sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Proiectul de refacere a podului metalic din Lipova costă acum de 3 ori mai mult

  de Raluca Medeleanu | 5 aprilie 2023, 11:10 AM | Administraţie | Știri Arad

  2

  Deși refacerea podului metalic din Lipova trebuia să fie finalizată încă de acum trei ani, diferite probleme apărute pe parcurs au făcut ca șantierul să nu înceapă nici acum. Totuși, Primăria Lipova a reușit recent să contracteze un nou diriginte de șantier.

  Firma „Consultanță Drumuri CDP” SRL din Zăbrani a primit, prin atribuire directă, sarcina de a oferi serviciile de diriginte de șantier. Pentru aceste servicii, Primăria Lipova achită aproximativ 187 mii lei din bugetul local.

  Amintim că în 2020 chiar începuseră lucrările de refacere a podului, însă constructorul a renunțat la proiect, după ce ar fi descoperit probleme structurale neprevăzute.

  Podul din metal care face legătura între Radna și Lipova a fost construit în anul 1896 și are o lungime de 144 metri.

  Investiția, acum de 3 ori mai scumpă

  În total, lucrările de refacere a podului metalic – care la ora actuală reprezintă un real pericol pentru cei care se riscă să-l străbată – se ridică la 10.3 milioane lei, o sumă actualizată, de trei ori mai mare decât cea stabilită în urmă cu câțiva ani (investiția era estimată inițial la 2.9 milioane lei).

  Proiectul are în continuare o mare parte finanțare din bugetul de stat (PNDL), dar și din bugetul local al Lipovei (702 mii lei) și cel al Consiliului Județean (5000 lei).

  După cum ne-a informat Departamentul de Urbanism al Primăriei Lipova, lucrările care trebuie efectuate la pod vor fi făcute acum de două firme asociate: Tehnodomus SRL și Nem Construct SRL (din Timiș).

  Termenul de execuție al lucrărilor este de 12 luni.

   

  Citește și:

  •  Trebuie să avem o primă victimă până când se va repara podul metalic de la Lipova? • Special Arad · ultimele știri din AradSpecial Arad · ultimele știri din Arad

  •  Locuitorii din Lipova își pun viața în pericol trecând pe un pod al cărui termen de finalizare a reabilitării a fost depășit acum o lună de zile! Lucrările sunt „în aer” / FOTO • Special Arad · ultimele știri din AradSpecial Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Oare baga si in asta fibre de carbon?

   Oare ce probleme neprevazute au putut aparea la un pod ce a depasit 120 de ani? Poate erau neprevazute pentru George care il traversa in fiecare zi pentru a face naveta cu trenul la Arad, insa nu pentru un constructor, fie el si din Dumbravita. Un studiu simplu, si cateva sondari ale structurii metalice unde intalneste betonul ar fi aratat repede si extrem de ieftin ca reabilitarea nu e asa simpla, pe langa asta, podul ramanea intreg pana la o hotarare si oamenii nu si-ar mai fi riscat membrele sau viata traversandu-l. Dar na, Nem Construct srl e o capusa, firma de familie abonata la „lucrari” ale unor primarii de anumite culori politice. Despre Tehnodomus nu cred ca mai are rost sa scriu nimic, DNA are dosarele in lucru. Sunt curios ce experienta are Tehnodomus in reabilitarea structurilor de rezistenta din otel nituit.

   Ce e interesant e ca podul nu a fost declarat monument istoric, desi ar cam bifa toate casutele. Asta ar fi schimbat mult in bine situatia lui. Structura nu are nevoie de o carpoceala si doua table „sudate cu fibra de carbon?, sau cosmetizare cu polistiren, are nevoie de o reabilitare adecvata.

   Cat despre noi, pulimea… ar fi bine sa ne invatam sa inotam, sau sa cumparam barci. Nici podul nou, nu o duce prea bine. Are nevoie de o expertiza fiindca spre legatura cu DN7 tablierul a inceput sa se cam ridice… Multumim primariei lipova, si le uram cat mai multe fotografii pe feisbuc la cat mai multe lucrari pre-electorale (stiti voi, ca si strada aia pietruita de 6 metri pe care ati ingustat-o la 4 metri, ati astupat canalele cu asfalt si ati umplut feisbucu cu poze la mareata realizare). Bravos!

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.