duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Program special în toate școlile, în ziua de 15 februarie. Orele se opresc, iar elevii vor fi puși să citească

  de Special Arad | 10 februarie 2022, 3:29 PM | Educaţie

  0

  Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii. Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

  În acest context, marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul se va modifica astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, cadrul didactic va organiza, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii.

  Personalul didactic va recomanda, în prealabil, tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

  Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

  În același timp, unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor de securitate în ceea ce privește prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19 :

  a) invitarea bibliotecilor locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ;

  b) invitarea asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;

  c) oferirea, cu titlu gratuit, editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, de spații pentru prezentare și vânzare de carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

  Totodată, unitățile de învățământ sunt invitate să popularizeze evenimentele asociate Zilei lecturii în presa locală și națională, dar și în mediul online.

  Motto-ul acestui an este „Citim împreună!”. 

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.