Războiul Rusiei în Ucraina: Trei ani și sute de Fake News verificate și dezmințite de site-urile de Fact-checking





Platforma NewsGuard, un sistem de rating pentru site-uri de știri (fondat de avocatul și jurnalistul Steven Brill și fostul jurnalist The Wall Street Journal, L. Gordon Crovitz, finanțat, printre alții, de Knight Foundation din SUA, Publicis Groupe din Franța și cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales), a identificat și a dezmințit 302 afirmații false legate de războiul din Ucraina, aproape toate provenind din propaganda rusă. „Operațiunea specială” – așa cum s-a referit Rusia la început la războiul lui Putin în Ucraina, a atins astăzi, 24 februarie, 3 ani de zile.
Din punct de vedere strategic, pentru statul agresor, Rusia, mult mai important decât războiul militar a fost și este în continuare războiul hibrid, războiul informațional în presă și, mai ales, pe rețelele de socializare. Scopul a fost de la bun început destabilizarea inamicului (în cazul Rusiei: UE și NATO) din interiorul statelor occidentale, în mod deosebit cele membre UE, folosind dezinformarea masivă pentru a manipula și pentru a altera percepția asupra realității, pe principiul „cu cât o minciună este spusă mai des, cu atât mai rapid devine realitate”.
Așa s-a ajuns, de exemplu, ca mulți oameni să fie convinși și să susțină că președintele Ucrainei, „Zelenski a pornit războiul”.
De curând, inclusiv noul președinte al SUA, Donald Trump a avut o declarație controversată, prin care, voit sau nu, a lăsat loc interpretărilor, spunând că Zelenski nu ar fi trebuit să înceapă niciodată războiul. Ulterior, la Fox News Radio, Trump s-a corectat, spunând că Rusia a pornit, de fapt, războiul în Ucraina: „Rusia a atacat, dar nu ar fi trebuit s-o lase să atace”
Pentru precizia informației, afirmația controversată a lui Donald Trump a fost următoarea: „Vreau să văd pace. Uite, știi ce vreau? Nu vreau ca toți acești oameni să fie uciși. Mă uit la oamenii care sunt uciși, oameni ruși și ucraineni, dar care sunt oameni. Nu contează de unde sunt de pe întreaga planetă. Și cred că am puterea să pun capăt la acest război și cred că merge foarte bine. Dar astăzi am auzit, «oh, păi, nu am fost invitați». Ei bine, ești acolo de trei ani! Ar fi trebuit să-l închei de trei ani. N-ar fi trebuit să-l începi niciodată. Ai fi putut să faci o înțelegere. Aș fi putut face o înțelegere pentru Ucraina”.
Revenind însă la dezinformarea rusească, NewsGuard notează că pe măsură ce războiul a continuat, agenții ruși de dezinformare au apelat din ce în ce mai mult la inteligența artificială (AI), care a servit drept multiplicator de forță pentru propagandiștii ruși, atât în ceea ce privește amploarea, cât și capacitatea de persuasiune a campaniilor lor.
Graficul care arată numărul de afirmații legate de război dezmințite de NewsGuard, inclusiv narațiunile generate de AI.
Raportul NewsGuard: Russia’s War on Ukraine: Three Years, Three Hundred and Two False Claims:
NewsGuard a dezmințit 112 afirmații false în primul an de război, dintre care una a fost creat de AI, 71 în al doilea an, dintre care cinci au fost AI și 119 în al treilea, dintre care 16 au fost generate de AI. AI a facilitat, de asemenea, crearea unor site-uri de știri false care se prezintă drept surse media credibile. Principalul propagandist rus, John Mark Dougan, a recunoscut pentru NewsGuard că folosește inteligența artificială pentru multiplicarea informațiilor diseminate.
În primele luni ale războiului, propaganda rusă s-a concentrat adesea pe presupusele afirmații cu privire la prevalența nazismului în Ucraina, împreună cu negarea că Rusia ar fi vizat ținte civile.
Zvonul că Rusia s-ar lupta, de fapt, cu grupările teroriste neo-naziste din Ucraina, care vor să dea vina pe Rusia pentru atacarea civililor, vine, de fapt, tocmai de la Vladimir Putin:
* Pentru a nu răspândi informații trucate, autenticitatea acestui videoclip a fost verificată cu deepware.ai:
De la portretizarea ucrainenilor ca neo-naziști la acuzații elaborate de corupție la adresa lui Zelenski
Este de precizat că o mare parte a rușilor au crezut narațiunea falsă cu privire la așa-zișii naziști ucraineni, deoarece în Rusia, până și în ziua de azi, amintirea glorioasă a Rusiei de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial este încă vie, amplificată atât în sistemul educațional, cât și în presa rusească și în filmele de propagandă. Asta pentru că, într-adevăr, Rusia (pe atunci URSS) a avut un rol esențial în încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, atât în Europa, cât și în Pacific, Bătălia de la Stalingrad (1942-1943) fiind una dintre cele mai decisive împotriva Germaniei naziste și aliații ei din Axă, unde Armata Roșie a oprit ofensiva germană și a început contraofensiva. Dar asta s-a întâmplat în urmă cu 83 ani – e de subliniat acest lucru.
