vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Voievodul Bibi și-a început domnia… Și atât de mult i-a plăcut cum i-a pupat paharnicul picioarele, încât l-a făcut mare dregător

  de Alin Olteanu | 29 octombrie 2020, 12:41 PM | Administraţie | Topic special

  11

  În mod normal, orice ziar îi acordă unui proaspăt ales un răgaz, o perioadă  -să-i spunem „de liniște”- în care acesta să își definească principalele obiective ale mandatului, să își desemneze colaboratorii și să înceapă munca. Astăzi însă facem o excepție și nu atât pentru a-l critica pe Călin Bibarț pentru alegerea administratorului public, deși e mult de comentat și cu siguranță o să o facem în viitor, cât pentru a-i atrage atenția că și-a început mandatul după principiul lui Ludovic al XIV-lea: „Statul sunt eu”.

  Credem că funcția de administrator public (city manager) este cea mai importantă după cea de primar și, eventual, viceprimar și de aceea modul în care a fost făcută desemnarea acestuia este cel puțin discutabil.

  Pe ce considerente l-a putut desemna primarul pe Bogdan Boca administrator public al Municipiului Arad? Vă rog să mă credeți că am căutat mult niște răspunsuri și nu am găsit decât două posibile: 1. Ca recompensă pentru serviciile aduse în ultimul an de mandat interimar de primar, perioadă în care, pentru a deveni din „necandidat” în „candidat”, Călin Bibarț a avut nevoie de „personal” supus și dedicat; 2. Ca să arate că puțin îi pasă de ce vrea Gheorghe Falcă și PNL.

  Mai mult despre motivele care l-au făcut pe Bibarț să îl aleagă pe colegul său de partid Bogdan Boca nu o să comentăm, însă, preluăm o informație apărută pe site-ul Primăriei Oradea (nu avem ce face, trebuie să îi amintim pe vecini, chiar dacă pentru unii ar putea părea o obsesie), care anunță CONCURS pentru ocuparea funcției de administrator public. Deci, domnule Bibarț, concurs, chiar dacă nu cere legea. Concurs, pentru că este o funcție importantă, pentru că, profesionist, este o funcție de mare răspundere, concurs pentru că vrei să arăți, ca și politică de viitor în administrație, că te ghidezi după niște principii solide.

  Și ce cer în anunț, ca și condiții specifice, oamenii ăia de la Oradea, neprofesioniștii aceia care conduc administrația locală? Nu amintim decât două:  vechime în specialitatea studiilor absolvite: minim 10 ani,  experienţa în funcţii de conducere: minim 5 ani.

  Astfel, putem să ne imaginăm cu ușurință ce ar fi făcut domnul Bogdan Boca dacă ar fi dorit să participe la concurs, doar studiind CV-ul acestuia, postat pe pagina Primăriei Arad:

  1. Vechime în muncă specialitatea studiilor absolvite (minim zece ani)… NU. A terminat facultatea în 2014, la Universitatea Aurel Vlaicu, suntem în anul 2020;

  2. Experienţa în funcţii de conducere: minim 5 ani. POATE…  A fost administrator/manager general la firma sa, SC Production Management Solutions SRL, doar că atât de bine a condus-o încât în ultimii trei ani a avut zero cifra de afaceri, zero angajati. Ne și întrebăm din ce a trăit fiindcă nu are declarate venituri? Doar din funcția de consilier local și din vânzarea unor terenuri (a obținut aproximativ 100.00de lei din cele doua tranzacții) pe care le-a avut? Sau, poate, din banii de la Primăria Hășmaș? Puteți să citiți declarația de avere accesând acest LINK! Deci, despre experiență… mai vorbim… sau nu prea avem ce să vorbim.

  Despre bani… da, domnul Boca a fost implicat și este implicat în vreo trei asociații (cică) non-profit, despre activitatea sa în acest domeniu având informații încă de pe vremea lui Nicolae Ioțcu, cel care-l susținea cu vorbe bune pe la diferite primării și instituții publice.

