Într-o săptămână, reîncepe șantierul la Colegiul „Csiky Gergely”. Se va construi și bazinul ISU în curte





Puse pe pauză de aproape doi ani, lucrările de reabilitare a Colegiului „Csiky Gergely” de pe strada Vârful cu Dor vor fi reluate de săptămâna viitoare, urmând să fie realizat inclusiv bazinul ISU care a fost cauza întârzierilor.
Colegiul cu predare în limba maghiară a trecut printr-o serie de lucrări ample de reabilitare în perioada 2018-2023, însă care au fost oprite fără a ajunge la final. Principala problemă a fost solicitarea noii legislații de protecție la incendiu prin care devine obligatorie construirea unui bazin de apă. Proiectul a fost analizat și reanalizat, găsindu-se în cele din urmă o locație care să satisfacă cerințele, dar nici să nu încurce țevile existente în subsol. Acesta este și motivul pentru care s-a ales în loc să fie amplasat în spatele clădirii istorice, să fie săpat în partea stângă din curtea din fața școlii.
Care sunt investițiile recente de la Csiky Gergely și unitățile școlare pe care le administrează
Până acum, la clădirea școlii au fost schimbate geamurile, sistemul electric și țevile din școală, respectiv s-a amenajat sala de sport și s-a renovat fațada, toate acestea ca parte din proiectul început din 2018 și oprit în 2023.
Pe lângă acest lucru, au mai fost făcute investiții la clădirile care aparțin tot de Colegiul Csiky Gergely. Pe parcursul verii trecute, s-a realizat drenajul stradal la internat și grădiniță, pentru a stopa infiltrațiile de apă în subsol. La grădiniță a fost renovată fațada, s-a modernizat toaleta și s-a schimbat centrala termică, iar la internat bucătăria a fost dotată cu aparatură sponsorizată de Fundația Alma Mater. Tot recent, la școală s-a amenajat un smart lab, un cabinet medical și s-au schimbat toate jaluzelele. Și, de asemenea, la toate clădirile s-a achiziționat sistem de alarmă, de supraveghere video și control acces, care este deja operațional la internat, creșă și grădiniță, urmând să fie pus în funcțiune și la școală, odată cu finalizarea lucrărilor.
Ce urmează și cât durează
De săptămâna viitoare, școala va organiza în așa fel orele încât lucrările care vor fi desfășurate să nu afecteze elevii. Pe lângă lucrările din curte, care vor fi delimitate cu garduri, se va face o înălțare a uneia dintre casele scărilor, cea dintre clădirea veche și aripa cu laboratoarele, întrucât este nevoie de existența a două ieșiri pentru etajul al doilea în caz de incendiu, acum există doar una. Pe parcursul lucrărilor, sălile de clase din acea parte vor fi închise, iar elevii vor avea orele în altele și nu vor avea interacțiune cu părțile aflate în șantier.
De asemenea, se vor schimba burlanele, se va pune grilaj antiefracție la geamurile de la parter și se vor face mici retușuri la partea de zugrăvit, atât în interior cât și în exterior. Se va face și poarta de acces dinspre str. Transilvaniei.
Lucrările ar urma să fie duse la bun sfârșit înainte de Bacalaureat, pentru că în iunie școala va fi centru de examen. Valoarea investiției se ridică la circa 5 milioane de lei.
Pe lângă aceste lucrări incluse în proiect, școala are aproape finalizată sala de mese pentru elevii care optează pentru afterschool, fiind realizată dintr-o serie de 8 containere, amplasate în spatele clădirii principale. Sala de mese mai trebuie doar legată la utilități și urmează să fie inaugurată odată cu noul an școlar, după ce ajung la final aceste lucrări din curte.
Iar pe viitor, Colegiul Csiky Gergely va fi dotat și cu un lift exterior pentru persoane cu dizabilități, la ora actuală proiectul fiind însă doar la faza de documentație DALI.
Citește și:
Comentariile portalului
Dar ce se întâmplă cu Timiș? Atât l-ați laudat și nu prinde nici macar primul 18 :)).
Ia mai publicați niște expuneri științifico-a unor capete istoricu-culte care să ne expice de ”înfințarea” jandarmeriei ”națională” în ... 185o
==PENSII SPECIALE = SCARBA MI E = MERCENARI LA STAPANIRE ==OM FARA MESTESUG --FARA DUMNEZEU == VORBA VECHE DIN BANAT ==