Revenind la actualitate, pe măsură ce războiul din Ucraina intră în al patrulea an, campaniile rusești de dezinformare au schimbat direcția. La început, narațiunile au negat de obicei atacurile rusești bine documentate asupra civililor și au făcut ecou justificărilor guvernului rus pentru invazia la scară largă, inclusiv nevoia de „denazificare” a Ucrainei și presupusa amenințare existențială reprezentată de NATO pentru Rusia, inclusiv afirmații false despre „laboratoare de arme biologice ale SUA din Ucraina”, scrie NewsGuard.
NewsGuard anunță că în primul an de război a dezmințit șapte narațiuni false care încercau să înfățișeze societatea ucraineană ca fiind dominată de ideologia nazistă, în al doilea an șase astfel de mituri, iar în al treilea, doar trei.
Între timp, tema conform căreia Rusia luptă cu soldații NATO pe teren în Ucraina a persistat, în ceea ce pare a fi un efort al Kremlinului de a prezenta guvernele occidentale ca mințind cu privire la amploarea implicării lor în război și de a sugera că Rusia luptă cu un inamic mult mai mare.
Cu toate acestea, pe măsură ce ajutorul occidental a devenit din ce în ce mai crucial pentru Ucraina și pe fondul opoziției crescânde față de sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina în unele părți, cea mai mare schimbare în atenția asupra dezinformarii a fost prezentarea oficialilor ucraineni ca risipind fondurile de ajutor occidentale, ceea ce echivalează cu aproximativ 83 de miliarde de dolari pentru fiecare an de război, potrivit think tank-ului german Institutul Kiel pentru Economie Mondială.
Un total de 14 dintre astfel de narațiuni depistate de NewsGuard îl acuză direct pe Zelenski și pe prima doamnă Olena Zelenska că ar fi cheltuit 725 de milioane de dolari din ajutorul occidental pentru achiziții de lux, inclusiv conace, iahturi și mașini de sport. În mod colectiv, aceste afirmații au câștigat peste 66,4 milioane de vizualizări pe X și includ 75 de milioane de dolari pentru două iahturi de lux, 15 milioane de dolari pentru Mercedesul lui Hitler și 92 de milioane de dolari pentru o stațiune de schi de lux din Alpii francezi.
Zelenski a fost, de asemenea, acuzat că a cumpărat vila muzicianului Sting din Italia și moșia regelui Carol din Anglia. Afirmația că prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a achiziționat o mașină sport Bugatti Tourbillon pentru 4,6 milioane de dolari a fost cea mai virală, atrăgând 19,5 milioane de vizualizări pe X.
Aceste „știri” malițioase și fabricate au fost perpetuate și în România, de exemplu pe jurnaluldeconstanta.ro (link arhivat).
Jurnaluldeconstanta.ro menționează și documentele Pandora Papers.
Potrivit OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), deși investigațiile Pandora Papers au scos într-adevăr la iveală existența unei rețele de companii offshore asociate cu Volodimir Zelenski și cercul său apropiat, nu există dovezi credibile care să susțină afirmațiile privind achiziționarea unor proprietăți de lux, precum cea a lui Sting, sau deținerea companiei San Tommaso SRL (firmă menționată în articolul de pe Jurnaluldeconstanta.ro), potrivit logicallyfacts.com.
Aceste acuzații fără dovezi autentice au fost verificate și dezmințite de mai multe publicații de profil din mai multe țări, precum StopFake.org, Deutsche Welle, Factmonitor.ge, Mimikama.org sau Delfi.lt.
Fact Monitor (website din Georgia) notează că mass-media pro-Kremlin a citat canalul de Telegram „Database Italia”, care „s-a bazat” pe datele registrului italian de taxe imobiliare. În 2021, pagina „Database Italia” (care are și o pagină de Facebook, „Database Italia II”) a fost însă inclusă în lista surselor web care răspândesc dezinformări în limba italiană, „rapoartele” publicate pe aceste canale de social media fiind invalidate în mod repetat de către fact-chekeri italieni.
