Proiecții speciale de film la „Arta”, în memoria lui Jávor Pál (actor născut la Arad)

  de Special Arad | 24 octombrie 2017, 9:53 PM | Cultură

  0

  Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, va organiza o conferință și două proiecții de film în memoria actorului Jávor Pál, unul dintre cei mai importanți actori ai Ungariei, care s-a născut la Arad.

  Evenimentul „Zilele Jávor Pál” este organizat în memoria actorului maghiar născut la Arad și va avea loc la Cinematograful Arta, în perioada 26-27 octombrie.

  Acțiunea este organizată în parteneriat cu orașul Szombathely în cadrul rețelei Alianța Orașelor Europene ale Culturii (AVEC).

  Jermann Pal Gustav, cunoscut sub numele de Jávor Pál s-a născut în 31 ianuarie 1902 la Arad și a trăit în oraș până în 1918 când a ales să se stabilească în Danemarca. Însă, a fost coborât, forțat, din tren la Budapesta și s-a stabilit în capitala Ungariei unde a urmat Academia de Teatru și Film.

  În anul 1946, Jávor a făcut un turneu de succes în România, iar apoi, la 15 octombrie, răspunzând unor apeluri, a călătorit în Statele Unite, unde s-a stabilit și a trăit timp de 15 ani.

  Jávor Pál este considerat unul dintre cei mai influenți actori ai filmului maghiar, un personaj recunoscut pe plan internațional.

   

   

  Programul evenimentului:

  Joi, 26 octombrie

  ora 18.00

  Conferință susținută de Bognar Levente, viceprimar al Aradului, Puskel Peter, scriitor și Feiszt Gyorgy, istoric.

  ora 19.00

  Proiecția filmului „Halálos tavasz” (Primăvară mortală) (105 min.)

   

  Vineri, 27 octombrie

  ora 19.00

  Proiecția filmului „Tóparti latomás” (Viziune pe malul lacului) (93 min.)

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.