marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Punctul de plecare! „De la asta trebuie să pornim, de la asta trebuie să construim”

    de Lucian Dănilă | 16 ianuarie 2021, 12:19 PM | Recomandările editorilor

    0

    Egalul cu Viitorul a readus o oarecare liniște în vestiarul echipei UTA. Gruparea arădeană a întrerupt căderea în gol din ultimele patru meciuri, pierdute toate în fața echipelor FCSB, Craiova, Sepsi și Astra.

    Nu a fost liniște aseară în vestiarul Bătrânei Doamne. Jucătorii, atât cei vechi cât și cei sosiți în această iarnă, jucau sub presiunea rezultatului și o înfrângere putea avea un efect devastator mai ales din punct de vedere al moralului, aspect la care fotbaliștii grupării arădene sufereau foarte mult. Viitorul venea ca favorită la Arad, atât datorită lotului pe care îl antrenează Rednic, cât și prin faptul că veneau după o victorie recentă cu Hermannstadt. Începutul meciului a aparținut clar echipei patronate de Gică Hagi, în primele 20 de minute Viitorul având probabil o posesie de peste 70 la sută. Dar UTA a amortizat presiunea pusă de constănțeni, organizarea defensivă fiind una ireproșabilă. S-a simțit enorm revenirea după suspendare a lui Alexandru Benga, jucător care a dat mereu siguranță defensivei arădene. Împreună cu Erico da Silva, Benga l-a anihilat perfect pe Luckassen. Meciul de aseară a fost probabil cel mai bun făcut de Tomozei în acest sezon de Liga 1. Fără un aport ofensiv foarte bun, „Tomi” i-a blocat atât pe Ganea cât și pe Mățan.

    Apoi, echipa antrenată de Gyuszi Balint a echilibrat disputa și a început să își pună probleme la poarta lui Cojocaru. La acest meci, UTA a fost beneficiară a faptului că terenul de joc a fost moale și s-a rupt în toate zonele. Viitorul, o echipă combinativă cu jucători tehnici a avut mari probleme pe jocul de construcție.

    IMG 1891

    Mulți dintre noi așteptam să-l vedem la lucru pe lituanianul Modestas Vorobjovas. Titular în naționala țării sale, „Mode” a arătat multă implicare, a recuperat multe mingi și, poate și mai important, a greșit foarte puține pase. Dar Modestas vine și cu altceva: este jucătorul care încearcă cel mai mult să verticalizeze jocul. Roger Junior a încercat multe, stă bine pe picioare și apare periculos în fața porții, el fiind autorul singurului șut pe poartă din prima repriză.

    Poate că așteptam mai mult de la Alexandru Albu și Ioan Hora. Ambii au depus un efort foarte mare, dar realizările lor au fost puține. UTA putea chiar câștiga jocul cu Viitorul dacă Hora era mai inspirat la faza din minutul 60, fază la care Oroian l-a găsit perfect în careul advers, însă Hora a preluat mingea înspre Cojocaru și Ghiță, portarul reușind să blocheze faza de atac. Fără Buhăcianu, Cipri Rus sau Albert Voinea pe banca de rezerve, Gyuszi Balint a avut foarte puține soluții pentru a face schimbări în compartimentul ofensiv. Surpriza a venit de la Neluț Roșu, jucător care a intrat foarte bine în joc și care a fost decisiv la eliminarea din minutul 83 a fundașului Ghiță. Intrarea lui Antal a adus și ea un plus în banda dreaptă, dar este vizibil că Liviu mai are nevoie să se pună la punct cu pregătirea fizică.

    IMG 1896

    Denis Rusu și Oroian au început timorați jocul. Denis a pierdut multe dueluri în startul partidei iar când avea mingea juca mai mult la siguranță, căutând mereu pasa înapoi cu Simos sau în lateral cu Albu sau „Mode”. Cu trecerea timpului, Denis Rusu a devenit tot mai prezent și a luat și câteva acțiuni pe cont propriu, aducându-ne aminte de evoluțiile sale din meciurile cu Dinamo, Clinceni sau Chindia. „Oro” și-a închis foarte bine banda, iar în partea a doua a reușit cea mai bună pasă a meciului, atunci când l-a găsit pe Hora singur în careul advers.

    A fost un meci de luptă, meci în care realizările tehnice au fost puține, iar ocaziile de poartă aproape inexistente. Un mare rol l-a avut, așa cum am scris și mai sus, suprafața de joc. Este o rușine pentru Arad acest gazon de pe arena „Francisc Neuman” după ce timp de 70 de ani, vechea arenă avea una dintre cele mai bune suprafețe de joc din România. 

    A fost vizibilă schimbarea de atitudine în comparație cu meciurile pierdute la finalul anului trecut. Toți jucătorii trimiși de Balint în teren s-au remarcat prin efort dar și prin disciplina tactică. Este un punct de la care pleacă reconstrucția echipei, fapt confirmat și de Gyuszi Balint:

    „Vreau să privesc partea pozitivă, este un punct câștigat, un punct de care aveam nevoie. Moralul ne scăzuse destul de mult. Azi cred că am demonstrat că putem ajunge la spiritul de care avem nevoie pentru a ne bate de la egal la egal cu orice echipă.

    Este un aspect destul de important că am reușit să blocăm o echipă cu un potențial ofensiv mare. Nu cred că avem probleme foarte mari, am avut și noi câteva situații, din păcate ne-a lipsit acea doză de luciditate la finalizare.

    Din fericire, băieții au fost mult mai responsabili, mult mai organizați. Știam că trebuie să fim la un nivel foarte bun ca și organizare defensivă. Au apărut câteva erori, dar nu decisive. Absolut toate meciurile sunt importante. Mergem la Voluntari, o echipă în criză de puncte.

    Clasamentul este echilibrat, avem puține zile la dispoziție ca să ne recăpătăm tonusul fizic. Mergem încrezători, trebuie să privim partea pozitivă a meciului de astăzi, este un punct câștigat. De la asta trebuie să pornim, de la asta trebuie să construim”, a spus Balint după meci.

    Pentru UTA urmează un program care pare foarte accesibil, o deplasare la Voluntari, apoi vine Argeșul la Arad și o altă deplasare la Iași. Sunt meciuri în care UTA trebuie să adune puncte și are nevoie de victorii ca să poată să se rupă puțin de zona periculoasă a clasamentului. Campionatul este extrem de echilibrat. UTA este pe locul 11, cu 18 puncte, la doar 3 puncte de play-off, dar și de locul 15, care duce în Liga 2.

    clas 11

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    clas 22 1

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.