Rețeta lu’ Bon a Peti de foto minciunele sau cum să furăm ca-n Pecica

  de Valer Mărginean | 24 februarie 2022, 8:59 AM | Pamflet

  15

  Așa cum vom afla de la Esca, azi este Dragobetele, adică un fel de Valentine’s Day, dar românesc. Și mai ieftin. Pentru că de Dragobete nu se prea dau cadouri iubitelor, fiind, așadar, o sărbătoare apreciată de primarii zgârciți. Cu toate astea, nu vom vorbi despre secretara primarului din Pecica. Dânsul s-a jurat pe carnetul de partid și pe onoarea lui de membru, că nu și nu. Și, dat fiind că duhovnicul de partid l-a crezut, îl lăsăm în seama lui Dumnezeu, care-i pedepsește pe cei ce jură strâmb, cum știe doar El (despre soarta duhovnicilor de partid care cred în jurămintele strâmbe nu știm nimic, dar poate are Gheorghe Falcă vreo viziune cât stă prin Benelux).

  Chiar dacă etnologii și lingviștii încă n-au lămurit pe deplin originea cuvântului și nici sensul sărbătorii (ortodocșii, catolicii, greco-catolicii, reformații, protestanții, neo-protestanții și așa mai departe nici n-o bagă-n seamă), chiar dacă în Transilvania, Banat, Maramureș, mă rog, să zicem mai scurt, pe la noi, Dragobetele e ca cum n-ar fi, dacă ProTV o promovează de câțiva ani, să zicem și noi că azi este ziua românească a iubirii. Și a sincerității, pentru că, nu-i așa?, iubirea este un sentiment sincer, nepătat de jurăminte strâmbe, interesate, ca la partid. Prin urmare, azi este vorba despre, poate, cel mai iubăreț primar din județul Arad – firește, iubăreț sincer, adică de adevăr, nu vă gândiți iar la secretară, că doar v-am spus că s-a jurat că nu și nu… Da, despre el, primarul de Pecica este vorba, dar nu in integrum, adică, nu în totalitate – ca să nu credeți cumva că am vizat, Doamne ferește!,  cinstea, probitatea, incoruptibilitatea, chestiuni de care se ocupă ANI, DNA etc. Vom vorbi doar despre partea cu șorț de bucătărie și aparat foto a lui Antal Petru, zis și Peti. Poate nu știți, dar mai nou este și bucătar. Mă rog, mai degrabă un fel de foto-bucătar, pentru că nu prea a fost văzut gătind, doar în pozele publicate de el. Cum s-ar spune, și asta miroase a gogoașă, ca multe altele cu care se laudă.

  E drept, talentul culinar i-a luminat vizibil existența cam atunci când i s-a năzărit că bucătăritul ar fi o cale potrivită pentru apropierea (profesională, doar profesională!) de secretară. Poate, totuși, nu s-a văzut bine sau o fi fost o coincidență, de vreme ce, se știe, talentele astea ies uneori la lumină, fix la momentul profesional potrivit.

  S-o scurtăm: cu călcâiele aprinse de focul mistuitor al talentului culinar, și-a făcut (sau i-a fost făcută, că de-aia are consilier personal!) o pagină pe facebook, lipită de-a lui, numită „Bon a Peti”. Dacă nu l-ar durea mâinile după câteva minute de vorbit în franceză, precis i-ar fi ieșit alte jocuri de cuvinte, mai originale, mai conforme, cum ar fi: „Peti, un et zéro cinq cuisine  sau „Petit Peti cuisine”.

  Până s-a făcut pagina, de bună seamă a exersat rețete tradiționale, cum ar fi pâinea cu unt, rețetă adaptată după amintirile din copilărie când, nefiind bogat ca acum, i se ungea pita cu unsoare. De porc. Fără poze.

