miercuri, 18 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Problemele actuale ale omenirii, dezbătute de elevi din 29 de județe la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” | Foto

    de Tomck@t | 8 noiembrie 2018, 6:31 PM | Educaţie

    0

    Printre problemele identificate de către elevi se numără corupția, violența în școli, drogurile, terorismul, Fake News, bolile secolului și - dintr-un anumit punct de vedere - chiar tehnologia

    Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” a găzduit astăzi cea de-a șaptea ediție a concursului de proiecte interdisciplinare „Probleme actuale ale omenirii”, o șansă ideală pentru elevi din nu mai puțin de 29 de județe de a-și face cunoscute propriile viziuni asupra problemelor lumii înconjurătoare și, de asemenea, de a sugera soluții pentru eliminarea lor. Ediția de anul acesta a numărat în total 125 de elevi participanți, veniți din toate părțile țării (județele Arad, Cluj, Bihor, Gorj, Maramureș, Vâlcea, Timiș, Suceava, Sibiu, Prahova, Dolj, Constanța, Brașov, Bistrița-Năsăud, Călărași etc. și chiar capitala, București).

    Temele generice ale ediției curente au fost „Probleme sociale și politice pe glob”, respectiv „Probleme tehnologice și de mediu pe glob”, iar printre proiectele participanților (grupați în echipe de câte doi elevi, ca în fiecare an) s-au numărat subiecte precum „Tehnologia vs. Omenirea”, „Corupția ucide”, „Fake News – fenomenul dezinformării globale”, „Omul – programat spre autodistrugere”, „Drogurile în adolescență”, „Ignoranța și Bullying-ul”, „Lipsa educației”, „Terorismul în Europa”, „Bolile incurabile”, „Risipa de hrană”, „Gunoiul spațial”, „Pericolul telefonului mobil” ori „Economia circulară – soluția secolului XXI”.

    Concursul s-a împărțit în trei secțiuni mari: Național, Județul Arad și Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, liceul gazdă și școlile din județul Arad fiind separate în cadrul concursului cu scopul de a evita discuții și acuzații că elevii arădeni ar fi favorizați. Asta pentru că membrii juriului sunt aproape cu toții arădeni, reprezentanți ai sponsorilor și partenerilor, inspectori ISJ Arad, profesori de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Colegiul Național „Moise Nicoară” și profesori universitari de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, excepție fiind doi prodecani de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Vescan Iuliu și prof. univ. dr. Banciu Horia, cel din urmă fiind, de altfel, un fost elev al Colegiului Național „Elen Ghiba Birta” din Arad.

    Coordonatrul concursului, profesorul Marius Țiu a spus că numărul de premii a fost mai mare în acest an și anume un premiu I, două premii II și două premii III la fiecare dintre cele trei secțiuni.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.