luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Discutatul proiect de modernizare a malului Mureșului a trecut de CLM. Bibarț susține că firma s-ar fi arătat jignită pentru cerințele de modificare a formei actuale

    de Raluca Medeleanu | 21 decembrie 2023, 12:03 PM | Administraţie | Topic special

    4

    Studiul de fezabilitate prin care se prezintă planurile de modernizare a malului Mureșului a stârnit controverse, astfel că în primă fază a fost oprit să mai intre pe ordinea de zi a ședinței CLM. După aproape o lună însă, proiectul a fost din nou adus în atenția consilierilor, aproape sub aceeași formă, doar cu o ajustare de preț. De această dată, a adunat destule voturi încât să fie aprobat.

    Potrivit studiului realizat de Aduro Impex , modernizarea porțiunii dintre podul Decebal și până la Parcul Europa a parcului de pe malul Mureșului a fost calculat, în primă fază, la 88.460.000 lei (aprox. 17,7 mil. euro) și presupunea o intervenție destul de mare asupra aspectului existent. Reacții au apărut din partea consilierilor la ședința de comisii antemergătoare ședinței CLM din 29 noiembrie, apoi Asociația Pro Urbe, cunoscută pentru implicarea civică și profesionismul în chestiuni de urbanism, a reacționat și ea negativ vizavi de proiect. Acum, el a fost pus din nou pe masa consilierilor, care sunt factorii decisivi pentru aprobare, însă sub aproape aceeași formă. Doar costurile au fost recalculate acum la aprox. 74.782.116 lei (aprox. 15,04 mil. euro).

    Au luat cuvântul doi consilieri, Florin Stana și Cristian Galea, ambii exprimându-și dorința de consultare publică pentru modificările care ar urma să fie aduse zonei cu tradiție pentru promenada arădenilor încă de la începuturile orașului.

    „Nu voi relua criticile care s-au adus acestui proiect și felului în care el s-a construit până aici și vreau doar să vă rog să aveți în vedere că se impune corectarea sa la un moment dat în viitor, având în vedere că vorbim de unul dintre simbolurile Aradului, de un loc îndrăgit de toți arădenii”, a spus Florin Stana, consilier USR, a cărui grupare a votat apoi împotriva proiectului.

    „Noi consilierii PMP am hotărât să ne abținem de la vot. Nu este decât un semnal de atenționare mai degrabă. Chiar credem că acest proiect este unul foarte important și e nevoie de consultări. În direcția aceasta doresc să vin și să trag un semnal de atenționare, pentru a sta mai mult pe subiectul acesta, să avem discuții mai ample”, a spus Cristian Galea, consilier PMP.

    Călin Bibarț susține că cerințele de modificare a proiectului au jignit firma care a întocmit documentația

    Malul Muresului degenerarea propusa

    Primarul a susținut că deși el a fost cel care a cerut o reanaliză a proiectului înainte de ședința de la sfârșitul lunii noiembrie, discuțiile avute cu firma Aduro din București, care a întocmit studiul de fezabilitate, nu au fost productive.

    „O singură atenționare, pentru că tot e ședință publică. Eu am retras acest proiect de pe ordinea de zi și au fost discuții destul de serioase între Direcția Tehnică de la noi și firma care îl face. Într-adevăr sunt unele… s-au mai corectat, dar să știți că am avut – și eu am rămas surprins – de oameni care au spus că e răspunderea lor când fac SF-ul de specialiști, ei semnează și nu le putem noi impune ce să treacă acolo, pentru că ei au o specialitate și să fim sănătoși, aproape că ne-au zis așa. Evident că noi suntem, pe de altă parte, cei care îl comandăm și îl plătim. Deci lucrurile sunt un pic la mijloc și să știți că am rămas puțin surprins de atitudine, dar până la urmă trebuie să le mai dai și un pic de dreptate din punctul ăsta de vedere, că nu pot să-l oblig sub semnătura lui să propună ceva ce el consideră că așa este. Cum pe de altă parte nici ei nu ne pot obliga să o recepționăm ca lucrare, ca documentație, și să o aprobăm”, a spus edilul, solicitându-i Luciei Giugriu de la Direcția Tehnică să îi susțină punctul de vedere.

