Primii țânțari modificați genetic au fost eliberați în Statele Unite

  de - | 6 mai 2021, 7:53 PM | Internaţional

  0

  Compania de biotehnologie Oxitec și-a lansat țânțarii modificați genetic în Florida Keys, cu scopul de a suprima populațiile de țânțari sălbatici care poartă boli în această regiune. Este pentru prima dată când țânțari modificați genetic sunt eliberați în SUA, relatează Live Science, citat de HotNews.

  Oxitec a lansat anterior țânțari Aedes aegypti modificați genetic în Brazilia, Insulele Cayman, Panama și Malaezia, iar compania a raportat că populațiile locale de A. aegypti au scăzut cu cel puțin 90% în aceste locații, a scris anterior Live Science.

  Țânțarii A. aegypti pot purta boli precum Zika, dengue, chikungunya și febra galbenă, iar eliberarea de țânțari modificați oferă o modalitate de a controla populația de țânțari fără a utiliza pesticide.

  Țânțarii modificați genedic de la Oxitec, toți masculi, au fost proiectati pentru a purta o genă letală, iar când țânțarii modificați se împerechează cu femelele țânțarilor sălbatici, gena letală este transmisă descendenților lor. Deși gena nu afectează supraviețuirea masculilor, împiedică descendenții femele să dezvolte o proteină esențială și astfel mor înainte de a ajunge la maturitate.

  Doar țânțarii femele mușcă oamenii (țânțarii masculi beau exclusiv nectar), astfel încât țânțarii modificați și descendenții lor masculi supraviețuitori nu pot transmite bolile oamenilor.
  Aedes aegypti reprezintă aproximativ 4% din populaţia de ţânţari din Florida Keys, însă provoacă marea majoritate a bolilor transmise de aceste insecte populaţiei din zonă, conform revistei de știință Nature.

  Această campanie de eliberare reprezintă un test iniţial, prin care Oxitec va putea colecta date înainte de a derula un al doilea test, cu aproape 20 de milioane de ţânţari, la sfârşitul acestui an, conform Nature.

  Sursa: HotNews.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.