duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Regizorul Laurian Oniga acuză actuala conducere a Teatrului de „un comportament de vătaf” și obediență față de Primărie. Costea spune că nu există nicio dispută și niciun argument real pentru acuzații

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 3 martie 2022, 3:50 PM | Știri Arad | Topic special

    3

    Oniga cere să i se elimine numele de pe afișele spectacolelor sale

    Regizorul Laurian Oniga a fost director al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” între anii 2000 și 2011, după care s-a pensionat, dar a rămas regizor colaborator al instituției de cultură. Acum cere să i se șteargă numele de pe toate afișele spectacolelor regizate de el, pentru că nu vrea să-și asocieze numele cu actuala conducere a teatrului, și anume cu directorul Bogdan Costea, despre care susține că se comportă ca un „patron” și care „primește cadou reînnoirea mandatului” pentru că este „o persoană obedientă” față de municipalitate.

    Laurian Oniga nu a vrut să precizeze ce anume l-a deranjat sau ce discuții în contradictoriu a avut cu directorul Bogdan Costea, dar spune că acest „comportament de vătaf” este de ani de zile, timp în care regizorul a tăcut, pentru că nu a vrut să stârnească în jurul teatrului o imagine negativă.

    „Nici măcar nu e vorba de o acuzație. Cer… și sper că am acest drept, în calitate de regizor, ca numele meu să nu mai apară pe afișele spectacolelor făcute de mine. Nu pot să cer să nu se mai joace, pentru că nu vreau să fac răul acesta actorilor și personalului întreg al teatrului, dar nu mai vreau ca numele meu să fie asociat cu actuala conducere a Teatrului”, spune Laurian Oniga.

    Dintre spectacolele care-i poartă semnătura amintim „Take, Ianke și Cadîr”, „Gaițele” și „Omul cu mârțoaga”, cel din urmă fiind programat chiar pentru sâmbăta aceasta, 5 martie.

    „Am o problemă mai veche cu conducerea acestui teatru. Comportamentul acestui personaj, care e directorul teatrului, în raport cu mine – și nu numai, dar nu vorbesc în numele altora – este un comportament de vătaf, cum de altfel observ că, în Arad, și în alte instituții au această mentalitate. Sunt personaje ajunse într-un post, care consideră că Teatrul, Primăria sau te miri ce alte instituții sunt proprietatea lor privată. Lucrul ăsta mă deranjează și nu sunt obișnuit cu acest tratament. Am fost întotdeauna un om liber și vreau să rămân în felul ăsta”, a mai spus pentru Special Arad regizorul.

    Directorul teatrului spune că nu a fost nicio ceartă. „Dimpotrivă, am avut o discuție

    Contactat de Special Arad, Bogdan Costea susține că a avut o discuție cu Laurian Oniga despre un proiect propus, care este amânat din motive financiare obiective, dar „nu pot să menționez că am avut o dispută. Dimpotrivă, am avut o discuție, dar care nu s-a finalizat cu o ceartă sau cu ruperea unor relații. Asta pot să spun foarte clar. Am și martori, a fost ieri în birou și nimeni nu a făcut scandal”.

    În câteva săptămâni urmează tocmai evaluarea lui Costea

    Între 10 – 14 martie, este programată o nouă evaluare anuală a managementului Teatrului (detalii aici). Întrebat dacă crede că afirmațiile lui vor influența într-un fel rezultatul evaluării lui Bogdan Costea, regizorul Laurian Oniga a spus: „Nu cred că va influența, pentru că Costea are susținerea conducerii orașului de atâta timp. O susținere totală. Un director care dă înapoi Primăriei, în fiecare an, o parte din bugetul teatrului, ca și cum ar avea un buget foarte mare, este o persoană obedientă care primește cadou reînnoirea mandatului”.

    „Nu sunt patroni!”

    Laurian Oniga a subliniat că atitudinea pe care o reclamă, față de angajați și față de autoritățile locale, este una generală la Arad. Doru Orban, managerul Filarmonicii Arad, este acuzat, de asemenea, de un „comportament de șef”, însă mult mai vehement, de mult mai mult timp și de către foarte mulți angajați. Ca să nu mai vorbim, în cazul lui Doru Orban, de argumente dovedite inclusiv în ultima investigație Special Arad.

    „Cred că ar fi cazul ca cei care sunt la conducerea instituțiilor să țină cont de faptul că nu sunt patroni. Aceste instituții sunt publice și relația lor cu angajații și cu restul populației trebuie să fie una normală. Prin normalitate înțeleg cel puțin egalitate. Cei care lucrează în aceste instituții trebuie să fie tratați cu respect. Eu am mai întâlnit un asemenea raport între angajați și conducere doar pe vremea comunismului, dar și atunci era cât de cât mai firească relația. Acum este ceva incredibil ce se întâmplă! Ei se numesc ȘEFI. Incredibil!” – a declarat Oniga.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ei, dar pentru a nu te comporta ca un „vătaf”, ca un „patron” trebuie să-ți pese de oamenii de lîngă tine. Ce egalitate, atunci cînd, aflat într-o poziție de șef absolut nu mai ești în stare să-ți privești seamănul decît ca pe un sclav de pe propria plantație? Exemplul cel mai la îndemînă și cutremurător de actual? Însuși Putin. Din păcate, această atitudine se întinde ca o pecingine, ca un virus. Ne aflăm, la acest nivel, în plină pandemie (iarăși un termen de o acută actualitate). Vor mai fi existînd pe undeva și altfel de oameni, neatinși de această boală? De o verticalitate absolută, refuzul regizorului de a i se asocia numele cu actuala conducere. Păstrînd proporțiile: sînt notate undeva numele constructorilor de catedrale din Evul Mediu?

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.