vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Meșterii pricepuți” se angajează să finalizeze interiorul Colegiului „Elena Ghiba Birta” în acest an. „E complicat! Nu e o lucrare clasică”

    de Raluca Medeleanu | 12 mai 2022, 12:36 PM | Administraţie | Reportaj | Topic special

    1

    Șantierul de la Ghiba Birta a ridicat mult mai multe probleme decât s-ar fi așteptat Primăria Arad, când a semnat în 2019 contractul cu Vesa Construzioni SRL, prin care urma să se reabiliteze unul dintre cele mai importante colegii din municipiu, pe fonduri guvernamentale. De atunci, s-au acumulat mari întârzieri cauzate fie de blocaje financiare de la Guvern, fie de firma italiană. Acum, după lungi discuții, lucrurile par să meargă în linie dreaptă, iar municipalitatea se arată mulțumită de firma „Meșterii pricepuți” – cea subcontractată de Vesa Construzioni, care se ocupă practic de lucrări. Elevii ar urma să revină în clase, treptat, până la finalul anului.

    Astăzi, viceprimarul Lazăr Faur, acompaniat de deputatul Sergiu Bîlcea, împreună cu presa din Arad, au făcut un tur pe șantier pentru a prezenta stadiul lucrărilor: amenajări interioare, lucrări de consolidare, refacerea acoperișului…

    „O finanțare care a mers prost”

    Este concluzia trasă de viceprimar, acesta spunându-ne că a fost un interval de mai mult de șase luni în care finanțarea a fost chiar complet blocată. Pe lângă lipsa fondurilor, au mai fost și problemele mult discutate (vezi și AICI), pricinuite de neseriozitatea firmei contractantă. Vesa Construzioni a primit pentru asta mari penalizări (dintre care a achitat până acum 129.000 lei și până la sfârșitul contractului mai trebuie să achite 544.000 lei). După cum ne-a explicat viceprimarul Faur, a fost un moment anul trecut când Primăria era convinsă că singura soluție ar fi fost să rezilieze contractul. Totuși, s-a analizat situația și s-a concluzionat că exista riscul să se piardă finanțarea prin PNDL 2, căci căutarea unei noi firme ar fi provocat întârzieri suplimentare, de încă cel puțin un an.

    Până la urmă s-au purtat numeroase discuții cu constructorul, care aflăm că a subcontractat lucrările, iar acum propriu-zis pe șantier lucrează altcineva, o firmă numită „Meșterii pricepuți” (cu sediul în comuna Jilava, județul Ilfov). La ora actuală, ritmul este alert, iar Lazăr Faur și Sergiu Bîlcea s-au arătat încrezători în finalizarea părților interioare în acest an.

    „Blocajele pe care le-am avut s-au datorat și acestor sincope financiare și faptului că constructorul nu s-a mobilizat de la început cum trebuie și am ajuns la întârzieri. Trebuia în septembrie 2021 ca această lucrare să fie finalizată și iată că suntem în mai 2022 și încă nu e. Dar ce pot să vă spun e că actualul constructor, practic subcontractorul celui care a câștigat licitația, s-a mobilizat și noi suntem mulțumiți de cum merg acum treburile. În această fază, totul este ca noi să menținem ritmul plăților în funcție de situațiile de lucrări pe care dumnealor ni le prezintă și să nu ajungem iar în situații de blocaj financiar. Lucrările sunt deosebit de complexe, s-au realizat foarte multe lucruri aici care au presupus o intervenție complicată”, ne-a spus Faur.

    „Referitor la Elena Ghiba Birta eu sunt subiectiv, deoarece este liceul pe care eu l-am absolvit și cumva îmi face deosebită plăcere să revăd aceste locuri, dar mai ales la finalizare să vedem un liceu care se poate dezvolta și o clădire istorică în Arad care, prin efortul Primăriei și al administrației care a început această lucrare, să avem aceste rezultate”, a spus deputatul Sergiu Bîlcea. El a ținut să sublinieze că este un proiect început de pe vremea administrației lui Gheorghe Falcă.

    Corpul B, finalizat până în toamnă. Interiorul clădirii vechi, până în iarnă. Exteriorul, poate la anul

    „Ca obiectiv noi vrem la începutul anului școlar corpul B (clădirea mai nouă, n.red.) să fie dat în folosință și vom face provizoriu un acces prin curte, protejat cu gard și tot ce trebuie, ca măcar în acea zonă, care acum e aproape gata, să poată învăța elevii. Acolo mai trebuie să instaleze partea de protecție la incendiu și internetul, să mai punem niște gresie pe jos, care nu era prevăzută în proiectul inițial, dar care nu putem să o lăsăm așa spartă și betonată… În fine, au fost tot felul de probleme și de proiectare și de execuție!”, ne-a mai spus Lazăr Faur.

    Dacă pentru clădirea nouă există garanția (?) că va fi dată în folosință la începutul anului școlar 2022-2023, partea de clădire istorică – la care se lucrează la foc continuu acum – se speră că va fi gata, cel puțin in interior, abia la finalul anului 2022. Astfel că, dacă merge totul bine, elevii să poată să revină și în clasele de acolo, urmând în 2023 să se înceapă reabilitarea exterioară a clădirii.

    Un tur al șantierului, cu explicații de la constructor

    „Meșterii pricepuți” au întâmpinat multe greutăți în reabilitarea interioară, mai ales când a fost vorba de fundație. La subsol, podeaua era doar din pământ, iar muncitorii au săpat jumătate de metru în adâncime (ajungând până la pânza freatică) și, pentru că erau probleme de infiltrație a apei, au turnat beton. De asemenea, s-a făcut un cadru de rezistență pe toată lungimea corpului, din beton armat, cu grindă de tranșeu, pe patru cadre.

    „E complicat, nu e o lucrare clasică”, ne-a spus unul dintre muncitori.

    Peste nivelul întâi au pus placă de beton, pentru că în construcția inițială era doar grinzi din lemn.  La fel se va proceda și la nivelul al doilea.

    Acoperișul este făcut deja, a fost înlocuită și țigla, șarpanta.

    Au fost schimbate instalațiile, desfințat vechiul lift de lemne, nefuncțional, și în locul lui urmează să se amplaseze un lift de persoane, tot pe exterior.

    Astăzi pe șantier lucrau în total 23 de muncitori.

    „Am constatat că constructorul s-a mobilizat și lucrează într-un ritm susținut”, a concluzionat viceprimarul Lazăr Faur.

    Proiectul se ridică în total la 14,9 milioane de lei, dintre care 14,3 milionale lei sunt alocați de Guvern prin PNDL, iar Primăria Arad a pus din bugetul local 600.000 lei. 

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Greierele lui Pinnochio

      Cand am citit in titlu ”mesterii priceputi” m-am speriat, crezand ca va referiti la Bilcea si la Faur. Mi-am revenit, citind continutul. Am ramas, totusi, cu intrebari, cum ar fi, ce cauta Bilcea acolo? Hai, ca Faur e vice si era logic sa mearga acolo, la o lucrare contractata de primarie, inteleg. Dar Bilcea? Omul asta devine tot mai penibil. Se baga peste tot, ca musca…

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.