vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Reguli stricte ce au la bază pesta porcină din Arad! Fără drumeții, vehiculele se vor dezinfecta și este interzisă creșterea porcilor la stâne

    de Andreea Daniela B. | 26 februarie 2021, 4:48 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Situația epidemiologică de pe raza județului Arad în ceea ce privește pesta porcină africană, respectiv confirmarea pestei porcine africane în 71 exploatații nonprofesionale, în 6 exploatații comerciale de tip A și a 113 cazuri de pestă porcină africană la mistreț nu arată deloc bine. Tocmai de aceea, având în vedere că există focare în localitățile Aciuța, Olari, Ignești, Bocsig, Pilu, Pleșcuța Sântana, Tălagiu, Zăbalț, Lupești, Horia, Gura Văii, Mermești, Buteni, Satu- Mare și Secusigiu, cât și pe fondurile de vânătoare (FV- 49 Mânerău, FV- 55 Moneasa, FV- 66 Troaș, FV- 67 Săvărșin, FV- 60 Dumbrava, FV- 65 Slatina de Mureș, FV- 59 Mădrigești, FV- 37 Bătuța și FV- 69 Recea), D.S.V.S.A. Arad a elaborat Planul de măsuri ce trebuie aplicate pentru exploatațiile nonprofesionale și fondurile cinegetice.

    Citește și Focare de pestă porcină la Secusigiu și Satu Mare, din județul Arad. Zeci de animale vor fi sacrificate

    Astfel se aprobă Planul de măsuri pentru pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană care evoluează în exploatațiile din localitățile Aciuța, Olari, Ignești, Bocsig, Pilu, Pleșcuța Sântana, Tălagiu, Zăbalț, Lupești, Horia, Gura Văii, Mermești, Buteni, Satu-Mare, Secusigiu și Munar, cu punere în aplicare imediată și până la stingerea focarelor. De asemenea, se aprobă Planul de măsuri pentru intervenția în cazurile de pestă porcină africană care evoluează la mistreți pe raza FV- 49 Mânerău, FV- 55 Moneasa, FV- 66 Troaș, FV- 67 Săvărșin, FV- 60 Dumbrava, FV- 65 Slatina de Mureș, FV- 59 Mădrigești, FV- 37 Bătuța și FV- 69 Recea, cu punere în aplicare imediată și până la stingerea focarelor.

    Drumețiile, raliurile, competițiile sunt interzise de acum

    În continuare, se interzic începând cu data de 26.02.2021 și până la data revocării acestui articol, drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate etc.), cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă (Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Arad va lua măsuri de închidere a tuturor traseelor turistice, precum și de semnalizare a închiderii acestora). Fac excepție competițiile și activitățile care se desfășoară pe drumurile de interes național, județean și local, cu aprobarea administratorilor acestor drumuri.

    Autovehiculele trebuie dezinfectate

    Se instituie obligativitatea tuturor utilizatorilor de vehicule care desfășoară activități autorizate pe toate drumurile/terenurile din zonele împădurite ale județului Arad, de a proceda la dezinfectarea acestor vehicule la ieșirea din zona/perimetrul exploatațiilor forestiere, folosind produsele autorizate în temeiul Regulamentului privind produsele biocide (BPR). Conducătorii vehiculelor au obligația de a prezenta la solicitarea organelor de control dovezi privind substanța/substanțele pe care le folosesc la dezinfectare, precum și dovada că acestea sunt produsele autorizate în temeiul Regulamentului privind produsele biocide (BPR).

    Se instituie în sarcina autorităților publice locale din unitățile administrative-teritoriale în care sunt focare active de pestă porcină africană de a sprijini Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad în activitățile de monitorizare a răspândirii bolii și de a semnala autorităților cu atribuții în domeniu, orice deficiențe/neregului constatate.

    Responsabilii fondurilor de vânătoare din județul Arad au obligația de a efectua verificări pe terenurile pe care le administrează, în vederea depistării cadavrelor de porci mistreți, precum și de a lua măsurile de ecarisare a acestora, conform procedurilor prevăzute în actele normative în vigoare.

    Reguli pentru cei care dețin porci

    Până la data revocării acestui articol, persoanele care dețin porci au obligația creşterii acestora în adăposturi împrejmuite, fără ca porcii să aibă posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu porci domestici din alte exploataţii sau cu porcii mistreți. Creşterea porcilor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri este interzisă.

    În final, se interzice lăsarea liberă a câinilor pe terenurile aparținând domeniului public.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.