duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Proiect european pentru depistarea precoce a tuberculozei, inclusiv la Arad

  de Special Arad | 7 iunie 2022, 5:32 PM | Sănătate | Știri Arad

  0

  (foto: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”)

  Institutul Național „Marius Nasta”, în parteneriat cu șase organizații, a demarat un proiect în Sănătate pentru depistarea cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latente, în vederea diagnosticării și tratării precoce a acestei afecțiuni. Peste 75.000 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile vor fi examinate, minim 15.000 dintre acestea beneficiind de activități de sprijin și asistență.

  Proiectul, derulat prin fonduri europene, se desfășoară la nivel național, iar o a doua componentă a acestui proiect include formarea a cel puțin 560 de persoane din domeniul socio-medical, care vor dobândi astfel un nivel de competențe îmbunătățit, în problematica tuberculozei.

  „Întotdeauna am sprijinit și sprijinim asemenea demersuri care au aplicație directă asupra sănătății populației. Sunt adeptul prevenției în medicină, a diagnosticării și tratării bolii într-o faza incipientă, în primul rând pentru că vindecarea este mai facilă, mai ales în cazul unor afecțiuni cronice cum este tuberculoza. Apreciez inițiativa Institutului «Marius Nasta» pentru implicarea în sănătatea publică în general și pentru crearea unor mijloace de informare și conștientizare a populației de pericolele acestei boli cronice, în special”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

  Deși Aradul se situează în categoria județelor cu incidența bolii sub media pe țară (56,9 cazuri la 100.000 de locuitori), 13 comunități arădene vor face parte din acest proiect, în funcție de incidența înregistrată: Săvârșin, Bata, Vârfurile, Buteni, Șicula, Șiria, Beliu, Cermei, Mișca, Vinga, Felnac, Secusigiu și Semlac.

  Proiectul se va derula prin deplasarea unei caravane mobile în localitățile menționate, conform unui program prestabilit. Caravana este un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, dar și a altor 14 patologii, iar asistența este asigurată de un echipaj format din: un asistent medical de radiologie, un registrator medical și un responsabil logistic.

  Programul de formare va contribui în mod direct la creșterea capacității comunităților de a gestiona mai bine activitatea de prevenire și tratament a cazurilor de tuberculoză prin instruirea directă a asistenților medicali comunitari și a asistenților sociali din județul Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.