  Între timp, desigur a învățat mult mai multe, dar nu neapărat rețete. De exemplu, să pozeze, să cotrobăie prin internet. Și, ca orice politician de soi(a), să se laude. Așa că, dimineață de dimineață secretariatul era inundat de modestia laudelor pentru strălucitele-i isprăvi foto-culinare. Cumva trebuia să afle și ea, pentru că nu are pagină de facebook. Ăstimp, pagina s-a făcut și s-a umplut. De poze cu el, înconjurat de oale, farfurii, aragaz, mâncare. Nicio pată pe șorț, totul mai imaculat decât într-o farmacie. Meserie și talent…

  Văzând pozele, cunoscătorii au observat că el nu părea a fi cel ce gătea, ci doar poza. Unii chiar ziceau, în șoaptă, că totul era o mascaradă, adevăratul bucătar fiind doamna. Nu doamna secretară! Soția. El, „cheful”, doar poza că bagă sau scoate câte-o tavă, aranjează vreo farfurie, arată gogoșii gata făcuți sau numără cârnații. Un fel de „fă-te Mircea că lucrezi”, dar mai cu zâmbete în fața ușii cuptorului, ca-n fața unei porți. Așa, ca pentru fotografie, pentru posteritate, pentru activități… profesionale.

  Nu ne-am fi bătut capul cu aceste nimicuri de care s-ar rușina, totuși, până și ultimul birțaș al satului. Doar că, în elanul său culinar, a cam încurcat foto-rețetele – o fi și un semn că doamna nu mai este dispusă să-i facă jocurile astea de 1 și 05 (ca să înțeleagă și el: un et zéro cinq) bani?

  Că n-o fi ajuns la o măiestrie așa de mare încât a gătit în bucătăria lui o supă din carne de vită și os de vită cu măduvă (mă rog, explicația lui este „supă de vită cu măduvă”, dar se înțelege că el gesticulează mai ușor  franceza decât româna), dar atât de exact încât până și tăițeii, și pătrunjelul, si umbra osului s-au aranjat fix ca pe pagina de facebook a restaurantului Paprika Csárda din Hegyeshalom (Ungaria). Măi, să fie! Măcar de punea și prețul – 1590 de forinți – dacă tot nu a menționat, cum era firesc și onest, sursa fotografiei, lăsând astfel impresia că el ar fi gătit-o. Ăsta a ajuns să fure până și poze cu mâncare făcută de profesioniști, că alea de-acasă nu-i mai ajungeau. Fără pic de rușine. Uite, dom’le cine-a fost ales în fruntea orașului! Înțelegem că se fură multe în Pecica, dar n-am crezut că-i așa de gravă criza economică de-a ajuns primarul să-și tempereze sevrajul furând fotografii. Poate el nu pricepe, dar nu-i nicio rușine să nu știi să gătești.


  Două imagini ale unei supe. În dreapta, originalul. În stânga, copia nelegalizată din „bucătăria lu’ Peti”

  Rușine este să te lauzi că știi și de fapt să nu știi. Pentru că asta este minciună – dar, na, pentru el minciuna nu-i o rușine. Mă rog, puterea obișnuinței. Mai jură cu osu-n gură și duhovnicul de la partid îl crede. Ori de cîte ori este nevoie. Sau n-o fi știut că dincolo de pagina lui, astfel de „rețete” se numesc furt, cu sau fără os? Greu de crezut că poate fi atât de pr…, primar. O fi educația de vină? Năravul dobândit sau înnăscut? Sarcină sau doar permisiune de partid? O fi, totuși, acel nivel, dovedit, de un et zéro cinq (1, 05)?

  Oricum, multi-talentat acest Peti, foto-chef, primar, profesor de educație, fizică și sport. Și, desigur, om de bază-n PNL Arad, semn clar că rețetele lui sincere și originale, sunt pe placul președintelui Falcă. Păi, dacă-i așa, Bon appétit, monsieur président!

