vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Puțin peste un sfert din spitalele din țară au noua acreditare ANMCS. Care e situația la Arad

    de Raluca Medeleanu | 19 septembrie 2021, 1:06 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Sănătate

    0

    Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţie publică aflată în suborninea Guvernului, face periodic o verificare amplă a serviciilor medicale oferite de spitalele atât de stat cât și private din țară, iar în urma evaluării acestea primesc sau nu areditare pentru a putea lucra cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Anii 2020 și 2021 au fost însă dificili pentru efectuarea acestor controale, iar multe spitale încă nu au apucat să ajungă la rând. La Arad, deocamdată doar trei au obținut acreditarea necesară pentru a putea lucra în continuare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

    În 2016, în județul nostru au reușit să obțină acreditare Spitalul Județean Arad, Genesys Medical Clinic SRL Arad, Centrul Medical Laser System, Spitalul de Psihiatrie Mocrea, Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul din Chişineu Criş şi Spitalul de Recuperare Neuromotorie din Dezna. Următoarea „tură” de acreditări trebuia efectuată la nivel național anul acesta, însă din cauza pandemiei nu toate unitățile spitalicești au apucat să fie verificate.

    Potrivit listei oficiale, din totalul de 763 spitale, au obținut în ciclul al II-lea de acreditare „undă verde” un număr de 261 spitale publice și private din întreaba țară, la Arad figurând la ora actuală doar trei spitale. Categoriile de încadrare sunt de la I (cea mai bună) la V (limita de încadreare, VI fiind deja respins). Se are în vedere atât actul medical, cât și aparatura.

    În județul Arad au obținut deocamdată în ciclul al II-lea de acreditare (2020-2021): Genesys Medical Clinic SRL Arad (cu un punctaj total de 85,90%, categoria a II-a – acreditat cu recomandări, iar acreditarea fiind valabilă până în 10 mai 2025), Centrul Medical Speranță pentru Viață (cu un puncjzat total de 72,96%, categoria a II-a – acreditat cu recomandări, iar acreditarea fiind valabilă până în 30 august 2025), respectiv Spitalul de Psihiatrie Mocrea (cu un punctaj total de 56,02%, categoria V, termenul nefiind încă specificat în ceea ce privește perioada de acreditare; se menționează: „maximum 12 luni de la primirea de către unitatea sanitară a Raportului de acreditare”).

    În ceea ce privește Spitalul Clinic Județean Arad, acesta se numără printre unitățile medicale la care ANMCS încă nu a apucat să finalizeze procesul de evaluare, după cum aflăm și din Ordinul Ministrului din martie 2021: „reprogramarea vizitei de evaluare în vederea acreditării pentru următoarele unități sanitare cu paturi: Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad”, lucru confirmat și de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, care ne-a specificat că încă nu au primit o dată exactă în care se va efectua următoarea evaluare și că până atunci este valabilă cea din primul ciclu.

    Medicul Vlad-Teodor Berbecar, preşedintele ANMCS a explicat pentru News.ro că în cel de-al doilea ciclu de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi sunt înscrise 676 de spitale publice şi private şi 87 de unităţi de dializă. Acesta a spus că evaluarea spitalelor a fost dificil de realizat în pandemie, întrucât vizitele de evaluare în spitalele Covid şi suport Covid care nu tratau şi altă patologie au fost suspendate.

    „Fiind o situaţie excepţională, care a dus la modificări temporare de structură a spitalelor, aprobate prin autorizaţii sanitare de funcţionare de către Direcţiile de Sănătate Publică, activitatea de evaluare a unităţilor sanitare cu paturi a fost suspendată pentru o perioadă de timp în decursul anului 2020. De altfel, au fost excluse de la vizitele de evaluare spitalele COVID şi suport COVID care nu tratau altă patologie. Modificările de structură şi tratarea exclusiv a pacienţilor cu COVID-19 nu ar fi permis o evaluare completă a serviciilor de sănătate oferite în mod normal de o unitate sanitară. În acest an, prin Ordonanţa Guvernului 28/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, vizitele de evaluare au fost suspendate începând cu luna mai, iar cel de-al doilea ciclu de evaluare a fost prelungit cu un an, la fel ca valabilitatea certificatelor de acreditare a unităţilor evaluate în ciclul întâi. În această perioadă, ANMCS a efectuat vizite de monitorizare tematică, obiectivul fiind acela de a oferi suport unităţilor sanitare”, a explicat pentru News.ro dr. Vlad-Teodor Berbecar, preşedintele ANMCS.

    Doctorul Berbecar a declarat pentru News.ro că aceste controale vor putea fi reluate la aproximativ 2 luni după ce se va suspenda starea de alertă.

    „Vizitele de evaluare vor fi reluate la 90 de zile de la încetarea stării de alertă, declarată în condiţiile legii. Procesul va continua până la evaluarea şi încadrarea într-o categorie de acreditare (categoria a VI-a este pentru unităţile neacreditate) a tuturor celor 763 unităţi sanitare cu paturi, publice şi private, înscrise în baza de date a ANMCS. Acreditarea aduce avantaje şi beneficii pentru pacienţi, cum ar fi creşterea siguranţei şi a satisfacţiei, scăderea riscului infecţios şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate. Atunci când o unitate sanitară cu paturi se acreditează, acest lucru înseamnă asumarea setului de standarde ANMCS. Pentru o unitate, acreditarea înseamnă creşterea credibilităţii unităţii sanitare şi a încrederii în serviciile medicale oferite, creşterea calităţii şi siguranţei activităţii medicale, creşterea încrederii personalului din respectivele unităţi sanitare. De asemenea, acreditarea contribuie la motivarea personalului şi la formarea culturii organizaţionale, precum şi la creşterea predictibilităţii activităţilor din spital. Un alt plus constă în identificarea şi analizarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale şi învăţarea din aceste erori”, a declarat dr. Berbecar.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.