sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  În sfârșit! Facturile pentru gaze vor fi mai ușor de citit. Ce vor conține pe prima pagină

  de Special Arad | 19 martie 2023, 9:37 AM | Naţional

  0

  După modelul celor la energie electrică și facturile pentru gaze vor fi mai ușor de citit. Din luna aprilie prima pagină a facturii va avea mai puține date. Mai mult în lunile în care distribuitorii întârzie cu trimiterea înștiințărilor clienții vor putea să plătească în rate. Noile reguli au fost stabilite de ANRE pentru toți furnizorii de gaze.

  Din luna aprilie, facturile pentru gaze vor arăta diferit.

  Pe prima pagină se vor regăsi:

  – date despre furnizor și despre client;

  – informații despre contract;

  – numărul facturii și data la care a fost emisă;

  – cantitatea de gaze facturată și perioadă;

  – termenul până la care trebuie plătită și, dacă este cazul, restanțele.

  Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: „Sunt consumatori care vor o factură simplă și doar informații minimale, dar sunt și consumatori care sunt interesați de detalii – cât e tariful de transport, cât e tariful de distribuție, cât e prețul unitar al gazelor sau al energiei electrice. Trebuie comunicate, dar pe pag doi sau în anexe„.

  Spre deosebire de facturile la energie, cele de la gaze nu au avut până acum întârzieri. Dacă apar astfel de situații, clienții vor avea evidențiate diferit sumele cu plata eșalonată și cu datoria totală.

  Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: „În momentul în care un furnizor emite o factură care conține o perioadă mai mare de o lună. În acel moment furnizorul trebuie să ofere clientului și plata eșalonată. Să lase clientului decizia dacă dorește să plătească întreaga valoare a facturii sau eșalonat”.

  De exemplu, dacă în luna iunie vin facturile pentru aprilie și mai, furnizorul este obligat să treacă pe factura suma totală și, separat, restanța eșalonată în două rate. Clienții care vor opta pentru plata în rate nu vor acumula penalizări. Și nu vor plăti în plus nici cei care au nedumeriri legate de sumele datorate și cer explicații – furnizorii nu pot aplica penalizări până nu le răspund şi clarifica situaţia.

  Sursa: Economica

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.