Raluca Medeleanu: Dragi tovarăși, băgați cu diploma, fără număr!

  de Raluca Medeleanu | 4 octombrie 2015, 10:22 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  2

  A absolvi studiile doctorale într-un anumit domeniu era cândva o onoare, obținută cu multă muncă, mulți ani plini de stres și cercetare. Acum, este doar o datorie, băgată pe gât prin lege, iar diploma se cumpără cu mii de euro pe care unii îi amortizează, alții nu. Situația în care se află învățământul superior din România este chiar gravă, iar cineva ar trebui să tragă semnalul de alarmă.

  Acest articol este o răbufnire, pentru că sunt efectiv incapabilă să trec peste următoarea întrebare:

  Cum poți impune un procent obligatoriu de absolvenți ai studiilor superioare?!

  Întotdeauna trebuie să preluăm tot ce e mai prost din străinătate… Conform spuselor Ministrului Educației, Europa a impus o creștere de 40% a absolvenților de învățământ universitar, iar România și-a asumat, până în 2020, creșterea de absolvenți de învățământ universitar de la 22% la 26,7%.

  Cum vine asta să impună studii, oameni buni? Nivelul de școlarizare nu ar trebui să fie opțiunea fiecăruia?! Ne mirăm că școlile de meserii se închid pe capete! Mă întreb cine mai are tupeul să nu se înscrie la o facultate când e lucru clar știut că majoritatea cerințelor oricărui loc de muncă presupun absolvirea unei facultăți.

  i dont always meet my students but when i doScoatem „genii” pe bandă rulantă în țara asta și le lăsăm, pe urmă, în stradă. Căci nu există posturi pe câți absolvenți. Dar dacă asta ne cere (m)UE, „bagă, frate, facultate!”.

  Am ajuns până acolo încât înscriem în facultăți până și tinerii care nu și-au luat Bacul în vară, dându-le o șansă să îl ia în toamnă… Atât de disperați suntem să atingem „cifra impusă”! Când te gândești cât de greu era cândva să ocupi un loc, cât trebuia să înveți pentru examenul de admitere… Acum, scoate banii și hai!

  Și nici asta nu e de ajuns.  S-a mers până acolo încât se forțează să avem cât mai multe persoane sub 35 de ani – doctori în aia și ailaltă… Cică așa încurajăm obținerea de resurse umane tinere pe plan universitar.

  Să stăm să ne gândim puțin… Ce presupune un studiu doctoral? În mod normal, a ajunge să ai titlul de DOCTOR în ceva ai nevoie de multă experiență, cărți publicate, lucrări științifice… Poate că acești doctori, la sub 35 de ani, au început studiul din fașă…!?

  În direcția în care o iau lucrurile azi, am putea spune că o dăm din nou în comunism. Căci pe vremuri, vă amintiți cu toții cum se promova și băga pe gât „fabrica” de ingineri (din câte am înțeles, aproape că îi întrecusem pe japonezi, la ora aia, cu numărul de absolvenți de inginerie).

  Acum e „aceeași Mărie, cu altă pălărie”, dar totul la o scară mult mai mare. Acum „supradotăm” întregul popor român, cu forța, pe toate domeniile. Și facem legi în acest sens!

  Până acum câțiva ani măcar titlul de doctor era ceva cu însemnătate și nu pentru oricine. Acum și ăsta devine obligatoriu prin LEGE!

  Nu înțeleg, sincer, ce fel de legi promulgăm?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Stimata Doamna Medeleanu, ...

   … imi permit, fara ingaduinta Dumneavoastra, sa va raspund la intrebarea care va framanta: ”Cum poți impune un procent obligatoriu de absolvenți ai studiilor superioare?!”.Asadar, voi incerca sa va raspund foarte scurt si concentrat la intrebare, in speranta ca voi fi suficient de explicit.Cunoasterea este inainte de toate si in mod esential o reprezentare.Reprezentarea, la randul ei, este un fenomen fiziologic foarte complex, care se realizeaza in creierul unui om si de pe urma careia se naste in acest creier constiinta unei imagini.Evident aceasta imagine nu poate avea decat un raport foarte mediat cu ceva complet distinct de omul in creierul caruia s-a produs.Iata, poate modul cel mai simplu si mai clar de a pune in evidenta prapastia de netrecut care desparte idealul de real.Pentru a-si pastra in siguranta averile si pozitia, imbogatitii si parvenitii nostri au nascocit legi, institutii, chiar si ”titlurile de doctorat – <>”.O seara frumoasa!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.