2024 – un an de progrese și provocări pentru drepturile femeilor la nivel global. Care sunt cele mai importante schimbări





În anul 2024, situația femeilor la nivel global a continuat să fie marcată de evoluții semnificative, atât pozitive, cât și negative, în domeniul drepturilor reproductive, al libertăților individuale și al egalității de gen, notează ProTv.
De la luptele pentru drepturile reproductive în Statele Unite, până la represiunile din Orientul Mijlociu, situația femeilor a variat semnificativ în funcție de regiune.
Situația avortului în SUA
În Statele Unite, anul 2024 a fost marcat de continuarea conflictului în jurul dreptului la avort. După ce Curtea Supremă a revocat decizia Roe v. Wade în 2022, statele americane au adoptat politici divergente în ceea ce privește accesul la avort.
În luna noiembrie, un referendum pentru dreptul la avort a fost pe buletinele de vot în 10 state americane, în paralel cu alegerile prezidențiale. Din mai, Florida a interzis avorturile după a șasea săptămână de sarcină, cu rare excepții, astfel că referendumul își propunea extinderea perioadei legale pentru avort până la 24 de săptămâni. totuși, această inițiativă nu a reușit să obțină pragul necesar de 60% din voturi, consolidând restricțiile deja stricte stat.
În schimb, în statele Missouri, Nevada, Arizona, Montana, Colorado, New York și Maryland, referendumul a trecut și permite femeilor să poată face avort până la 23-24 de săptămâni de sarcină, în condițiile în care mai multe state permiteau acest lucru doar până la 10-15 săptămâni, scrie Reuters.
Cu toate acestea, victoria lui Donald Trump pune sub semnul întrebării dreptul femeilor de a face avort. El a declarat de-a lungul campaniei electorale că vrea să interzică avortul din a 15-a săptămână de sarcină, dar că vor exista și „excepții”, precum viol, incest şi salvarea vieţii mamei.
UE a adoptat prima lege împotriva violenței domestice
În încercarea de a lupta cu violența de gen care persistă în Europa, statele membre au ajuns la un acord care a intrat în vigoare în iunie 2024 și vizează, printre altele, violența cibernetică și hărțuirea online.
Noile norme sunt decisive împotriva violenţei de gen şi interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forţate şi cele mai răspândite forme de violenţă cibernetică, precum partajarea neconsimţită de imagini intime (inclusiv deepfake-uri), urmărirea cibernetică şi hărţuirea cibernetică (inclusiv exhibiţionismul cibernetic).
Statele membre au termen până în 2027 să le transpună în legislațiile interne
Reprimarea drepturilor femeilor în Orientul Mijlociu
Situația femeilor este una problematică și în Orientul Mijlociu. Anul 2024 a adus pentru ele mai multe represiuni și lupte cu un sistem care încearcă să le transforme în „fantome”. În Iran, represiunea asupra femeilor a rămas o realitate dureroasă, iar moartea Mahsei Amini din 2022 a catalizat o mișcare de solidaritate, dar și un val de proteste interne care continuă într-o formă mai redusă.
Ultimul protest care a atras atenția presei a fost cel al unei studente care a umblat în lenjerie intimă, fiind arestată, potrivit iranintl.com.
Regimul iranian a menținut cerințe stricte legate de portul hijabului, însoțite de pedepse severe pentru femeile care nu respectă codul vestimentar impus. În luna noiembrie, autoritățile au anunțat că doresc să „educe” femeile care nu se supun legii în clinice de specialitate. „Clinica de reabilitare pentru nepurtarea hijabului” va oferi un „tratament ştiinţific şi psihologic” adolescentelor şi tinerelor care „sunt în căutarea unei identităţi sociale şi islamice”, a indicat şefa Departamentului pentru femei şi familie al Centrului pentru Ordonarea Binelui şi Interzicerea Răului Mehri Talebi-Darestani, la acea vreme.
Citește articolul integral pe stirileprotv.ro.
Comentariile portalului
VA ROG PUȚIN RESPECT PENTRU UN OM CARE DOARME
Dar ce se întâmplă cu Timiș? Atât l-ați laudat și nu prinde nici macar primul 18 :)).
Ia mai publicați niște expuneri științifico-a unor capete istoricu-culte care să ne expice de ”înfințarea” jandarmeriei ”națională” în ... 185o