Trump: „Zelenski va semna acordul cu privire la minerale în câteva ore”. Președintele Ucrainei cere însă garanții de securitate





Tabloidul britanic a titrat ieri seara că „Zelenski se predă lui Trump și «va semna acordul cu minerale în câteva ore»”, această afirmație (cu un titlu manipulator: „se predă lui Trump”) vine însă direct de la Donald Trump după o conferință de presă în Biroul Oval. The Wall Street Journal a confirmat vestea citând surse familiarizate cu subiectul. Zelenski, la rândul lui, a declarat vineri că oficialii din țara sa și din SUA lucrează la încheierea unui acord economic pentru a se asigura că acordul funcționează și este echitabil față de Kiev.
Președintele Ucrainei a refuzat prima ofertă a lui Trump, motivând că acordul nu oferea Ucrainei niciun fel de garanție de securitate „fiabilă și clară” cu privire la încetarea războiului din Ucraina, pornit de Rusia.
Refuzul lui Zelenski l-a înfuriat pe Donald Trump, care a spus într-un interviu pentru Fox News că „Nu este foarte important ca Zelenski să fie prezent la discuțiile cu Rusia pentru pace, în Ucraina, pentru că este foarte dificil să obții cu el acorduri”.
„Documentul nu a fost foarte clar, a fost clar doar pe un singur aspect: trebuie să dăm 50% din tot ce este enumerat în document. Apropo, nu ne este frică de asta și sunt gata ca documentul să fie făcut public. Nu cred că va ajuta relația noastră. Respect Statele Unite și de aceea i-am spus Secretarului Trezoreriei SUA că acest document nu este finalizat”, a declarat Volodimir Zelenski jurnaliştilor ucraineni, potrivit Tagtik.
Zelenski a mai subliniat că Statele Unite au acordat 67 de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei de la începutul invaziei ruse (început în urmă cu trei ani, pe 24 februarie 2022).
În contrast, acordul propus de americani valorează 500 de miliarde de pământuri rare ucrainene.
E de menționat și faptul că Ucraina a propus, inițial, ideea de a-și deschide mineralele esențiale pentru investițiile aliaților, toamna trecută, scrie Reuters. Aceasta făcea parte dintr-un „plan de victorie” care urmărea să o pună în cea mai puternică poziție pentru discuții și să forțeze Moscova să se apropie de masă.
Trump a acceptat ideea, spunând că dorește ca Ucraina să furnizeze SUA pământuri rare și alte minerale în schimbul sprijinirii financiare a efortului de război. Zăcămintele valoroase de minerale strategice pe care SUA şi le doresc includ uraniu, litiu, cobalt şi multe alte minerale utilizate în baterii, în tehnologie şi industria aerospaţială.
„Dacă Zelenski nu ajunge la un acord, Ucraina va dispărea”, a spus Trump și l-a numit pe Președintele Ucrainei un „dictator”, afirmație dură care a surprins până și oficialii de la Moscova.
„Zelenski nu ar fi trebuit niciodată să pornească războiul”. Mai târziu, Trump a admis că Rusia a pornit războiul
Mai mult, Trump a declarat că Zelenski nu ar fi trebuit niciodată să pornească războiul, ci ar fi putut să cadă la o înțelegere, potrivit Reuters.
Replica lui Zelenski a fost că Trump este prins într-o „bulă de dezinformare”, dar ulterior și-a atenuat declarațiile și a spus că speră la pragmatismul american, scrie Reuters.
Drept urmare, și Donald Trump și-a atenuat declarațiile ofensive și ofensatoare. Într-un interviu la Fox News Radio, Președintele SUA a admis, vineri, că Rusia a pornit, de fapt, războiul în Ucraina.
„Rusia a atacat, dar nu ar fi trebuit să-l lase să atace”, a spus Trump, adăugând că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și apoi SUA, Președintele Joe Biden, ar fi trebuit să ia măsuri pentru a preveni invazia.
În contrast cu declarațiile dure ale lui Trump la adresa lui Zelenski, emisarul președintelui american pentru Ucraina l-a lăudat pe liderul „luptător și curajos” de la Kiev, scrie HotNews.
După vizita sa de trei zile la Kiev, Keith Kellogg a scris vineri pe rețeua X că a avut „o zi lungă și intensă cu conducerea de vârf a Ucrainei. Am avut discuții ample și pozitive cu Zelenski, liderul luptător și curajos al unei națiuni în război și talentata sa echipă de securitate națională”.
SUA amenință Ucraina cu tăierea accesului la serviciile de internet Starlink
Presiunile SUA asupra Ucrainei de a semna acordul continuă, de altfel.
Cel mai recent, SUA a amenințat că va tăia accesul Ucrainei la sistemul vital de internet prin satelit Starlink (furnizat de compania lui Elon Musk, SpaceX), au declarat trei surse familiare cu problema pentru Reuters.
Citește și:
Viața, așa cum e – Despre zero cheltuieli și ceva nulități ca mărunțiș
Comentariile portalului
VA ROG PUȚIN RESPECT PENTRU UN OM CARE DOARME
Dar ce se întâmplă cu Timiș? Atât l-ați laudat și nu prinde nici macar primul 18 :)).
Ia mai publicați niște expuneri științifico-a unor capete istoricu-culte care să ne expice de ”înfințarea” jandarmeriei ”națională” în ... 185o