  Așteptăm cu mare interes următoarea rețetă proprie, asumată: minciunele à la Peti.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bine că pe rețelele de socializare când i s-a atras puțin atenția cum arată străzile a trimis comentatoarea în bucătărie, să își vadă de oalele ei, pe când el ar trebui să se ocupe de interesele celor ce l-au ales, să lase naibi bucătăria și furatul, că deja și-a făcut destule, să nu mai fie așa arogant, dar când vor veni alegerile scade și aroganța și vine cu milogeala după voturi. Să se uite puțin la el în curte că de mergi la primărie cu ceva treaba așa se poartă personalul cu tine de zici că ești gunoi și ele sunt prințese. 70% să nu fiu mai dura ar trebui să zboare din primărie, dar cât timp e domnu bucătar la conducere trăiască hoția și nesimțirea!!

   +13 voturi
   +1
   -1
  2. Sunteți jenanți ,domnilor. Ce aveți cu omul ? Îl invidiați sau vă e ciuda pe el ? Pt că, fără supărare domnilor , mai aveți mult pana ajungeți la nivelul dumnealui de performanță. În timpul mandatelor d-lui Cionca și a d-lui Antal , Pecica a devenit o localitate pe care oamenii normali o admiră. Asta în primul rand datorita celor doi . Vă doresc , Doamnelor și domnilor să aveți puterea să recunoașteți meritele .

   --11 voturi
   +1
   -1
   • @Ioan – Sigur că îl invidiem. Totdeauna i-am invidiat pe oamenii cinstiți, onești, sinceri, competenți, morali… Dacă dvs., aflat probabil în siajul „invidiatului”, nu-i vedeți pe pecicani, ca adevărații eroi ai schimbărilor din Pecica, este altceva. De aceea, vă doresc să locuiți, de exemplu, pe una dintre cele foarte multe străzi fără asfalt, fără canalizare, fără apă curentă, ca să beneficiați din plin de „performanțele” celui pe care „îl invidiem”… Fiți liniștit, avem putere, doar că nu avem ce merite să recunoaștem la „om”. Dacă știți dvs. vreunul, vă rugăm să-l faceți cunoscut omenirii.
    Mulțumesc, oricum, pentru comentariu, chiar dacă suntem, în opinia dvs., „jenanți”. Probabil ați stat prea mult în jurul lui…

    +13 voturi
    +1
    -1
    • Domnule Valer Margineanu, V-am mai spus cândva ca vă consider UN MONSTRU SACRU a meseriei pe care o practicați. De aceea nu doresc să intram într-o polemică. Doresc să vă spun doar ca nu sunt din Pecica , nu am am afaceri la Pecica , și nu am nici un fel de interese acolo . Pur și simplu îi cunosc pe dl Cionca și pe dl Antal de mulți ani și mi sa pare că sunt ce trebuie să fie . Vorba unuia pe care îl cunoaștem amândoi “PĂREREA MEA “

     --2 voturi
     +1
     -1
  3. Doamne,pentru o secundă mi s-a părut amuzantă situația. Forma asta primitivă de viață nu contenește să ne surprindă,i-am accesat și eu de câteva ori respectiva pagină și am renunțat să o mai fac nu din cauză că mi-ar fi făcut poftă ci dimpotrivă, îmi era greață. Una viscerală,mai ales când mă gândesc că printre admiratorii și pupincuriştii acestui personaj sinistru sunt mulți care locuiesc tocmai pe acele străzi fără asfalt, canalizare și apa curentă, hipnotizați și trăind intr-un sindrom Stockholm fără de sfârșit. Impostura,îmbuibarea și lăcomia submediocrului nu are limite și va continua multă vreme,dacă nu cumva vreo minune va face sa i se retragă sprijinul politic,altminteri poate va ajunge să își construiască și propria piramidă intru vesnica pomenire,primii pași deja făcându-i când si-a dăltuit numele în marmură alături de cel al mâinii sale drepte-dragul de Mio, altă eminențări tristă, pe arteziana maghiară de parcă “reabilitarea”(clar ca habar nu are ce înseamnă cuvântul ) momacului ar fi fost meritul lor personal. De altfel marea “reabilitare” a constat în acoperirea unei construcții de un secol,cu o reala valoare,cu travertin rezultând o hidoşenie de doi bani. Ca și la Arad în povestea cu băncile de la Policlinică și cilindrii aceia de afișaj pe care i-au distrus mizerabili. Orașul este împărțit intre el,Cionca și Sabau PSD,normal sa nu fie deranjat de opoziție, si-au însușit toate clădirile fostelor cooperative,CAP-uri,de parcă ar fi fost ale mamelor lor si acum incaseaza chirii de zeci de mii de euro din acestea,și nu numai. Ajunge sa arunci o privire pe declarațiile lor de avere sa îți dai seama de nemernicia lui și al complicilor. Povestea e lunga.

