vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Primarul Bibarț, între preferință și putirință. Altfel spus, cum să dai afară din Primăria Arad pe „ăia” și nu pe „ai mei”

  de Mihai Todoca | 1 iulie 2021, 11:54 AM | Administraţie

  6

  După ce consilierii liberali s-au abținut de la vot și celelalte partide au votat împotriva proiectelor de a reduce numărul de personal din instituțiile subordonate Primăriei Arad, primarul Călin Bibarț a avut o intervenție pe facebook unde anunța că nu renunță! O postare care s-a dorit a explica (din punctul de vedere al edilului șef) în final că de fapt parcul din Vlaicu nu se va putea face tocmai din cauza oamenilor care nu au fost concediați: „Am propus o restructurare care ne aducea o economie anuală de circa 2 milioane de euro, economie care ar fi trebuit să se concretizeze, între altele, în investiții destinate arădenilor, precum parcul din cartierul Aurel Vlaicu, pe care nu-l vom mai putea începe în acest an.”

  Ei, uite, da! La asta nu ne-am așteptat. Deci investițiile în Arad nu se vor concretiza deoarece acei 81 de oameni cu salariile lor seacă bugetul Aradului. Bineînțeles că sunt mulți care se prezintă la lucru doar de dragul zilei de salariu, dar cunoaștem cazuri unde se lucrează cu personal insuficient… și și aici se dorește reducerea.

  Mișcarea lui Bibarț de a nu renunța denotă totuși o necunoaștere a cum funcționează o administrație. Cum să refuze executarea unei hotărâri în CLM?! („În consecință, am refuzat retragerea proiectului privind restructurarea aparatului administrativ de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal.”). Cum să refuze? Eventual vine cu o nouă hotărâre, nicidecum nu poate trece peste capul consilierilor. Consilieri care și-au făcut treaba în comisiile de specialitate și au pus întrebări pertinente, după care au votat așa după cum le-a dictat conștiința (de-ar vota așa de fiecare dată…) și Codul Administrativ.

  Același Bibarț continuă spunând: „Deși se face mereu trimitere la eficientizare, dându-i exemplu pe alții, când propun la noi acasă, unii consilieri se opun”. Aici știm că face referire la Ilie Bolojan. Însă ceea ce nu știe primarul este că sunt mai multe procese pe rol împotriva CJ-ului orădean, deschise de foștii angajați tocmai pentru modul în care au fost concediați. În cazul în care le va pierde, CJ-ul lui Bolojan va scoate alți bani din „buzunar” (că nu e al lui…), mai mulți decât ar fi fost dați pentru salarii. Dar asta se va vedea în timp.

  vv

  În final, pentru că „nu există publicitate negativă”, Bibarț a apărut și la o emisiune tv, unde moderatoare este o „țățică” de mahalale din București (chiar, pe bune, așa oameni de imagine are primarul încât să ajungă să-l pună să răspundă întrebărilor unei fâțe?)…  derapajele acesteia ținând paginile ziarelor de scandal tot la două zile. Și acolo Bibarț a ținut neapărat să reamintească, printre altele, publicului că „din banii aceia din salarii am putea face parcul dintr-un mare cartier arădean (Vlaicu – nota red.).

  ***

  Nu suntem împotriva reducerii de personal acolo unde chiar este nevoie, însă e nevoie de o transparență mult mai mare în ceea ce privește Primăria Arad și instituțiile subordonate. Iar aici ar putea city manager-ul, Bogdan Boca, să intervină în stabilirea unor căi de comunicare mai altfel, în sensul că nu e destul să se limiteze la: „Vreau atâția dați afară! Nu mă interesează cum, ăsta e numărul! Găsiți o soluție….” Însă, poate, nici city-managerul nu știe cum să le explice celor care fac planurile de concediere că trebuie să aleagă dintre „cei vechi” din instituție, nicidecum cei (zeci..) aduși de noul primar în ultimii doi ani… și-așa că totul e blocat până la noi… să le spunem preferințe.

