joi, 21 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Prefectura anunță noul plan de măsuri pentru a stopa pesta porcină în județul Arad

  de Special Arad | 27 iulie 2023, 7:14 PM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Prefectura Arad informează că Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad s-a reunit astăzi în ședință și a adoptat o serie de măsuri pentru a stopa epidemia de pestă porcină (PPA) depistă în județele vecine să se răspândească și în județul Arad.

  Prin Hotărârea CLCB adoptată astăzi s-a aprobat un Plan de măsuri pentru controlul și combaterea pestei porcine în Județul Arad, actualizat conform prevederilor unor Decizii recente ale Centrului Național de Combatere a Bolilor.

  Printre noile măsuri menite să prevină extinderea PPA în Județul Arad, cuprinse în Planul aprobat astăzi, se regăsesc următoarele:

  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad asigură resursa permanentă de personal medical veterinar specializat și competent în scopul intervenției rapide în situațiile semnalate de Poliția de frontieră, Poliția Locală, Antifraudă și Inspectoratul de Poliție Județean. Elaborează propuneri de atribuții și programe interinstituționale cu consultarea prealabilă a factorilor implicați, stabilește acțiuni de control în echipe mixte, acțiuni de monitorizare în trafic, monitorizare comerț on-line. Propune programe de identificare a exploatațiilor cu nivel ridicat de risc în apariția sau difuzarea de boli.

  Gestionarii fondurilor cinegetice vor intensifica acțiunile de patrulare și inspecție în fondurile de vânătoare gestionate, în vederea depistării mistreților morți (inclusiv ca urmare a accidentelor rutiere) și a cadavrelor de păsări pentru prelevarea de probe de la acestea și afluirea acestora la Laboratorul sanitar veterinar județean în vederea examinării pentru a stabili eventuale diagnostice de boală, cu întocmirea și arhivarea de grafice lunare aferente acestor acțiuni. Vor dota toate mijloacele de transport care au acces pe fondurile de vânătoare cu facilități de efectuare a dezinfecțiilor (vermorele, soluții dezinfectante  etc.)

  La nivelul exploatațiilor comerciale de suinese vor identifica și implementa soluții în măsură să garanteze hrănirea suinelor cu furaje libere de PPA, precum și dezinfecția eficientă a mijloacelor de transport animale, furaje, dejecții, materiale etc.

  Se  implementează  următoarele  măsuri specifice pentru combaterea pestei porcine:

  Până la eradicarea PPA din România, toate transporturile de suine vii, carne și produse din carne de porc neînsoțite de documente sanitare veterinare sau care să ateste o trasabilitate legală și sigură din punct de vedere epidemiologic vor fi reținute;

  Până la eradicarea PPA din România, suinele vii, carcasele sau loturile de carne de porc neînsoțite de documente sanitare veterinare sau informații care să ateste o trasabilitate legală și sigură din punct de vedere epidemiologic, descoperite în incinta și în proximitatea tuturor târgurilor, piețelor, aglomerărilor comerciale etc vor fi reținute;

  Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice  Arad –Serviciul Antifraudă, reține toate transporturile de animale vii neînsoțite de documente sanitare veterinare sau pentru care sunt suspiciuni de neconcordanță între documentele însoțitoare și animale transportate până la sosirea medicului veterinar desemnat de DSVSA Arad. Informează D.S.V.S.A. Arad în legătură cu toate transporturile de animale vii verificate, indiferent dacă au fost sau nu însoțite de documente sanitare veterinare;

  IPJ/IJJ/Poliția Locală intensifică acțiunile de patrulare în scopul identificării/verificării tuturor transporturilor de animale vii, indiferent de proveniența acestora. Rețin toate transporturile de animale vii neînsoțite de documente sanitare veterinare sau pentru care sunt suspiciuni de neconcordanță între documentele însoțitoare și animalele transportate până la sosirea, în regim de urgență, a medicului veterinar desemnat de D.S.V.S.A. Arad. Informează D.S.V.S.A. Arad în legătură cu toate transporturile de animale vii verificate, indiferent dacă au fost sau nu însoțite de documente sanitare veterinare

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.