sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Rețeaua contrabandiștilor de țigări, ca o multinațională. DIICOT explică cum funcționa gruparea din care făceau parte doi inspectori Antifraudă și un polițist din Arad

    de Ioana Costaș | 27 martie 2024, 7:38 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Fabrica clandestină de la Suceava(foto: IGPR)

    Rețeaua contrabandiștilor de țigări – care în perioada 2022 – 2024 a procurat bunuri accizabile din afara României, le-a introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice) și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră – funcționa ca o multinațională: liderii grupării aveau întâlniri cu membrii în cadrul cărora analizau modul de acțiune, aspectele de natură financiară și măsurile de protejare a activităților ilicite.

    Gruparea era foarte bine organizată pentru maximizarea activității și, bineînțeles, a profitului: inculpații aflați pe palierele de coordonare au identificat furnizorii produselor de interes pentru grupurile infracționale și au lansat comenzile ocupându-se ulterior de organizarea transportatorilor și livrarea bunurilor accizabile sau de contrabandă, către clienți.

    Care era rolul inspectorilor Antifraudă și a polițistului din Arad?

    Cei aflați pe palierele de coordonare a grupării țineau legătura cu alți inculpați, aflați aflați în palierul de protecție. Aceștia din urmă erau funcționarii publici. DIICOT explică faptul că funcționarii publici acționau pentru facilitarea intrării în țară a transporturilor și apoi, pentru livrarea în siguranță a bunurilor accizabile. Cum făceau acest lucru? Inclusiv prin furnizarea de informații în legătură cu acțiunile poliției, amplasarea dispozitivelor de supraveghere și accesul la date din bazele centralizate ale instituției.

    „Destinatarii sau beneficiarii transporturilor cu bunuri accizabile sau de contrabandă situați pe teritoriul național au reprezentat un alt segment important, aceștia contactându-i periodic pe lideri pentru comenzi de bunuri accizabile. Ulterior ascundeau marfa în depozite clandestine și o distribuiau către propria clientelă de pe piața neagră”, a precizat DIICOT.

    Și-au construit o fabrică pentru producerea țigărilor de contrabandă

    Rețeaua a vrut să elimine dependența de producătorii și furnizorii de produse accizabile din afara țării, precum și riscurile pe care le presupunea introducerea ilicită a acestora pe teritoriul național, astfel că membrii acesteia au acționat pentru dezvoltarea unor facilități proprii de producere a bunurilor accizabile, investind sume importante de bani obținute din activitățile infracționale, construind o hală de producție unde urmau să fie instalate linii de fabricație pentru prelucrarea tutunului și producerea de țigarete, care au fost găsite într-o localitate din județul Suceava, pe parcursul unei percheziții efectuate anul trecut.

    În urma perchezițiilor de ieri, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea a 11 inculpați. Este vorba despre leaderii și principalii membri ai grupurilor infracționale – din care 4 au calitatea de funcționar public – și măsura controlului judiciar față de alți 3, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, contrabandă în formă agravată, spălare a banilor (în autorat și complicitate) și complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive.

    Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, cu propunerea de arestare preventivă a celor 11 inculpați reținuți.

    Potrivit DIICOT „pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate bunuri de interes pentru cauză”.

    Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad.

    Acţiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției Române și ai structurilor subordonate din teritoriu precum și a jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroului Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

    Citește și: Inspectorii Antifraudă și polițistul din Arad, implicați în rețeaua de contrabandiști de țigări, propuși spre arestare · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.