   +9 voturi
   +1
   -1
   • Ascultă drăgălașule … ți-am tot citit „părerile”, ligușeală pe față la popourile celor ce stau pe scaunele importante ale municipiului și județului … dar am evitat să comentez … nu fiindcă nu aveam ce, ci pur și simplu fiindcă nu-mi doream să te fac indirect vedetă, băgându-te în seamă. Dar nici lămâia nu mă mai ajută, așa că acum ai devenit ținta mea preferată.
    .
    Să ai cu mine schimburi de „păreri” ar trebui să-ți iau în considerare părerile. Ori eu le dezavuez, fiindcă sunt grețoase. Extrem de grețoase! Așa că drăgălașule, … hai pa! … și fă mai departe ce ști atât de bine să faci. Când îți văd rândurile, fiindcă nu știu cum arăți, mintea mea crează o imagine, care este al naibii de asemănătoare cu campionul local al libidinoșilor pupincuriști la il Capo, … mister făurar de nimic, sluga nr.1 a aceluiași mafioso.

    +3 voturi
    +1
    -1
  4. Eu inteleg ca este pamflet, dar sa ajungi sa pui capu cuiva pe un os este desgustator, habar nu am avut cine este acest om, datorita pamfletului am cautat pe net, am vazut ca are copii, ce parere aveti ce simt acesti copii sa vada capul taiat al tatalui infipt pe un os, sa va fie rusine.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • @Monica Pop – În primul rând, nu este „capul taiat al tatalui infipt pe un os”. Mai uitatți-vă o dată, apoi încă o dată și dacă tot așa vedeți, înseamnă că aveți foarte multă imaginație. Un anumit fel de imaginație, pe care nu ne-o dorim.
    În al doilea rând, ce credeți că simt copii „înfiptului” aflând că tatăl lor copiază? Ce exemplu le dă propriilor săi copii acest om, atunci când copiază imagini de pe un site care nu-i aparține și le postează pe propria-i pagină, suferând că el ar fi autorul produdului fotografiat? Înțelegem că asta nu vă deranjează, că asta vi se pare normal, poate chiar ați fi dispusă să încurajați astfel de comportamente și metode de educare a copiilor. Vă privește. În fond, sunteți liberă să gustați cu mai multă plăcere din „supa imposturii” decât din cea a dezvăluirii acesteia – iar asta nu-i o problemă de gusturi, cum poate părea, ci de educație. Vă dorim să „mâncați” cu poftă din „rețetele” lui Bon a Peti.

    0 voturi
    +1
    -1
    • @Valer Marginean- Nu cred ca am sa mananc din supa unui om pe care nu il cunosc, si nu ma cunoaste, poza este chiar dezgustatoare cu un cap in farfurie, dumneavoastra declarati ca toti sunt impostori care publica poze de pe net? Probabil dumneavoastra ati adunat aceste poze cu acordul acestui om? daca toti care publica poze de pe net sunt impostori, atuci traim intr-o lume de impostori, sper ca nici pe dumneavoastra nu v-ar deranja faptul daca cineva ar pune capul dumneavoastra intr-o farfurie, sau pe orice fel de poza ce ati postat de pe net.

     +2 voturi
     +1
     -1
     • @Monica Pop – Dacă nici cu explcații n-ați înțeles, mă tem că nici un desen nu v_ar ajuta. Reluați cu obstinație aceleași idei, fără legătură cu subiectul. Chiar nu mă văd în stare să scriu articole pe care le-ați putea înțelege și dvs. Rămâneți sănătoasă.

      0 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.