marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Lipova își va transforma fosta piață agroalimentară într-o zonă cu spații verzi. Care sunt planurile administrației pentru oraș după votarea bugetului

  de Mihai Todoca | 26 aprilie 2021, 11:58 AM | Administraţie

  1

  Aflându-se pe locul patru ca număr de locuitori (11.183, conform insse.ro) în județ, orașul Lipova are o istorie bogată încă din secolul al XIII-lea. Cea mai recentă „ieșire” a orașului adormit de pe malul Mureșului a fost momentul în care primarului de 30 de ani al Lipovei nu i s-a mai permis de către instanțele de judecată o nouă candidatură la fotoliul Primăriei în urma unui proces pierdut cu Agenția Națională de Integritate.

  Astfel, PSD l-a aruncat în luptă pe medicul veterinar Florin Pera, mișcare care a adus mandatul primăriei către tabăra social-democrată. Aflându-se la primul mandat, lipovenii așteaptă să vadă ce va reuși să aducă pentru orașul lor noul primar împreună cu consilierii locali aleși. Aceștia au votat bugetul orașului săptămâna trecută și au pus pe masă mai multe lucrări.

  Școli și biserici modernizate

  La capitolul învățământ, administrația își dorește reabilitarea şi dotarea Liceului ATANASIE MARIENESCU, respectiv a Școlii generale Radna cu clasele I-VIII (1.500.000RON), dar și reabilitarea unei  clădiri existente pentru realizarea unei grădinițe cu program normal (150.000 de RON).

  Biserica Adormirii Maicii Domnului va trece și ea printr-un proces de consolidare și reabilitare, fiind bugetată suma de 3 milioane de lei pentru Consolidare, restaurare, conservare biserica, amenajare incinta, restaurare si consolidare imprejmuire, realizare corp anexa c2 si lumanarar c3, iluminat arhitectural ansamblu.

  La același capitol unde este inclusă biserica, (Cultură, recreere și religie), găsim și bugetarea sumei de 500.000 pentru modernizarea și extinderea Complexului sportiv Lipova.

  Tot de extindere vorbim și în cazul rețelei de iluminat public, pentru aceasta fiind alocată o sumă de 100.000 de RON, în timp ce fosta piață agroalimentară din Lipova va fi transformată într-un parc. Mai exact, suma de 840.000 RON va acoperi „Reutilizarea spațiului fostei piețe agroalimentare din Lipova prin amenajarea de spații verzi publice și reabilitarea străzi de acces M.Costin”.

  Mai multe străzi asfaltate, proiecte de viitor, dar doar la faza de Studii de Fezabilitate

  Cum era și normal, în buget e cuprinsă și asfaltarea mai multor străzi (str.9 Mai, Crucii, Cloșca, Horia, Miron Costin, Mărășești, Oituz, Ștefan cel Mare, str.A.Vlaicu, tronson cuprins între str.Bugariu și dig protecție, E.Murgu , Gen.Petrescu , Cuza Vodă ,V.Alecsandri , 1 Decembrie, Lugojului, Mețianu , M.Viteazu, Viilor, Mureșului, Clujului, M.Eminescu, Sarmisegetusza , Înv.I.Tuducescu, Calea Timișorii , A.Vânătu , Serg.E.Chirița, Zorilor și zona blocurilor Oborului), toate acestea intrând în suma de 1.877.000 de RON.

  Suma de 350.000 de RON din buget a fost alocată pentru reabilitarea podului metalic peste râul Mureș (150.000 RON) și realizarea unui tunel de trecere la Spitalul Orășenesc Lipova între corpul nou și corpul vechi de clădire (200 de mii de RON).

  Primăria Lipova a alocat 600.000 de RON în realizarea de „Studii de fezabilitate și proiectare tehnică, consultanță reabilitări imobile aparținând domeniului public și privat al Orașului Lipova”.

  La final, un autoturism Dacia Duster va ușura bugetul cu 80.000 lei, o autospecială de  măturat și spălat stradal 200 de mii de lei, iar un container suprateran cu 4 module va costa 300.000 lei.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.