  Citește și: Concedierile din Primărie, „pe pauză”. Cum motivează consilierii retragerea proiectelor de reorganizare de pe ordinea de zi – Special Arad · ultimele știri din Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. FRUMOS ARTICOL. Adica 81 de ciumpalaci, amante, iubite, fiice si neveste de penelei + diversi membri si cotizanti la partid, manca 2.000.000 de euro din bufetul orasului nostru? o….. la asta nu ma gandisem, dar asta inseamna ca fiecare dintre astia are in medie 2.000 euro salariu pe luna. Bun asa. Buuuun bunnnnn. fara ore suplimentare, fara bonuri de masa, fara spagi? zic bine? si se intorc la casuta rupti de plictiseala.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Greierele lui Pinocchio

   Nu e nevoie, stimate ”ziarist” să cunosti Codul administrativ, ci sa ai doar notiuni de logica atunci cand tratezi ideea refuzului de a retrage proiectul de pe ordinea de zi. Ca sa ne intelegem: un asemenea proiect de restructurare, fiind initiativa primarului, era tot decizia sa de a il retrage sau nu. Cum el nu a vrut asta, s-a trecut (abia atunci) la retragerea de pe ordinea de zi prin votul consilierilor. Faptul ca nu renunta, abia asta inseamna venirea cu un alt proiect, lucru care s-a si votat. Nu-i asa ca e suficienta logica? Dar ce mai conteaza logica atunci cand toata presa scrie doar cum i se dicteaza de catre… stim noi cine. Cat priveste angajarile de ”oameni noi” de catre actualul primar, legea va permite sa solicitati o situatie a miscarilor de personal din acest interval de timp de cand este primar (eu am reusit!). Veti avea surprize! Dupa cum nu e o surpriza pentru nimeni cam ce fel de oameni ”capabili” au fost angajati in lunga domnie a predecesorului!

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. sa intamplat exact cea ce era prevazut
   noi propunem ,psd se opune si nu va mai fii nimic
   din acel parc din vlaicu ,si din multe altele
   de vina este opozitia care sa opus ,si in special PSD
   acest scenariu este jucat la nesfarsit pe scena politica
   romaneasca . noi vrem sa fie bine ,sa facel un lucru bine
   facut ,dar nu ne lasa PSD ul

   --3 voturi
   +1
   -1
  4. Primaria Berlin are 207 angajati!
   Primaria Arad are 1000 de angajati…
   Judecati voi unde este eficienta si unde este timp de „tras mâța de coadă”!
   Pentru cei care insista sa ne spuna cât muncesc angajatii acestia,va rog cereti filmarea de la camerele de supraveghere ale orasului si-i veți vedea pe protejații si piloșii arădeni plimbându-se ba la piata,ba dupa mici cumparaturi,toate in timpul programului de lucru!Oare stiti ca in zona industriala doar in pauza iti permiti sa bei cafea,sa manânci sau sa mergi la toaleta? Cu ce sunt mai superiori angajatii de la stat față de cei de la privat?

   +4 voturi
   +1
   -1
  5. La Arad da bine poezia cu „modelul Bolojan”
   Din nefericire e doar poezie, concedierile fiind doar unul dintre aspectele activitatii mai sus numitului.
   Tot din nefericire la Arad se copiaza doar aspectele negative (concedieri, asaltul asupra institutiilor de cultura), fara
   sa vedem ceva similar sau asemanator numeroaselor realizari din Oradea ale aceluiasi personaj (nici nu are rost sa incerc enumerarea celor mai importante investii in derulare, atat sunt de multe. Cine e curios poate sa acceseze oradea.ro). Cert e ca Oradea se schimba radical de la an la an (din fonduri europene) in timp ce la Arad ne afundam si mai mult in mediocritate (si luam imprumuturi chiar acum cand toata lumea vorbeste de Programul National de Rezilienta). Dar unde nu-i cap vai de picioare. Doar garagara si orgolii stupide.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.