Viața, așa cum e – Regulament de parcare absurd, cu proceduri inventate și-o Poliție locală care sancționează nevinovați
Sunt momente în viață când, chiar dacă nu ești doborât de oboseală, se cade să cauți un loc în care să adăști. Orice loc liniștit, chiar o parcare. Cu sau fără plată. Timp în care să-ți aduni gândurile și energia, prea risipite în bătălia fără sens a acumulărilor meschine – privilegii, bunăvoința șefilor trecători, bani. Sunt momente în care ar trebui să-ți privești drept în față rostul său în viață și-apoi să-ți alegi drumul. Să ieși din parcare și să pornești pe drumul potrivit rostului tău. C-o fi cinstea și corectitudinea, c-o fi supușenia în fața șefului, pătarea onoarei proprii, e treaba fiecăruia. Oprirea în parcare și alegerea drumului este treabă de oameni mari, nu de copii.
Regulamentul de parcare, vechi și nou,
reprezintă o dovadă că adăstarea în parcare este o necesitate stringentă pentru unele persoane implicate în conceperea actelor normative municipale.
Altfel, este tot mai greu de înțeles cum poate accepta doamna Secretar general al municipiului Arad să treacă prin Consiliul local municipal (CLM) unele proiecte de hotărâre cel puțin dubios de ieșite în afara legii. S-a întâmplat (și) cu acel proiect devenit HCLM 465/2019 prin care, la inițiativa directorului general al Poliției locale Arad, a fost inventată o nouă contravenție de cerșetorie, pe lângă cea reglementată prin lege – o inovație ce merita brevetată cumva, de vreme ce „codul contravențional”, adică OG 2/2001, interzice expres (art. 2, alin. 2) „reinventarea” unor contravenții ce au fost reglementate prin alte acte normative).
Pe vremuri, doamnei Secretar general nu i-ar fi scăpat nicio virgulă greșit pusă, darămite o astfel de ilegalitate. Acum… O fi fost și dumneaei ocupată, ca și domnul director al Direcției juridice, cu „spălarea disciplinară” a polițiștilor locali ce dorm bine mersi în Dispecerat și, evident, în timpul serviciului. Doar că de la doamna Secretar general aveam așteptări…
E drept, după publicarea articolului de mai sus, din motive pe care nu le cunoaștem, această hotărâre a cam fost scoasă din uz. Nu a fost abrogată, doar „parcată” în evidențele CLM.
De altfel, nici măcar nu a mai fost inclusă în Planul de ordine și siguranță publică al municipiului Arad, printre actele normative cu care lucrează Poliția locală. Și asta, culmea, tocmai în anul în care viceprimarul care coordonează „locala” în numele primarului se căina public de cerșetori și-i îndemna pe arădeni să nu mai dea nimic cerșetorilor.
Inovațiile în materie normativă n-au „intrat în parcare”, ci s-au extins la parcări. Mai precis, la Regulamentul de parcare, cel cu titlu kilometric și imposibil de reținut: Regulament al serviciului de organizare, amenajare, întreținere și exploatare a parcărilor cu plată amenajate pe domeniul public și privat al municipiului Arad (oare, totuși, cine dă nume actelor normative ale municipalității?).
Să explicăm, pe scurt. Constatarea faptelor contravenționale și sancționarea acestora nu se face chiar la voia întâmplării sau a bunului plac al unor primari sau funcționari publici. Constatarea contravenției nu este un proces atât de simplu cum pare după cum este prezentat chiar în OG 2/2001: „Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute…” (art. 15).
Evident, înainte de această operațiune tehnică de încheiere a procesului-verbal, agentul constatator (rețineți, doar agentul constatator, nu orice angajat al „operatorului”) desfășoară un complex de activități de identificare a faptei ilicite și a autorului sau autorilor, de stabilire a gradului de vinovăție și așa mai departe. Toate acestea având ca urmare consemnarea lor în actul de constatare, adică în procesul-verbal, unde este menționată și sancțiunea.
De remarcat, deci, că toate aceste operațiuni se pot face doar de agentul constatator.
Or, în Regulamentul de parcări este pur și simplu inventată o nouă procedură de constatare a contravențiilor, îndeplinită, pe de o parte de angajații operatorului (mai precis, ai Recons, societatea cu adevărat beneficiară a tot ce înseamnă parcare cu plată în Arad, nicidecum bugetul local, dar despre acest „amănunt”, vom reveni curând).
