once Upon a Cross”, alături de corul şi orchestra „Te Deum Adoramus Philharmonia” la Sibiu (aprilie 2008) şi cantata „Joy, Joy, Joy” prezentată în Decembrie 2008 la pupitrul Filarmonicii din Sibiu, în colaborare cu corul „Sanctus”.

    Alături de orchestra CNA ”Ion Vidu” a participat la fiecare ediție a Festivalului Internațional ”Timișoara Muzicală”, susținând de fiecare dată concerte integrale cu un repertoriu vast.

    În perioada 2007-2008 a fost colaborator al Liceului de Muzică ”Sabin Păutza” din Reșița, unde susținut o serie de concerte alături de orchestra liceului.

    În martie 2011, respectiv aprilie 2013 a fost membru al juriului Olimpiadei Nationale de Muzica din Serbia, susţinută la Belgrad (secţiunea orchestră), alaturi de Ingo Ingensand (Linz – Austria) şi Nikolaj Zlicar (Slovenia).

    În luna mai 2012 a participat în München la stabilirea relațiilor de parteneriat între CNA Ion Vidu și Musik Hochschule München, ocazie cu care a susținut 3 concerte alături de Orchestra de Coarde a CNA Ion Vidu.

    În luna iulie 2012 participat alături de Big Band-ul CNA Ion Vidu în cadrul Festivalului ”Das Fest” – Karlsruhe, unde a susținut 5 concerte cu un repertoriu specific.

    În perioada 2007-2013 a fost colaborator al Facultății de Muzică din Timișoara fiind asistentul maestrului Sabin Pautza la clasa de orchestră.

    Începând din octombrie 2011 este doctorand în cadrul Facultății de Arte ”George Enescu” – Iași și angajat al CNA ”Ion Vidu” – Timișoara.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.