miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Proiect de lege european: Amenzile și suspendările de permis din străinătate vor putea fi executate mai ușor în România

  de - | 25 martie 2024, 9:26 AM | Internaţional

  0

  Parlamentul European a adoptat recent, în primă lectură, proiectul unui set de reguli la nivel european care ar conduce la o mai bună comunicare între statele membre pentru executarea sancţiunilor rutiere dispuse în alte state decât cel de reşedinţă al autorului abaterii rutiere.

  Trebuie precizat faptul că, deşi inclusiv România are o legislaţie cu privire la schimbul de informaţii între state şi există convenţii internaţionale în materia circulaţiei rutiere, în esenţă doar amenzile primite în străinătate pot fi executate în România, şi acestea după o procedură destul de greoaie. Suspendările de permis sunt valabile acum doar în ţara unde s-au dispus.

  Dacă regulile stabilite de Parlamentul European vor fi adoptate după alegerile europarlamentare din iunie, într-un interval rezonabil de doi sau trei ani vom putea avea o legislaţie comunitară în materie rutieră care să asigure efectiva executare atât a amenzilor rutiere, cât mai ales executarea suspendării dreptului de a conduce, aplicată într-un alt stat decât cel de domiciliu al contravenientului.

  Potrivit proiectului, orice ţară a Uniunii Europene va putea solicita altui stat comunitar în care domiciliază autorul abaterii rutiere să execute orice amendă de peste 70 de euro şi să procedeze la executarea pe teritoriul acelui stat a suspendării dreptului de a conduce, dispuse de autorităţile statului solicitant. Această cerere, potrivit actualei forme a proiectului, va putea fi făcută într-un termen de maximum 11 luni de la săvârşirea abaterii rutiere.

  Citește și: Angajații Carrefour anunță un protest. Care sunt cererile acestora

  Mai multe detalii pe ebihoreanul.ro

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.