Din cauza întârzierilor, elevii nu vor reveni în clasele lor din „Ghiba” odată cu noul an școlar

  de Raluca Medeleanu | 23 iulie 2021, 11:18 AM | Administraţie | Educaţie | Topic special

  4

  Lucrările de reabilitare de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, clădire monument istoric, sunt în întârziere. Deși proiectul trebuia, conform contractului, dus la bun sfârșit în 12 septembrie 2021, Primăria speră ca firma constructoare să reușească măcar finalizarea clădirii mai noi, din curte.

  Lucrările la Ghiba Birta au început simultan cu cele de la Colegiul Economic, în 2019, ambele clădiri fiind reabilitate din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Dacă la Colegiul Economic elevii deja învață în clase, cei de la Ghiba Birta însă mai au de așteptat, fiind nevoiți să își continue (dacă nu toți, cel mai probabil o mare parte dintre aceștia) orele în clădirea Fundației Universitare „Vasile Goldiș” de pe strada Mihai Eminescu, iar Primăria să continue plata chiriei pentru asta și să prelungească acest contract de închiriere (care momentan e încheiat până în 12 septembrie).

  În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 22 iulie, consilierul local Antonela Naaji (PNL) a adus în atenție problema, iar primarul Călin Bibarț și șeful Serviciului Edilitar Elena Portaru au spus că au avut loc numeroase întâlniri în această perioadă cu cei de la Vesa Construzioni SRL (constructorul), însă fără prea mare succes. Doamna Portaru a afirmat chiar că le-a sugerat să subcontracteze lucrarea unei alte firme, dacă se poate acest lucru și dacă așa consideră că ar grăbi lucrările. De asemenea, tot în cadrul unei astfel de întâlniri, municipalitatea ar fi convenit cu firma ca măcar corpul nou din curte să fi gata la începerea noului an școlar, însă la cum au decurs discuțiile nu există o astfel de siguranță.

  Mai mult, pe lângă aceste întârzieri produse de constructor, Călin Bibarț a spus că nici Ministerul nu mai are bani pentru a achita la zi tranșele, însă asta nu e considerată totuși o problemă, întucât banii vor fi acoperiți din bugetul local de către Primărie, până vin cei guvernamentali. Primarul a explicat că deși sunt nemulțumiți de constructorul actual, au tot sperat că totuși vor reuși să mărească ritmul lucrărilor, întrucât dacă se reziliază contractul cu el se vor produce oricum întârzieri suplimentare, întrucât trebuie reluate de la zero toate procedurile, să se înceapă o nouă licitație pentru a desemna o altă firmă.

  „Încercăm să stăm în spatele lor, să termine… Dar nu e nicio șansă să termine în termen și o să primească penalizări”, a spus Elena Portaru.

  Am solicitat și un punct de vedere de la firma Vesa Construzioni, cu sediul în București, în legătură cu motivul întârzierilor și termenul de finalizare a lucrărilor pe care îl estimează și o să revenim cu informații în măsura în care vor primi un răspuns.

   

   

  Citește și: Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” trece la reabilitat în această vară. Lucrările se ridică la 2 milioane de euro și vor dura 2 ani 

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ar fi bine dacă toți copiii ar învăța într-o singură clădire pe perioada renovării. Problema mare este că elevii Colegiului sunt împărțiți prin tot orașul. Profesorii trebuie să facă slalom prin oraș în pauze ca să ajungă la diferite clase. Iar copiii mici (0-4) învață în licee. Toți părinții s-au revoltat când li s-a comunicat soluția găsită de răspândire a copiilor în prin oraș, în clase nefolosite, pe unde era loc. Dar li s-a suporte că e doar pentru 2 ani și faptul că vom avea la final o școală renovată ar trebuie să ne ajungă. După cum bănuiam încă de la începerea lucrărărilor, vor trece mulți ani până va fi finalizat proiectul, iar disconfortul nu este doar acela că primăria trebuie să plătească chirie în plus pentru un spațiu care este chiar frumos, ci a copiilor care sunt împrăștiați peste tot.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Aici miroase a spaga! ,, Doamna Portaru a afirmat chiar că le-a sugerat să subcontracteze lucrarea unei alte firme, dacă se poate acest lucru și dacă așa consideră că ar grăbi lucrările. De asemenea, tot în cadrul unei astfel de întâlniri, municipalitatea ar fi convenit cu firma ca măcar corpul nou din curte să fi gata la începerea noului an școlar, însă la cum au decurs discuțiile nu există o astfel de siguranță.”. Cum adica sa sugereze un angajat al Primariei cum sa faca o firma care a castigat o licitatie si care si-a asumat termenii contractului. De penalizari pe zi ce ziceti? Daca eu nu imi platesc impozitrul la timp ma executati cu dobanda platita pe zi. La ei nu se aplica la fel? Sau ati primit spaga si va este rusine sa le spuneti? Doar intreb? Copii sunt haituiti de la o cladire la alta. Vai de capul lor. Ce vina au copii?

   La contractele astea pe bani multi, chiar nu se sesizeaza nimeni?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.