Faptele dovedite cu privire la Zelenski, dezvăluite de OCCRP.org, sunt de fapt următoarele, fără legături cu Hitler sau Sting:
Rețea de companii offshore: conform investigației Pandora Papers, în 2012, Volodymyr Zelensky și partenerii săi din industria producției de comedie au înființat o rețea de companii offshore în jurisdicții precum Insulele Virgine Britanice, Cipru și Belize. Scopul acestor companii era legat de activitățile lor de afaceri, inclusiv de deținerea unor proprietăți scumpe în Londra.
Transferul acțiunilor înainte de alegeri: în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2019, Zelensky și-a transferat acțiunile deținute într-o companie offshore cheie către partenerul său de afaceri, Serhiy Shefir, care ulterior a devenit asistentul său principal. Cu toate acestea, există indicii că familia lui Zelenski ar fi continuat să beneficieze financiar de pe urma acestei companii.
Multe dintre narațiunile false cu privire la risipirea fondurilor occidentale trimise în Ucraina în efortul de război au fost amplificate și propagate și de Donald Trump:
Într-o postare recentă pe site-ul de socializare Truth Social, deținut de el, Trump a scris: „Gândește-te la asta, un comediant de succes modest, Volodymyr Zelenskyy, a convins Statele Unite ale Americii să cheltuiască 350 de miliarde de dolari, să intre într-un război care nu a putut fi câștigat, care nu a trebuit să înceapă, dar un război pe care el, fără SUA și TRUMP, nu îl va putea rezolva niciodată”.
Trump, care a menționat de mai multe ori suma de 350 de miliarde de dolari, a mai scris pe rețeaua sa de socializare că „Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, iar banii Europei sunt garantați, în timp ce Statele Unite nu vor primi nimic înapoi”.
Despre cât a cheltuit în total SUA în ajutorarea Ucrainei în efortul de a contracara invazia Rusiei, sumele variază de la o publicație la alta, dar în nici unul dintre cazuri, sumele nu se ridică la 350 miliarde de dolari.
• Voice of America a aflat că SUA a contribuit cu 120 miliarde de dolari în total.
• Agenția de știri Reuters a scris că SUA a acordat aproximativ 175 de miliarde de dolari în diverse forme de ajutor pentru Ucraina, incluzând atât asistență militară, cât și sprijin pentru servicii publice esențiale.
• MSNBC menționează 183 miliarde de dolari până în 30 septembrie 2024.
• Monitorulapararii.ro informează, citând site-ul Pentagonului şi al Departamentului de Stat că Congresul SUA a aprobat cinci legi, cu un total de 175 miliarde dolari. Acestea au fost aprobate în martie 2022 (13,6 miliarde dolari), mai 2022 (40,9 miliarde dolari), septembrie 2022 (12,3 miliarde dolari), decembrie 2022 (47,4 miliarde dolari), aprilie 2024 (61,3 miliarde dolari). Dintre aceştia, doar 106 miliarde dolari au ajuns în Ucraina: 68,9 miliarde dolari în ajutor militar, 33,3 miliarde sprijin bugetar şi 2,8 miliarde în suport umanitar.
Voice of America citează datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială, o organizație nonprofit cu sediul în Germania, care urmărește sprijinul militar, financiar și umanitar acordat Ucrainei. Din aceste date reies că națiunile europene – în special UE, Regatul Unit, Islanda, Norvegia și Elveția – au alocat aproximativ 140 de miliarde de dolari în total în ajutor pentru Ucraina, în timp ce Statele Unite au alocat aproximativ 120 de miliarde de dolari în ajutor total. Ajutorul total include ajutorul militar, umanitar și financiar pentru Ucraina.
SUA au oferit într-adevăr cu aproximativ 2 miliarde de dolari mai mult decât Europa (nu „200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa”, cum susține Trump) în ajutor militar pentru Ucraina, dar „donatorii europeni au fost principala sursă de ajutor [total] pentru Ucraina din 2022, mai ales când vine vorba de ajutor financiar și umanitar”, a transmis Institutul Kiel pentru Economia Mondială în ultimul său raport, citat de Voice of America.
Ajutorul acordat Ucrainei constituie o cantitate foarte mică de PIB pentru mai multe țări. De exemplu, SUA, Germania și Regatul Unit și-au mobilizat mai puțin de 0,2% din PIB pe an pentru a sprijini Kievul, în timp ce contribuțiile Franței, Italiei și Spaniei către Ucraina s-au ridicat la aproximativ 0,1% din PIB-ul lor anual.
Cheltuielile guvernului SUA sunt publice online în timp real aici și anual sunt publicate rapoarte fiscale. Raportul pe anul 2024, aici.
