Regizoarea arădeancă Carmen Lidia Vidu, premiată cu Female Award la festivalul Independent Days|Filmfest de la Karlsruhe

  de [email protected] | 6 noiembrie 2020, 10:23 AM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

  0

  ​Regizoarea Carmen Lidia Vidu a câștigat Premiul Female Award pentru scurtmetrajul documentar-animat „My Romanian Diary”, oferit de orașul Karlsruhe în cadrul festivalului Independent Days|Filmfest, informează hotnews.ro. Independent Days International Film Festival este unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa pentru realizatorii de filme independente și face parte din Asociația Festivalurilor Europene.

  „My Romanian Diary” a fost selectat în această perioadă la alte două festivaluri majore ale Europei: în septembrie la FILMFEST DRESDEN, unul dintre cele mai bine cotate festivaluri de scurtmetraj din Europa, și în noiembrie este în selecția oficială a festivalului INTERFILM BERLIN, unul dintre cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj din Europa.

  Carmen Lidia Vidu a copilărit în Arad, drept pentru care, după filmul ei de debut, „O scurtă istorie Astra Film” (care a primit Premiul Gopo la secțiunea „scurtmetraj documentar”), al doilea film semnat de ea a fost „ARAD. Jurnalul meu virtual”. După cum a declarat chiar ea, este „un scurtmetraj un pic real, un pic fantastic despre Arad si despre copilăria regizoarei”. În acest scurtmetraj, Carmen Lidia Vidu a debutat și ca actriță, jucându-și propriul rol. În 2018, filmul a fost laureat cu Gold Award la secțiunea „Best Documentary” în cadrul Hollywood Film Competition.

  În 2019, arădenii au putut vedea pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou, un spectacol regizat de Carmen Lida Vidu, „Jurnal de România. Timișoara”. În spectacolul realizat de Teatrul German de Stat din Timișoara au jucat actrițele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob și surorile Silvia și Olga Török.

  Colaborarea cu Daniela Török continuă și în scurtmetrajul de animație „My Romanian Diary”. Actrița ne împărtășește experiența trăită la Revoluția Română, ne vorbește despre discriminarea sexuală, despre abuzul emoțional și psihologic, despre relația cu părinții, cu sportul și cu munca ei. Daniela scoate la lumină aspecte mai întunecate ale lumii în care trăiește, animalele ucise pe șosele, lipsa de siguranță pe care femeile o experimentează zi de zi doar mergând pe stradă, nesiguranța financiară, lipsa perspectivei omului adult.


  Carmen Lidia Vidu – scenariul și regia
  Daniela Török – actriță
  Gabriela Schinderman – cartoonist
  Cristina Baciu – editare și animație
  Valerie Renay – muzica originalaă
  Andrea Wolfer, Cristi Vicol – traducători
  Producție 100% independentă

  Carmen Lidia Vidu are 40 ani, s-a născut în 1980 la Arad și este regizoare de teatru și de film documentar. A devenit cunoscută ca cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București.

  Din 2017 este directorul multimedia al Festivalului George Enescu. Producțiile “Oedipe” și “Femeia fără umbră”, realizate alături de dirijorul Vladimir Jurowski, s-au bucurat de aprecieri internaționale.

  Interesată și permeabilă la contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen Lidia Vidu creează piese (spectacole sau instalații) care răspund unor teme de actualitate ale societății, dincolo de tendințele de suprafață.

  În ultimii ani, spectacolele ei (“O poveste despre Maria Tănase”, “Eu. O casă de păpuși”, “Jurnal de România”) au fost jucate în America, Austria, Germania, Belgia și la cele mai importante festivaluri din România.

  Proiectul “Jurnal de România” a câștigat numeroase premii internaționale pentru cele două scurtmetraje documentare și a reprezentat România la Viena, Jena, Ulm și la Europalia în Belgia.

  Din 2006 este regizoarea galelor Astra Film Festival din Sibiu, iar colaborarea cu acest festival a dus la realizarea unui scurtmetraj documentar animat premiat cu Gopo în 2015.

  Spectacolele de la Constanța și de la Timișoara, precum și cele două scurtmetraje, sunt realizate în exclusivitate cu femei. Carmen Lidia Vidu se declară a fi o feministă, o activistă în această direcție prin teatrul și filmul pe care le produce și le realizează.

  În 2009 a fost invitată ca vorbitor la TEDxBucharest, a câștigat marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar în 2015 a primit Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică, oferit de Primăria Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.