Acești angajați – despre care în Regulament se precizează că ar fi „agenți constatatori ai operatorului” (ce-o fi însemnând „ai operatorului” nu se știe, nici dacă sunt împuterniciți de primar ca agenți constatatori, deci dacă au exercițiul autorității de stat pentru a putea constata contravenții și aplica sancțiuni) – îndeplinesc, practic, operațiunile de constatare a unor fapte ilicite și întocmesc o Notă de constatare.
Care „Notă” constituie „baza emiterii procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției” (citat din Regulament), adică, primul pas al operațiunii de constatare a contravenției, conform aceluiași Regulament. Al doilea pas este cel făcut „de către angajați ai aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad, împuterniciți prin dispoziție a Primarului Municipiului Arad”.
Mai puțin pompos, de polițiștii locali care, așadar, aplică sancțiuni pentru fapte constatate de alte persoane, care nu au dreptul să le constate contravenții.
Evident, dacă angajații Recons ar fi avut dreptul să întocmească procesele-verbale și să aplice sancțiunile, Poliția locală ar fi fost „sărită” din schemă. Așa că s-a ajuns la această bulibășeală, îmbrăcată în exprimări pompoase care să ascundă realitatea: modul în care se aplică sancțiunile contravenționale pentru parcări este în afara legii.
Povestea cu fotografiile, menționată în Regulament, nu are nicio legătură cu atributul constatării contravențiilor. După felul în care este formulat articolul în care se vorbește despre „poze martor”, „PDA”, „camere LPR”, toată povestea cu fotografiile este menită doar să impresioneze, pentru că este în afara adevăratei „povești” a constatării contravenției.
Acele PDA-uri și camere LPR nu sunt mijloace tehnice cu ajutorul cărora se constată contravenția, ci, eventual (cu respectarea unor cerințe, cum ar fi avizul metrologic), imaginile obținute cu ele pot fi mijloace de probă.
Tot în afara legii este și sancționarea proprietarilor autovehiculelor parcate fără achitarea taxei, în cazul în care nu dau curs solicitării Poliției locale de a comunica datele persoanei care a condus efectiv autovehiculul în ziua în care a fost făcută „poza martor” (practicată de Poliția locală).
Pentru astfel de fapte, Poliția locală NU are dreptul să solicite astfel de date. Conform Legii 335/2022, de modificare a OUG 195/2002, articol unic, punctul 1. – „Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”.
Or, parcările cu plată din Arad nu intră sub incidența legislației rutiere (OUG 195/2002), iar despre Regulamentul cu titlu kilometric nu se face vorbire în legea menționată mai sus.
Dacă ar fi avut acest drept, ar fi aplicat sancțiunea pentru necomunicarea datelor solicitate, nicidecum pentru neachitarea taxei de parcare (o faptă pe care nici măcar nu-i sigur că a comis-o respectivul proprietar).
Este greu de crezut că doamna Secretar general nu cunoaște toate amănuntele legate de procedura de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor pentru neachitarea taxei de parcare.
Cu toate acestea, din motive de neînțeles pentru un funcționar public de nivelul domniei sale, se expune nu doar pericolului de a fi acuzată pentru neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor de serviciu, ci și penibilului. Mai ales în situația în care cetățenii vor contesta procesele-verbale întocmite în baza procedurii inovative din Regulamentul pentru parcări.
Toth Csaba, șeful instituției care vizează pentru legalitate toate Hotărârile CLM Arad
Sursa: radiotimisoara.ro
Despre consilierii locali care au aprobat Regulamentul, numai de bine. Adică, bine că pleacă – desigur, în afara celor care au fost realeși. Au fost și vor rămâne o rușine pentru Arad și pentru partidele pe care le-au reprezentat, dacă nu pentru altceva, măcar pentru cele două acte normative prezentate aici, votate fără probleme de domniile lor.
Acte care, normal, au primit viza de legalitate din partea Instituției Prefectului Arad, încă una din instituțiile inutile, dar foarte bine plătite.
Comentariile portalului
Nu pricepi nimic.
mda, Trump e salvatorul lumii...dar doar prin ianuarie, cand trece "galceava" de la noi. de ce asteptam oare sa ne salveze altii, de parca e responsabilitatea altora binele nostru??? (...)
E "democratic" şi e permis să protestezi impotriva votării unui contracandidat, sā-l ameninți cu moartea, dar nu e permis să ieşi la proteste când werner î (...)