Update Probleme cu Titularizarea prin art. 253. Profesorii care au mers la ISJ Arad să-și predea dosarul, au făcut un drum degeaba

  imagine cu scop ilustrativ

  Cadrele didactice au avut o surpriză neplacută marți, când s-au deplasat, așa cum era stipulat în prealabil
  în calendarul oficial, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad pentru a depune dosarul în vederea ocupării unui post vacant, pe baza Titularizării prin articolul 253. Atât ei cât și ceilalți colegi din alte județe din țară s-au trezit că preluarea dosarelor a fost suspendată din senin.

  Măsura pare să aibă la bază o decizie a Ministerului Educației, care a transmis un mesaj inspectoratelor școlare județene, fără să întocmească însă vreo ordonanță de urgență în acest sens.

  Vestea am aflat-o prin intermediul „Telefonului cititorului”, prin care am fost contactați de un cadru didactic din Arad care a mers în această dimineață să-și predea dosarul, dar a fost nevoit să plece acasă, cu coada între picioare.

  „Ieri au publicat pe forum toate posturile vacante, iar astăzi era data în care începea depunerea dosarelor. Dar nu ne lasă să le predăm, căci am înțeles că inspectoratul a primit dimineață un SMS de la Minister, prin care era comunicat să suspende temporar preluarea. Nu știu nimic mai mult, nu mi s-a spus când o să pot să-l mai predau, sau dacă o să mai pot obține vreun post… Nu văd unde e vina mea ca angajat în sistem, cu note bune… Noi ce vină avem pentru că ei nu au știut să ia măsurile necesare?”, ne-a spus cadrul didactic.

  Curioși fiind care este motivul pentru care s-a sistat preluarea dosarelor, l-am contactat pe Claudius Mladin, inspectorul școlar general al ISJ Arad. Acesta ne-a spus că „sistarea acestei etape de mobilitate a Titularizării pe articolul 253 e la nivelul Ministerului Educației. Este o discuție la nivel național în momentul de față. Noi așteptăm precizările de la Minister. Avem un mesaj la nivelul Inspectoratului Școlar, având în vedere prevederile Curții Constituționale privind decizia 528/2018 care, printre altele, obligă legiuitorul să elimine din drepturi soluția declarată neconstituțională, precum cea care se regăsește în articolul 253. Ministerul Educației Naționale, având acest articol declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională, probabil va suspenda posibilitatea Titularizării cu articolul 253. Momentan, la nivelul Inspectoratului Școlar, nu avem nimic în scris. Așteptăm precizările scrise de la Minister”.

  Dacă până la urmă profesorii vor mai putea să depună dosarul în vederea ocupării unui post vacant anul acesta rămâne de văzut. Cariera lor e în mâinile Ministerului Educației.

  Update

  Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care articolul 253 din legea educației care le permitea profesorilor cu note mari la titularizare în anii trecuți să ceară din nou titularizarea a fost abrogat, potrivit Hotnews.ro. Ministerul Educației a vrut astfel să rezolve situaţia prin care CCR a declarat acest articol din Legea 1/2011 neconstituţional.

  După ședința de Guvern, ministrul Educației a declarat că: „Am rămas în plină mişcare de personal cu acest vid legislativ. Am găsit o soluţie: Cei care se afla în situaţia să fi obţinut note peste 7 în ultimii 6-7 ani, adică de la Legea 1 încoace, pot să folosească aceste rezultate în situaţia în care Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare decide că poate să transforme contractul de muncă din contract pe durată determinată, într-un contract cu durata egală cu viabilitatea postului didactic. Ca urmare, în felul acesta considerăm că am rezolvat, fără să încălcăm decizia Curţii, pentru că asta nu înseamnă titularizare, dar înseamnă posibilitatea prelungirii contractului de muncă atât timp cât postul este viabil”.

  Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației arată că „prevederile acestei ordonanțe de urgență permit consiliului de administrație al unității de învățământ modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru cadre didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media cel puțin șapte”. 

  Citește mai multe detalii despre acest subiect pe Hotnews.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pai cum sa te titularizezi cu 253, adica nu te-ai incadrat cu nota sa ieie postul, dar te opreste in sistem pentru ca ai luat 7 si asa prinzi si tu ceva cu 253, iar altul cu nota mai mare ramane fara post pt ca il blocheaza asta cu7 si ceva. E singurul sistem bugetar care face astfel de aberatii.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.