luni, 9 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Despre cerșetori și fariseismul cotidian al aleșilor

    de Lajos Notaros | 17 octombrie 2024, 8:44 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    11

    Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă! Matei, 5-7

    Chiar dacă poartă numele a două personaje biblice celebre – Lazăr cel înviat din morți și Lazăr, cerșetorul plin de bube, care moare pe pragul bogătanului care nu îl ajută -, nu m-aș fi apucat să scriu despre ultima ispravă a viceprimarului nostru, de pe acum aproape celebru, Lazăr Faur.

    Ceea ce m-a șocat este faptul că un „doctor în filosofie”, un domeniu vast în care își are locul până și teologia, nu își dă seama de aberația de a ne recomanda într-un videoclip să nu mai dăm nimic la cerșetori, Nici bani, nici alimente.
    Problema cu această recomandare este că vine din partea unui doctor în filosofie, viceprimar pe deasupra.

    1 2

    Adică din partea unui personaj în care ar trebui să avem încredere atunci când ne spune ceva, că nu e degeaba doctor în filosofie, plus că e viceprimar, ceea ce ne duce gândul spre ideea că nu e vorba de o simplă rugăminte, recomandare, ci de ceva mult mai oficial, să nu spunem poruncă din partea conducerii orașului în care viețuim. Altă poveste, cum…

    Ideea deranjantă care m-a pus în fața calculatorului este că domnul Lazăr Faur nu știe despre ce vorbește, crezând că prin acest gest va mulțumi partea aceea a electoratului care nici ea nu știe despre ce este vorba. Suntem, nu-i așa, în plină campanie electorală, domnul viceprimar a postat videoul cu pricina în timpul liber, cum ar veni, având în vedere că toate celelalte videouri și poze din ultima vreme postate pe contul său de pe Facebook ni-l arată, împreună cu ceilalți așa ziși liberali arădeni, în plină campanie, umblând pe străzi cu pliante și promisiuni.

    Inclusiv la ociko…
    Să începem cu habarnismul vinovat. Domnul viceprimar nu știe sau nu vrea să facă diferența dintre cerșetori și alte categorii care trăiesc, printre altele, și din cerșit. Pentru Domnia Sa oamenii străzii, vagabonzii și simpli hoți mărunți – asta ca să nu pomenim de aceea categorie etnică de care, deștept mare, nu pomenește, asociată cu toate acestea – sunt o apă și un pământ, nu are rost să ne încurcăm în diferențe neimportante.

    2 2
    Mă văd de aceea obligat să fac câteva precizări pentru domnul doctor. Cerșetorii și cerșitul este de când e lumea și va exista până la sfârșitul vremurilor. Mai mult decât atât, creștinismul, de care clasa politică liberală de care aparține și domnul viceprimar face atâta caz, s-a născut pe ideea compasiunii și ajutorului celor nevoiași, celor pe care soarta nu i-a favorizat mai deloc. Nu mai insist pe cei doi Lazări din Biblie, amintesc aici doar faptul că la cerșetor în engleză, pe lângă „beggar”, i se mai spune și ”lazar”, iar lazaretul chiar și în românește însemna nu de mult spitalul unde sunt izolați cei care suferă de boli contagioase, precum cerșetorul din pilda lui Iisus.

    Altfel spus, după toate astea, indiferent dacă este doctor sau nu în filosofie, viceprimar sau simplu muritor de rând, un creștin nu are cum să ne roage, să ne indice sau să ne poruncească să nu mai dăm nimic la cerșetori.
    Cerșetoria nu poate fi extirpată prin legi care o interzic. Adevăr recunoscut de legislațiile din majoritatea țărilor UE și nu numai, legislații care fac diferența dintre cerșetoria neagresivă, oarecum firească și cea agresivă și care se folosește de mijloace care să impresioneze: copii și animale.

    3 1

    De altfel povestea mai nou a pornit la Geneva, acolo unde, în cazul Lăcătuș contra Elveția, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ajuns la concluzia că interzicerea cerșetoriei sub orice formă este o violare a drepturilor omului.

    În consecință, cerșetoria oarecum firească, izvorâtă din sărăcie, boală, lipsă de locuință și de ajutor social sau de orice natură, nu poate fi scoasă în afara legii, ceea ce pot face oamenii legii și ai administrației este tocmai asta: să facă diferența între cerșetoria, hai să-i spunem cinstită și cea necinstită, cea care se folosește, de cele mai multe ori organizat, de imaginea nenorocirii și a nenorocitului pentru a-și asigura un venit fără muncă pe bune. Iar cea din urmă să fie urmărită și pedepsită, așa cum este pedepsită conform legii orice înșelătorie.

    4 1
    Revenind la domnul Lazăr Faur, viceprimar și doctor în filosofie, ar fi de așteptat ca să fie la curent cu aceste lucruri și să nu iasă în față cu un video demagog și fariseic, vădit electoral, în care ne roagă să nu mai dăm nimic la cerșetori. Să fie, adică, cum ar trebui să fie un individ care se reclamă filozof în postura sa de viceprimar: plin de compasiune și înțelegere, nuanțat și rafinat.

