sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Inspectorii Antifraudă și polițistul din Arad, implicați în rețeaua de contrabandiști de țigări, propuși spre arestare

  de Ioana Costaș | 27 martie 2024, 1:53 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Cei doi inspectori Antifraudă, Adrian Bițiș și Marinela Mărculescu, precum și fiul acesteia, Flavius Roșu – polițist în cadrul Postului de Poliție Comunal Covăsânț vor fi propuși spre arestare în cursul acestei zile, DIICOT Timișoara sesizând deja instanța.

  În total, 11 persoane au fost reținute de DIICOT Timișoara – pentru 24 de ore – în urma perchezițiilor efectuate ieri. Cinci dintre cele 11 persoane sunt din Arad.

  În timpul cercetărilor efectuate de anchetatori în dosarul mega rețelei de contrabandă cu țigări, în care prejudiciul este estimat la peste 12.700.000 de euro, s-a descoperit că membrii grupărilor infracționale, împreună cu cei doi inspectori Antifraudă, plănuiau deschiderea unei fabrici ilegale de țigarete, la ieșire din localitatea Vladimirescu spre Deva, iar hala în care urma să funcționeze totul aparținea Marinelei Mărculescu.

  Potrivit anchetatorilor, rețeaua era formată din două grupări infracționale. Una dintre grupări era condusă de Cristian Apostol, fost inspector vamal, și de Stelian Tocia, patron de cluburi în București și Constanța, iar cea de-a doua grupare era condusă de Daniel Blănaru zis „Blană”, liderul lumii interlope din municipiul Fălticeni și de Nicolae Gîrbu, condamnat anul trecut – cu suspendare – pentru contrabandă, în timp ce cei doi inspectori Antifraudă și polițistul de la Postul de Poliție Covăsânț, Flavius Roșu, erau susținătorii rețelei.

  În fapt, conducătorii celei de-a doua grupări, Daniel Blănaru zis „Blană” și arădeanul Nicolae Gîrbu, au fost arestați în luna aprilie a anului trecut în urma mai multor percheziții efectuate de polițiștii arădeni, soldate cu confiscarea a 200.000 de pachete de țigări netimbrate în valoare de 2.800.000 de lei.

  79 de percheziții domiciliare au loc marți dimineața în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și în municipiul București, acestea vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor.

  Potrivit DIICOT Timișoara „cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracționale ar fi procurat bunurile accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră.

  Pe parcursul administrării probatoriului, au fost indisponibilizate 38.019.640 de ţigarete (dintre care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant delict), 64 de tone de tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia.

  Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri este de 12.740.000 de euro”.

  Citește și: Cei doi inspectori Antifraudă plănuiau, împreună cu membrii rețelei, să deschidă o fabrică ilegală de țigarete la Vladimirescu · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.