vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Ghiba”, inaugurată probabil la anul, deși vicele Faur susține că „suntem deja la faza de finisaje”, iar clădirea nouă e gata | Galerie foto

    de Raluca Medeleanu | 6 octombrie 2022, 2:03 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    0

    Într-o vizită pe șantier, în luna mai, viceprimarul Lazăr Faur (acompaniat de deputatul Sergiu Bîlcea) ne promitea că elevii vor reveni la cursuri în Colegiul Național „Ghiba Birta” la începutul noului an școlar, cel puțin în partea de clădire nouă, aflată în curtea clădirii istorice. Astăzi, 6 octombrie, am avut parte de un nou tur pe șantier, la aproape 5 luni de la acela, auzind parcă aceeași placă, de la aceleași două persoane, doar că o variantă puțin modificată: clădirea nouă e teoretic gata, dar elevii vor reveni la clase… doar în următorul an școlar.

    Diferența notabilă de la ultima vizită, trebuie să o subliniem, este cum se prezintă șantierul în clădirea veche. Dacă atunci totul părea un mare haos, ca după o explozie (ne scuzați descrierea poate prea plastică), acum lucrările au avansat vizibil.

    Pe de altă parte, clădirea nouă ar putea deja să primească elevii, ne-a explicat Lazăr Faur, însă cursurile s-ar desfășura foarte complicat, ar fi nevoie de crearea unor căi de acces special îngrădite, prin curte, pentru a nu interacționa cu partea încă în șantier, iar gălăgia produsă de meșteri ar perturba desfășurarea orelor. Astfel, s-ar fi ajuns la un comun acord cu dascălii unității de învățământ ca, deocamdată, să fie folosită noua clădire doar ca parte de depozit pentru mobilierul existent, până când se va finaliza și interiorul din clădirea veche și abia atunci, după vacanța de vară, să revină și elevii la clase.

    20221006 120604

    În clădirea nouă, deja sunt înlocuite instalațiile de căldură (este inclus și un soi de punct termic propriu al școlii, care să asigure căldura necesară), caloriferele sunt și ele noi, grupurile sanitare sunt complet schimbate, au și chiuvetele și vasele de wc montate, instalațiile electrice au fost complet înlocuite, clasele au parchet nou, holurile gresie nouă, cișmele noi… doar casa scărilor a rămas cu vechea balustradă și cimentul ornamental neschimbat, despre care ni s-a spus că s-a optat să fie păstrat și că urmează să fie recondiționat.

    „Noi zicem că arată corect”, a concluzionat Lazăr Faur, adăugând că e mulțumit de ritmul lucrărilor în aceste ultime luni, când zilnic au fost pe șantier 40, uneori chiar 50 de muncitori.

    Două aspecte au rămas încă pe „lista nerezolvată”: instalațiile noi de siguranță la incendiu, care sunt toate conforme, însă din cauza schimbării cerințelor ISU, mai este nevoie să se construiască un bazin de apă în curte, care să asigure un debit suficient de apă în cazul unui incendiu. Tot la partea nerezolvată aflăm că se află și noul lift exterior, amplasat pe un perete al clădirii vechi. Structura metalică este deja montată, există achiziționat și liftul, însă mai trebuie rezolvate ceva detalii la documentația tehnică a liftului. Când? Constructorul i-a promis viceprimarului că se vor mai face ceva demersuri săptămâna viitoare.

    Se intenționează să se recompartimenteze anumite săli de clasă care sunt foarte mari

    Constructorul ne-a spus că cea mai mare provocare la șantier a fost turnarea planșeelor și consolidarea pereților. Acum, această fază a fost finalizată și a fost schimbat și aproape întregul acoperiș, mai puțin partea cu tablă, la care se va interveni în curând. Lazăr Faur a mai adăugat că se are în vedere și crearea mai multor săli de clasă, prin recompartimentarea celor existente care sunt foarte mari.

    20221006 122230

     

    „Practic, clădirea aceasta s-a refăcut în ceea ce privește structura ei de rezistență în totalitate. Era cu plafon de lemn, acum avem placă de rezistență din beton armat. Instalațiile și aici au fost refăcute, caloriferele sunt cumpărate, urmează să le monteze, cu domnul informatician vom avea o discuție separată pentru tot ce înseamnă camere, internet și așa mai departe. Mai avem de făcut însă niște compartimentări. Am avut o discuție cu conducerea școlii, marți ne întâlnim din nou, doamnele directoare au făcut deja necesarul, după copii, după numărul de clase și ce spații de administrație mai au nevoie și vrem să vedem cum facem compartimentarea. Vă spun că ce am vrea să facem e să-i scoatem pe copii de la subsol, sunt 4 clase la subsol, mie mi se pare că nu e în regulă să fie clase acolo. E adevărat că ele pot fi făcute să arate bine și că un număr mare de elevi ne poate obliga să-i ținem și acolo, dar noi încercăm să găsim soluții să nu mai fie nevoie și acolo. Deși elevii nu stăteau acolo în permanență, ei erau prin rotație cu orele, deci nu e un disconfort foarte mare, dar totuși aș vrea să nu mai fie acolo”, a explicat viceprimarul.

    Între timp, până când toate aceste lucrări vor fi finalizate, Primăria Arad plătește lunar o chirie de 4000 de euro către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” care găzduiește elevii în spațiile din imobilul de pe strada Mihai Eminescu. Este al patrulea an deja de când orele se desfășoară acolo.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.