Afirmațiile false ale lui Trump au fost dezmințite și de MSNBC:
Sursa: MSNBC / TikTok
Un alt Fake News, la care între timp s-a renunțat: „Războiul este FAKE!”
În primul an în care armata rusă a invadat Ucraina, pe social media s-a rostogolit des bârfa că Ucraina nici măcar nu a fost atacată și că tot războiul ar fi fost doar o manipulare pe scară largă produsă de mass-media europeană și occidentală.
Sursa: BBC – Ukraine war: Viral conspiracy theories falsely claim the war is fake
• Citește și: Se insinuează din nou că invazia rusă în Ucraina a fost regizată. Acum, cel arătat cu degetul este Sean Penn | Fake News (30 noiembrie 2022)
• Citește și: Fake News-urile săptămânii, despre o nouă bază militară secretă în Delta Dunării, soldați ucraineni neo-naziști în Germania și alte bazaconii (5 martie 2023)
Mai recent, Rusia a răspândit afirmații false fără temei despre presupusa scădere a sprijinului politic intern al lui Zelenski și cheltuirea risipitoare de dolari occidentali, multe dintre aceste acuzații fiind create și răspândite de principalul propagandist rus, John Mark Dougan, potrivit NewsGuard.
Potrivit comentariilor făcute de prezentatorul de televiziune rus Vladimir Soloviov la televiziunea de stat rusă, una dintre aceste afirmații false – că Zelenski are un rating de aprobare de doar 4 procente – ar fi putut proveni dintr-o conversație telefonică pe care președintele rus Vladimir Putin a avut-o cu președintele SUA, Donald Trump. Soloviov a spus: „Multe dintre narațiunile exprimate [de Trump] s-au materializat în mare parte după conversația lor [Putin și Trump]”, scrie NewsGuard.
„Post-adevărul, noua strategie de comunicare globală. Trump spune că Zelensky are 4% rată de aprobare în Ucraina. Fals. Are 52% (în scădere de la peste 77% în 2023). Versus 55% (în creștere de la 47%) cât are Trump, în SUA. Confuzia (?) vine probabil din faptul că în cel mai recent sondaj se arată că «4 din 10 ucrainieni» (adică 39%) nu au încredere în Zelensky. Detalii! Who needs fact-checking, anyway?”, a scris pe această temă și președintele BRAT România, fondator UPGRADE 100, Think Digital și Ethical Media Alliance, Dragoș Stanca, pe LinkedIn.
Ca sursă, Dragoș Stanca arată un articol din The Brussels Times – Ukraine: President Zelenskyy’s popularity took a dip in 2024, poll shows (8 ianuarie 2025), care citează Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), respectiv un sondaj realizat între 2 și 17 decembrie 2024.
Pe de altă parte, The Kyiv Independent arată o rată mai mare de aprobare de către ucraineni a acțiunilor lui Zelenski ca președinte: 63%, citând un sondaj puțin mai nou, realizat de proiectul Identity and Borders in Flux: The case of Ukraine (IBIF) în parteneriat tot cu Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), publicat pe 19 februarie 2025. Mai exact, din 63%, 26,1% aprobă în totalitate, iar 36,9% tind să aprobe acțiunile lui Zelenski. Raportul IBIF poate fi consultat AICI.
Pe pagina „Russian Disinformation Tracking Center”, NewsGuard precizează că urmărește 551 de website-uri care răspândesc Fake News.
Tot pe acea pagină, se găsesc câteva știri false verificate și dezmințite, cum ar fi:
• FALS: Rusia nu fură cereale din Ucraina și nu blochează transporturile, așa cum acuză Occidentul.
• FALS: Masacrul civililor din Bucha, Ucraina, a fost înscenat.
• FALS: Videoclipuri care arată „Fantoma de la Kiev” doborând avioane rusești.
• FALS: Nazismul este răspândit în politica și societatea ucraineană, susținut de autoritățile de la Kiev.
• FALS: SUA au o rețea de laboratoare de arme biologice în Europa de Est.
Comentariile portalului
Nu mă deranjează opiniile diferite de ale mele. Dimpotrivă. Mă ajută să-mi verific propriile opinii. E drept că uneori seamănă mai degrabă cu niște sentințe decâ (...)
De ce va atacați? Cei mai mulți votează cu El Gavrilă și cu Ea Simion. Nu a sesizat mai nimeni. Cu turma , înainte!🤣
Nu v-ați prins nici acum. Nu de aia eram deranjat, de fapt nici măcar nu eram deranjat. Atrăgeam atenția asupra tonului, ceea ce fac și acum. (...)