marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Rally The Globe” a poposit la Arad, în drum către Istanbul. 26 de mașini de epocă au parcat în fața Primăriei, după care au dat o tură pe Bulevardul Revoluției | Foto

  de Raluca Medeleanu | 25 iunie 2022, 10:27 AM | Auto | Știri Arad | Topic special

  0

  „Rally The Globe” este o comunitate de oameni pasionați de mașini clasice, în cadrul căreia se organizează tururi pe diferite trasee, pe toate continentele globului. Vara aceasta, a început Raliul Ypres-Istanbul, cu plecarea din Belgia și cu oprire în Turcia, care ar fi poposit la noi în țară doar la București, dar care vineri seara, la inițiativa Primăriei, a făcut o oprire și la Arad.

  Raliul a început în 13 iunie, cu o serie de teste, în Flandra, Ypres, după care traseul a continuat către Spa, un oraș cunoscut pentru raliurile competitive. Următoarele zile au fost dedicate străbaterii Germaniei, prin Eifel, apoi Germania de Est, ocolind orașele principale, pe drumuri de țară, oprirea de odihnă fiind apoi în capitala Cehiei, Praga. Traseul a continuat prin sudul Cehiei, apoi prin Austria, Ungaria și România, în 24 iunie având loc oprirea la Arad, unde participanții au și înnoptat.

  Mulți arădeni au venit pe platoul din fața Primăriei pentru a admira frumoasele mașini de epocă. Au putut discuta cu șoferii, extrem de prietenoși și deschiși, și au putut să se fotografieze cu modele precum Mercedes, Bentley, Ford, Porche și multe altele, cele mai vechi fiind din anii 20 și cele mai „noi” din anii 80.

  „Ne plac foarte mult mașinile. A noastră e un Mercedes SL din 1974 și o avem de 4 ani (mașina din stânga, în poza principală a articolului). Drumul până aici a fost uneori ușor, alteori dificil, pentru că nu mergem în linie dreaptă de la A la B, ci trebuie să mergem ca în zig zag, pe diferite drumuri, așa că în loc de 100 km, noi facem 300 km, de la un loc la altul. Partea de munți a fost mai dificilă. Este pentru prima oară când venim în România și ne bucurăm”, ne-a spus o doamnă din Cehia, care a venit împreună cu soțul ei.

  „Am plecat la drum din Marea Britanie, noi suntem de acolo, așa că am mers de acolo până la Ypres, unde am înnoptat două nopți. Acolo a fost linia de start a raliului, apoi ne-am alăturat celor 26 mașini vintage. Sunt mașini chiar vintage, ori clasice, ca a noastră (un Mercedes W113, n.red.). O avem de 5 ani, dar e din 1968. Am mai participat raliul Noii Zeelande cu ea, raliul Italiei, în mai multe. Am făcut multe mile cu ea și a fost fantastic. Ne bucurăm că am ajuns și în țara voastră. Nu am mai fost în România, așa că e foarte plăcut pentru noi să o vedem. E ceva foarte special pentru noi să fim aici și ne simțim onorați că vă faceți timpul să veniți aici să ne vedeți și să ne faceți să ne simțim bineveniți”, ne-a spus un domn din Anglia, care a venit împreună cu soția.

  După expoziția din fața Primăriei, șoferii au pornit într-o tură pe Bulevardul Revoluției.

  Astăzi, 25 iunie, raliul continuă pe drumurile din județul Arad (pe ruta Șiria, Păuliș, Lipova și apoi Zăbrani, Frumușeni, pe unde am mai avut în județ partea de raliu, Lalașinț, Bata și apoi pe la Săvârșin), urmând ca următoarea oprire să aibă loc la București, după care vor înnopta pe malul Mării Negre. Vor părăsi țara noastră, intrând prin Bulgaria, oprindu-se la un centru viticol important, Plovdiv, iar în Turcia vor traversa strâmtoarea Dardanele, având punctul terminus la Istanbul, pe data de 3 iulie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.