Raluca Medeleanu: Dragi tovarăși, băgați cu diploma, fără număr!




A absolvi studiile doctorale într-un anumit domeniu era cândva o onoare, obținută cu multă muncă, mulți ani plini de stres și cercetare. Acum, este doar o datorie, băgată pe gât prin lege, iar diploma se cumpără cu mii de euro pe care unii îi amortizează, alții nu. Situația în care se află învățământul superior din România este chiar gravă, iar cineva ar trebui să tragă semnalul de alarmă.
Acest articol este o răbufnire, pentru că sunt efectiv incapabilă să trec peste următoarea întrebare:
Cum poți impune un procent obligatoriu de absolvenți ai studiilor superioare?!
Întotdeauna trebuie să preluăm tot ce e mai prost din străinătate… Conform spuselor Ministrului Educației, Europa a impus o creștere de 40% a absolvenților de învățământ universitar, iar România și-a asumat, până în 2020, creșterea de absolvenți de învățământ universitar de la 22% la 26,7%.
Cum vine asta să impună studii, oameni buni? Nivelul de școlarizare nu ar trebui să fie opțiunea fiecăruia?! Ne mirăm că școlile de meserii se închid pe capete! Mă întreb cine mai are tupeul să nu se înscrie la o facultate când e lucru clar știut că majoritatea cerințelor oricărui loc de muncă presupun absolvirea unei facultăți.
Scoatem „genii” pe bandă rulantă în țara asta și le lăsăm, pe urmă, în stradă. Căci nu există posturi pe câți absolvenți. Dar dacă asta ne cere (m)UE, „bagă, frate, facultate!”.
Am ajuns până acolo încât înscriem în facultăți până și tinerii care nu și-au luat Bacul în vară, dându-le o șansă să îl ia în toamnă… Atât de disperați suntem să atingem „cifra impusă”! Când te gândești cât de greu era cândva să ocupi un loc, cât trebuia să înveți pentru examenul de admitere… Acum, scoate banii și hai!
Și nici asta nu e de ajuns. S-a mers până acolo încât se forțează să avem cât mai multe persoane sub 35 de ani – doctori în aia și ailaltă… Cică așa încurajăm obținerea de resurse umane tinere pe plan universitar.
Să stăm să ne gândim puțin… Ce presupune un studiu doctoral? În mod normal, a ajunge să ai titlul de DOCTOR în ceva ai nevoie de multă experiență, cărți publicate, lucrări științifice… Poate că acești doctori, la sub 35 de ani, au început studiul din fașă…!?
În direcția în care o iau lucrurile azi, am putea spune că o dăm din nou în comunism. Căci pe vremuri, vă amintiți cu toții cum se promova și băga pe gât „fabrica” de ingineri (din câte am înțeles, aproape că îi întrecusem pe japonezi, la ora aia, cu numărul de absolvenți de inginerie).
Acum e „aceeași Mărie, cu altă pălărie”, dar totul la o scară mult mai mare. Acum „supradotăm” întregul popor român, cu forța, pe toate domeniile. Și facem legi în acest sens!
Până acum câțiva ani măcar titlul de doctor era ceva cu însemnătate și nu pentru oricine. Acum și ăsta devine obligatoriu prin LEGE!
Nu înțeleg, sincer, ce fel de legi promulgăm?
Comentariile portalului
Bună ziua. Da, potrivit celor mai recente statistici, tot dintr-o zonă sorosistă, literacy rate era de 99% în România, cam pe unde e toată Europa. Alte statistici ne spun că (...)
Cu ce este Ilie Bolojan ilegal, vă rog?
Anularea alegerilor NU este un incident unic în lume. Aveți aici mai multe detalii: https://specialarad.ro/unde-cand-anulate-alegerile-prezidentiale/