vineri, 10 mai, 2024

Special Arad Logo

    Tot mai multe produse contrafăcute intră în România. La frontiera Nădlac II au fost depistate medicamente contrafăcute pentru creșterea potenței

    de Ioana Costaș | 26 decembrie 2023, 10:42 AM | Știri Arad

    0

    S-au triplat faptele ilegale înregistrate de polițiștii de frontieră pe linia produselor contrafăcute, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, față de aceeași perioadă din 2022, anunță Poliția de Frontieră. În perioada menționată, în punctele de trecere a frontierei au fost depistate de la haine contrafăcute, la cosmetice contrafăcute și chiar și medicamente contrafăcute pentru creșterea potenței – acestea fiind descoperite de polițiștii de frontieră de la Nădlac II. Cel mai frecvent falsificate sunt parfumurile, încălțămintea sport, jucăriile și îmbrăcămintea. Produsele contrafăcute provin din China și din Turcia.

    Valoarea produselor contrafăcute depistate de polițiștii de frontieră – în perioada menționată – este de peste 290 de milioane de lei, cu precizarea că valoarea bunurilor confiscate este raportată la valoarea de piaţă a unora autentice. Produsele contrafăcute sunt distruse după reţinere.

    De trei ori mai multe produse contrafăcute

    Potrivit statisticii Poliției de Frontieră, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023 „poliţiştii de frontieră au depistat 1.116 fapte de natură infracţională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 356. În urma acestora au fost confiscate – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează: 351.732 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;

    109.304 perechi încălțăminte; 243.908 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 26.485 bucăți articole de marochinărie; 2.820 bucăţi ochelari de soare; 12.745 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare); 560 bucăţi ancore chimice; 309.530 jucării. Bunurile, în valoare toată de peste 290 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către polițiștii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă”.

    Ruta bunurilor

    Potrivit Poliției de Frontieră, „rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România rămân:

    China-România – produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi.

    Turcia-România – produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport – autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu dețin documente de proveniență pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou și nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute”.

    Medicamente contrafăcute, la Nădlac

    În 18 martie 2023, peste 17 mii de cutii cu medicamente pentru creșterea potenței, susceptibile a fi contrafăcute, au fost confiscate în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, pe sensul de ieșire din România. Valoarea medicamentelor a fost estimată la peste 370 de mii de euro. Cutiile cu medicamente erau transportate cu o autoutilitară la volanul căreia se afla un cetățean german în vârstă de 39 de ani. La controlul de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, șoferul nu a putut prezenta documente de proveniență pentru marfa transportată.

    Citește și: Peste 17 mii de cutii cu medicamente posibil contrafăcute, confiscate la Nădlac II. Șoferul încerca să le scoată din România

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.