joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Rapid a murit! Glasul roților de tren nu se mai aude…

    de Lucian Dănilă | 7 iulie 2016, 2:44 PM | Sport

    0

    Eram un copil, aveam – cred – 10 ani și am găsit o carte în biblioteca tatălui meu. „Glasul roților de tren”, era titlul ei și îmi aduc aminte că nu imi spunea prea multe. Nu știam nici cine este Ioan Chirilă, autorul cărții, cel recunoscut ca fiind cel mai mare jurnalist sportiv al României. Sau, măcar, cel mai cunoscut…

    Știam însă de Rapid, așa cum știam și componența tuturor formațiilor din Divizia A de la acea vreme pentru că eram – deja – un împătimit al fotbalului. Îmi plăcea mai mult să-l joc decât să-l citesc, dar nu refuzam nicio lectură despre acest sport care de mic mi s-a părut fascinant. Am citit în câteva zile acea carte. Recunosc, nu am devenit un rapidist. Îmi plăcea Steaua lui Jenei și Duckadam, pentru că doar pe ea o vedeam la televizor în meciurile cu Kuusysi Lahti, Anderlecht sau Barcelona, îmi plăcea UTA pentru că tatăl și unchiul meu erau prieteni cu „căpitanul” Bubela și mă duceau la meciuri, îmi plăceau Hagi – la echipa națională, Balaci și Boloni, ultimul pentru că „avea șut tare”.

    rapid 3

    Am citit însă o poveste savuroasă, scrisă de Ion T. Ion, un desenator tehnic angajat la CFR, fan al Rapidului, poveste preluată și pusă în pagini de Ioan Chirilă. Am aflat originea culorilor vișinii ale clubului. „Le-a ales croitoreasa, pentru că avea o pânză vișinie. Albul aduna funingine”, se arată în carte. Am citit despre derby-urile cu Venus și cu Ripensia, dar nu pot omite că al doilea meci din istoria Rapidului a fost în compania Gloriei Arad, echipă desființată în 2014, în al 101-lea an de existență.

    Rapid a luat ființă în 1923. Am citit despre marele Iuliu Baratky, despre Auer și Bogdan, despre Bazil Marian. Am aflat astfel că Rapid a fost prima echipă românească calificată în finala unei cupe europene. A eliminat Hungarian Budapesta și Gradjanski Zagreb, iar finala cu Ferencvaros nu s-a mai disputat din cauza războiului. Tot din cauza războiului, la competiție nu au participat echipele din Austria, Cehoslovacia și Italia.

    Tot în carte e și povestea primului titlu, cel din 1967, perioadă în care tricourile vișinii erau îmbrăcate de Ionescu, Dumitriu, Codreanu și Năsturescu.

    Apoi am crescut. Am văzut Rapidul anilor 90 bătut la Arad de două ori, deși avea în componență vedete ca Dănuț Lupu, Vlădoiu sau Iulian Chiriță. Am văzut Rapidul lui Lucescu care a luat titlul în 1999 și apoi a fost eliminat de necunoscuta Skonto Riga. Am fost cucerit de atmosfera din Giulești în ziua în care a câștigat al treilea titlul de campioană, în 2003, cu o echipă care îi avea pe Dolha, Iencsi, Daniel Niculae, Bratu și, mai ales, Neluțu Sabău. Era un meci cu UTA, câștigat cu 3-0. Rapid era campioană, iar UTA retrograda în liga secundă..

    Am văzut apoi acel celebru „sfert” de Cupa UEFA cu Steaua după ce a eliminat pe Feyenoord sau pe Hamburg. Încet-încet, însă, Rapidul dispărea cu fiecare an care trecea. Ultimii ani i-a prins într-un fel de ABA, cu retrogradări și promovări…

    rapid 2

    Acum nu a mai rămas nimic. Mai avem doar povestea unui club vechi de 93 de ani, un club iubit de mii de oameni. Rapid este în faliment și, cel mai probabil, așa va rămâne.

    „Curtea de Apel a hotărât să respingă cererea de judecare în regim de urgență a falimentului Rapidului. Falimentul clubului giuleștean rămâne să se judece pe 20 de iulie, însă problema Rapidului este următoarea: LPF a anunțat că echipa trebuie să iasă din faliment până pe 12 iulie, altfel ratează Liga 1!”, scrie GSP.

    Rapid nu va juca în Liga 1, nu va primi banii de la televiziuni care puteau fi salvatori și va… muri!

    PS: Așa cum am mai scris, oficialii LPF au confirmat pentru Digisport că echipa care va lua locul Rapidului pe prima scenă va fi ACS Poli Timișoara. Arădenii nu pot beneficia de această bucurie deși UTA a câștigat un „baraj de promovare în Liga 1” în detrimentul Dunării Călărași.

    Din păcate, fotbalul românesc tinde să devină istorie. Nu mai avem echipe, nu mai avem fotbaliști, nu mai sunt bani, iar regulamentele sunt și ele interpretabile.

    Avem – însă – selecționer: Christoph Daum!

    RIP Rapid!

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.