    „Vreau să precizez că proiectul a primit toate avizele, am trecut prin decizia etapei de încadrare la Mediu, procedură care a durat luni de zile, avem avizul Apelor Române, avem protocolul încheiat cu Apele Române pentru lucrările care se execută pe terenul aflat în administrarea Apelor Române, avem avizul de la Direcția de Cultură, comisia de la Regionala Timișoara, pe baza studiului istoric care s-a prezentat. Eu sper ca față de acest simbol al orașului, care este parcul de pe malul Mureșului, să putem face niște intervenții care să dăinuie în viitorii ani și să fie în folosul arădenilor, să fie o mândrie pentru ce înseamnă orașul acesta”, a spus Lucia Giurgiu.

    Dumneaei a mai specificat că pentru realizarea proiectului se va încerca obținerea unei finanțări europene în cadrul Programului de Asistență Tehnică, ale căror cereri de finanțare pot fi depuse până la sfârșitul acestei luni.

    Consilierul Cristian Galea a întrebat-o dacă asta înseamnă că nu se mai poate interveni pe proiect, iar doamna Giurgiu i-a răspuns că se vor mai putea face anumite modificări, precum mutarea unui loc de joacă, sau o altă dotare.

    Lazăr Faur a anunțat începerea unui grup de lucru, la care să se alăture și societatea civilă

    A intervenit în discuție și viceprimarul Lazăr Faur, care a susținut că până la întocmirea proiectului tehnic propriu-zis, încă se mai pot face consultări și, implicit, modificări.

    „Noi astăzi vom vota, cei care votează pentru, evident, documentația tehnico-economică în stadiul DALI (de fapt, studiu de fezabilitate, n.red.). Următorul pas este proiectul tehnic. Între aceste două momente, am convenit să avem o discuție mai largă, să facem un grup de lucru în care să participe și consilierii locali și să implicăm și specialiști din afara primăriei, din societatea civilă, mai ales pe cei care mereu ne acordă atenția dumnealor și le mulțumim pentru acest lucru și să vedem dacă putem să facem, până la urmă, exact ceea ce ne dorim cu toții: un proiect mai bun. Și intenția noastră este să găsim cele mai bune soluții pentru acest proiect care definește un loc simbolic pentru Arad”, a spus vicele Faur.

    Cu acestea fiind spuse, a rămas înțelegerea că un astfel de grup de lucru va avea o primă întâlnire după Sărbători. Proiectul în forma actuală a fost supus la vot și a fost aprobat, chiar dacă nu în unanimitate. A obținut 13 voturi pentru (PNL și UDMR), 2 abțineri (PMP) și 6 împotrivă (USR).

    •  Vezi aici în ce ar consta modernizarea propusă în studiul de fezabilitate aprobat: Municipalitatea vrea să schimbe la față complet malul Mureșului, cu peste 17 milioane euro, dar nu prea îi iese · Special Arad

    •  Citește și: Salvați Malul Mureșului! Pro Urbe trage un semnal de alarmă: o „nouă degenerare urbană” · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Politicienii nu au competente profesionale in domeniile respective insa au puterea si banii! Putere si bani pe care ar trebui sa-i investeasca si foloseasca in interesul prezent si viitor al urbei! Serviciile publice trebuie sa fie asigurate de specialistii cei mai buni in domeniu! Studiile de fezabilitate, planurile de investitii, sistematizarea, arhitectura urbei s.a. ar trebui sa fie realizate de catre angajati competenti! Cu salarii pe masura! Ca este mult mai util sa angajezi specialisti executanti profesionisti care platiti corect vor aduce plusvaloare in urbe! Si poate ca in acest fel am deveni si noi un oras interesant pentru tineri sau maturi specialisti care vor sa-si onoreze profesia si locul in care-si duc existenta!
      Pana atunci mi se pare teribil de incorect, ca simplu cetatean, sa accept ca cei 20-30 de – alesi si nu prea – sa ia decizii care duc la o si mai mare incertitudine a identitatii culturale a acestui oras cu risipa de resurse financiare si umane!

      +13 voturi
      +1
      -1
    2. Dacă erau presați de termenul limită pt depunerea SF-ului spre finanțare de ce au lăsat pe ultima lună din an aprobarea acestui proiect? Puteau supune dezbaterii soluțiile din Sf de azi vară și făcute ajustările cerute de societatea civilă din timp, atunci nici firma responsabila de sf nu era presată de timp.
      Normal ca nici firmei nu i-a convenit sa i se ceara modificarea SF-ului în 10 zile dar cu puțină bunăvoința puteau probabil perioada sărbătorilor i-a împiedicat.

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.