    Cer prea mult? Am impresia că da! Din păcate, ai noștri care au ajuns să ne administreze se joacă de-a administrația, fiind total nepregătiți atât spiritual, cât și profesional, pentru sarcină. Domnul viceprimar Lazăr Faur este doar un exemplu, este drept, dintre cele mai ordinare.
    În fond ce a făcut viceprimarul nostru cu acest video incalificabil? Ne-a cerșit, agresiv și obraznic, simpatia și în cele din urmă… votul…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu cersetoria ar fi problema,ci ce exista in spatele ei…Exploatare,o adevarata mafie…Grav este ca te si agaseaza daca nu le dai, iar daca in loc de bani,le dai ceva mancare,o arunca in majoritatea cazurilor…
      Exista enorm de multi cersetori perfect apti.Teoretic nu ar trebui sa existe somaj,locuri de munca sunt cu miile dar nu vor,exact ca si asistatii social(in mare parte,fara sa generalizez).
      Mai prin vara,m-a impresionat o batranica,bine imbracata,aranjata,care statea pe o banca si plangea..In mana avea o plasa cu cutii de medicamente…Am intrebat-o daca s-a intamplat ceva si mi-a raspuns ca nu i-au ajuns banii pentru reteta pe o luna..
      Oameni suntem la o adica..Am scos portofelul si i-am dat toti banii pe care-i aveam la mine,vreo 70 Lei….Buuuuunnnnn….Trec cateva zile si ghiciti…Aceeasi batranica plangea langa Piata Mica,aceeasi plasa,acelasi text…Ca uimirea mea sa fie maxima,peste alte cateva zile,o vad in Kaufland,in rand la case cu niste produse(multe)pe care un om de rand nu si le permite deodata…
      Imi pare rau dar in vecii vecilor,AMIN!

      +14 voturi
      +1
      -1
      • Vedeți că am spus foarte clar în text: să nu-i confundăm pe cei care fac din cerșetorie o afacere cu cei care chiar o fac fiindcă nu mai au altă soluție. Nu este foarte greu să faci diferența, dar, desigur, poți fi păcălit la o adică. Numai că tocmai asta am spus în final: treaba administrației, a organelor de ordine ar fi să îi identifice pe acești escroci, nu să interzică cerșetoria la modul general.

        +6 voturi
        +1
        -1
    2. Domnule profesor,nu stiu cum sa ma exprim fata de dvs,stima si respect fata de anii in care mi-ati fost pe acolo,v-ati facut meseria…Pe atunci va luam in deradere,acum,altfel va consider…
      Din ce cauza sa ingras cersetorii?Mila este un sentiment boem,filantropic…Aradul este inundat de cersetori valizi…
      Politia Locala trebuie dezactivata,fiind un non sens de analfabeti,da-i prostului putere