  Așadar, ce fel de administrator public o să avem? Cu siguranță unul tânăr, cu studii superioare, membru de partid – așa cum sunt mii, poate zeci de mii în județul Arad! Însă, nerecomandat de nimic, decât de faptul că e om de casă al primarului Călin Bibarț, că nu e, cică, în grațiile lui Gheorghe Falcă și a organizației municipale PNL (de unde și comunicatul de presă…).

  În consecință, să ne așteptăm ca în viitorul apropiat, toți oamenii  de „taifas” ai Regelui, care au stat la masa acestuia în ultimul an, să ajungă în funcții de conducere în administrația locală? Sau se va trezi și regele până la urmă și va încerca să-și schimbe domnia și să se înconjoare de oameni de valoare, profesioniști, cu experiență, recomandați de activitatea și rezultatele lor, nu de calitatea de membru de partid, nu de ce vrea partidul și nu de modul în care toarnă în pahar și îi sărută picioarele. Nu trebuie să facă altceva, dacă nu știe, decât să copieze abordarea din prezent a vecinilor județului nostru, să organizeze un concurs pe bune… și sa nu copieze ce au făcut alții înaintea sa.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Acum…sa fim sinceri, oricare ar veni, tot nu ar avea experienta de „manager de oras”, oricate firme ar fi condus. Sunt niste chestii destul de diferite.
   In plus, nici doamna Macra nu a avut experinta in asa ceva la inceput. Deci nu ar trebui sa fim asa tendentiosi.

   --11 voturi
   +1
   -1
   • Nu pot sa cred cat de indobitocita sunteti!!! Ori aveti un interes cineva in familie suge bani datorita pnleului sau situatiei create de acestia pile relatii parvenire etcsi vreti sa ramana liniste ori doar sunteti rezultatul sub mediocru al educatiei de care ati avut parte si in care nici nu v-ati dat interesul

    +11 voturi
    +1
    -1
  2. Criteriile cu ajutorul carora faceti aceste aprecieri ar presupune ca cel mai bun ar fi fost un… Iliescu. Si studii terminate de mult, si experienta in administratie, si experienta politica… Uite de aia nu ne facem bine, ca nu dam credit tinerilor si vedem peste tot doar lucruri cu care ne-au obisnuit vechile administratii…

   --10 voturi
   +1
   -1
   • Nu pot sa cred … tu ai habar cati tineri lucreaza afara datorita faptulù ca acesti parveniti ocupaaceste functii pe relatii si pile?? Ai idee cati dintre ei au studii si experienta in administratie si conducere si organizare??? Ai idee ca acesti parveniti nu stiu decat sa fire ?? Ai idee ca fura si din farfuria ta?? Daca gandesti asa dintr-un motiv sau altul e greseala ta mai rau e ca nu vedeti lucrurile asa cum is

    +9 voturi
    +1
    -1
  3. Tanarul Boca nu are nici un fel de realizari profesionale. toata cariera lui care are doar cativa anișori, graviteaza in jurul pnl unde s-a lipit sa ciupeasca si el ce poate. nu a avut un job real in viata lui. dupa ce a fost ușuit de la tineret, a enervat toata organizatia prin săparea colegilor, rezultate proaste la el pe zona unde era responsabil. apoi vazand ca nu mai are audienta la nimeni din partid, s-a dus spre bibart realizand ca e ultima lui sansa în fața șomajului. problema e ca experimentul acesta ne va costa pe toti. sansa aradului era ca acum sa vina niste profesionisti. in realitate se inlocuieste o piatră de moară cu un politruc incompetent. e dovada ca ne indreptam spre mai rau….

   +11 voturi
   +1
   -1
  4. … administratia a demonstart ca nu-i in stare sa traseze o linie dreapta sau sa paveze o piateta si voi aveti nevoie de manager de oras, cand Primaria nu are inspectori de zona in cartiere sa vada in ce hal arata totul sau cum isi arunca romanul mobila veche si molozul in tomberoanele galbene si albastre, isi lasa saltelele rezemate de pereti si-si arunca comina de la struguri pe strazi.Manager de oras pentru ce oras, ca in 30 de ani am devenit o latrina.Mai bine ii spuneti TS (toilet seat) in loc de CM(city manager), ca doar acopera latrina, nu o parfumeaza.

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.