      +8 voturi
      +1
      -1
    3. Offf, dom’ profesor, chiar credeți că mai există, în lumea în care trăim, „cerșetorie cinstită”, adică a unor oameni cu adevărat nevoiași și neputincioși, bătuți de soartă, care cerșesc un cât de mic sprijin, PEBTRU A PUTEA SUPRAVIEȚUII ei și, eventual copii lor mici …?!
      Eu unul, sincer, nu cred !
      .
      Așa cum nu cred că există nici vreo traseistă sau prostituată de oraș (altă „meserie” veche de când lumea, ca și cerșetoria), care SĂ FIE PE CONT PROPRIU, fără vreo „taxă de protecție” sau vreu „pește” în spate.
      De ce spun asta?
      Pt că Mafia acestor „îndeletniciri” EFECTIV NU-I LASĂ pe cei neaveniți, pe cei/cele aflați pe cont propriu (din necesitate materială REALĂ), să le strice „afacerea” și, efectiv, îi alungă, luîndu-i la bătaie. Fiecare loc bun de cerșit e cu taxa lui, plătit la „sindicatul” cerșetorilor sau la clanurile mafiote (care se cunosc bine, de Autorități, dar nimeni nu se atinge de ele!)
      .
      .
      Așa că eu, unul, nu mai „îngraș” Mafia din spatele acestora ! Și, deși sunt milos de felul meu (cu cine consider că merită cu adevărat mila!), și am donat, uneori, bani unor cerșetori (n-am să detaliez acum, pe ce criterii… și, de regulă, prefer să donez bunuri materiale sau alimentare), totuși, unele le-am regretat ulterior. Încerc să vă dau câteva exemple:
      .
      1. Doi cerșetori, unul mai în vârstă și unul mai tânăr, la Lidl de pe Banul Mărăcine și altul în Aradul Nou, fiecare cu câte un câine, FOARTE BINE ÎNGRIJIȚI (chiar grăsuți) care se vedea clar că-și ADORAU STĂPÂNII; le-am dat!
      Ulerior, peste vreo 2 luni, la Lidl de la Gară, un nemernic, de vârstă mijlocie, cu mutră de bețivan notoriu, cerșea cu un cățelandru slab și amărât, în brațe, care, săracul scâncea și încerca să scape și să fugă. Ulterior am văzut (când „jigodia umană” s-a retras într-un colț în care credea că nu-l vede nimeni) cum acesta l-a altoit pe bietul cățel, cu câteva palme, ca să tacă. Iar când l-am luat la întrebări pe individ, a șters-o rapid din zonă, cu tot cu cățel și bombănind.
      Ulterior mă gândem că am și eu o vină pt suferința cățelandrului, pt. că, prin donațiile mele anterioare, AM ÎNCURAJAT cerșetoria cu animale.
      .
      2. Alta: la ghereta Grill de la Kaufland Banul Mărăcine: – o bătrână țigancă (foarte curată, chiar îngrijită la față), cu haine ponosite (dar nu murdare sau rupte!) și basma pe cap, până aproape pe chip, cerșea de la cumpărători, nici mai mult nici mai puțin decât … un pui grill, „ca să aibă ce duce la copilași”.
      Fiind în Parcare, am urmărit-o :
      – ultimul pui primit de la un tânăr milostiv, efectiv îl înghesuia deja (prin apăsare) într-un cărucior de cumpărături, cu 2 roți, pt bătrâni, PLIN PÂNĂ LA REFUZ, CU ALȚI PUI PRIMIȚI (cel puțin la suprafață, coșului, dar presupun că până jos erau tot pui calzi, că nu îi așezi pe aceștia, ca să curgă zeama unsă din ei, peste alte produse !).
      – De asemenea, dacă erai atent, vedeai sub hainele ponosite, alte haine, de calitate.
      Deja îmi și închipuiam cum un întreg clan țigănesc se înfrupta în unul din palatele lor, din donațiile „fraierilor” milostivi.
      .
      3. Ultimele două exemple și mă opresc aici:
      – mămică cu 3 copilași, Lidl Banul Mărăcine: cerșea bani, dar a primit vreo 4 pungi de Pufuleți proaspăt cumpărate. Aruncat pungile la gunoiul de la intrare.
      Când m-a auzit că comentez că doar banii îi trebuie, s-a dus să recupereze pungile din gunoi (așa, de ochii lumii).
      .
      În altă locație, un copilaș de vreo 8 – 9 ani: „Tanti, îmi dai un ban să-mi iau ceva de mâncare ?” Tanti i-a dat un corn PROASPĂT ȘI CROCANT (se vedea bine, de-ți venea să-l mânci tu!) din ce-și luase pt. ea.
      Băiețelul, cu o muțră acră: „Mulțimesc tantiii…!” și mușcă scârbit dintr-un colț. După ce „tanti” se întoarce și se îndepărtează, băiețelul aruncă cornul proaspăt, pe jos, și o ia la fugă…
      .
      Iar exemplele ar putea continua, din belșug, dar mă opresc aici.
      .
      Concluziile le trageți singuri !

      +6 voturi
      +1
      -1
    4. Nu m-aș repezi chiar așa de tare să critic inițiativa unui om cu sarcini administrative (trecem peste invocatul aspect politicianist al gestului, care nu mai prea are justificare, odată trecute alegerile locale). Toată lumea se plânge de cerșetorii din Arad (cei mai mulți nearădeni, să fie clar, iar cvasitotalitatea lor aparținând acelei etnii-parazit de care se face vorbire în articol). Ce să facem să nu ne mai deranjeze? Se cere intervenția poliției și a autorităților locale. Legea – cât o fi ea – e destul de greu de aplicat în cazul cerșetorilor: amenzile nu le plătesc, la pușcărie nu sunt băgați, muncă în folosul societății nici vorbă, alte măsuri nu prea mai văd să fie (că dacă ripostezi când te agresează fizic sau verbal tot tu ești sancționat).
      Așa că vine un om din administrație și emite o idee prin care s-ar putea limita cel puțin fenomenul venirii cerșetorilor la Arad (cunoscut ca oraș milostiv). Iar unii moralisto-creștino-filosofi îi critică inițiativa, maram ar fi falsă și interesată politic. Omul a spus ceva ce putem face toți, că nu ne costă nimic să-i ignorăm pe cerșetori, aici fiecare putem face o selecție cui să dăm, cui să nu dăm.
      Hai să nu mai criticăm orice vine de la primărie, ci să înțelegem mai bine interesul comunității versus interesul individual.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Domnul meu, vă răspund cu tot respectul, având în vedere că sunteți un comentator de bază al Specialului. Problema cu intervenția domului Lazăr Faur este foarte simplă. Prin această ieșire Domnia Sa încalcă hotarul de netrecut dintre viața publică și cea privată, o axiomă a oricărei democrații adevărate. Este problema mea, a conștiinței mele, ce fac în această situație, nimeni nu are dreptul să se bage în asta. Iar domnul Faur, viceprimar, are la dispoziție sute de angajați ai administrației, poliție, asistență socială, plus tot felul de fundații să își facă treaba pentru care a fost ales. Să rezolve problemele comunității, inclusiv cea a cerșetoriei. Nu are dreptul să îmi spună mie ce să fac în această situație pentru că încalcă un drept fundamental al omului. Simplu.

        +4 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.