joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Din culisele năravurilor puterii locale. Din nou, astăzi, despre „Orașul Pentru Antal”, fost cândva, Pecica

  Ceea ce era de așteptat să se întâmple, iată, se va întâmpla în ședința Consiliului local al orașului Pecica de azi, 27 mai 2021 când se va oficializa numirea secretarei primarului Antal Petru ca membru în Consiliul de Administrație al recent înființatei Societăți locale URBI-SERV PECICA S.A.

  Interesant, ca să nu spunem suspect, că iar se supără pe noi primarul, pe ordinea de zi inițială (de la data convocării și pentru care a fost pregătit și Proiectul de hotărâre nr. 61 din 15.04.2021, publicat pe site aici  sub denumirea „Proiect de hotărâre privind aprobarea ordinei de zi 27.05.2021”) nu figura și cel prin care se aprobă numirea membrilor Consiliului de administrație al SC URBIS-SERV PECICA S.A. Acesta a fost transmis direct consilierilor locali și apoi ascuns pe site, șmecherește (nici nu s-a comunicat, dar nici nu a fost omis, pus doar departe de ordinea de zi, ca să nu se prindă prea multă lume).

  Este nu doar un exercițiu de putere pentru amintitul primar, cel care conduce discreționar orașul, ci  și unul de aroganță supremă a aceluiași personaj ce se dovedește tot mai malign pentru oraș.

  Orașul vuiește de multă vreme despre o legătură „altfel” pe care Antal Petru ar avea-o cu secretara primăriei încă din perioada dinaintea alegerilor locale din toamna anului trecut – a nu se confunda cu secretara orașului, secretara primăriei fiind cea care ocupă fotoliul din secretariat și uneori răspunde la telefon. Deci, lumea din oraș vorbește (mai în șoaptă, de frica primarului, cunoscut ca un crunt răzbunător față de oricine încearcă să-l înfrunte), secretara se comportă în primărie ca pe moșia proprie alimentând „bârfele”, la fel cum le alimenta și primarul care pleca după masă de după masă la Centrul de vaccinare. Mă rog, treaba lor, nu-i așa? – pentru că la fel se „apără” și primarul, că e treaba lui… Da, până acum putea fi doar treaba lor, legătura „altfel”, reală sau nu, putând fi cel mult subiect de bășcălie, asociat cu pozele pe care le posta el în campania electorală alături și uneori chiar împreună cu familia (fiind campanie, trebuia să fie om de casă, familist serios). De mâine însă, problema nu mai este doar a lor, ci a comunității locale și chiar dincolo de ea, a tuturor liberalilor din județul Arad.

  A comunității locale pentru că doamna secretară – căreia, i se pregătește și un post de șef de Serviciu în primărie, tot printr-o hotărâre ce se va aproba în Consiliul local, în aceeași ședință de azi, despre care vom mai vorbi – va fi plătită ca „administrator independent” al Urbi-serv Pecica S.A. din bani publici. Sigur, toată „afacerea” asta cu Urbi-serv Pecica S.A. miroase de la distanță, dar chiar așa?, să-ți pui… secretara s-o administreze? Da, bărbații, căsătoriți sau nu, fac de multe ori cadouri doamnelor sau domnișoarelor pe care le admiră… Uneori, dacă-și permit, fac cadouri scumpe. Dar le fac din banii lor, nu din bani publici!

  Cu siguranță ați observat că nu am pomenit nimic despre consilierii locali. Pentru că oricum cei de la PNL, plus aliații UDMR și, of, of!, USR vor aproba cu avânt toate proiectele propuse de primar și dacă ar fi să-i numească iapa-ntr-un consiliu de administrație. Cu siguranță nu vor întreba care sunt, concret, calitățile care o recomandă pe Kristof Edina-Ana, încă secretara primăriei, să fie membru în C.A. al Urbi-serv Pecica S.A. . Și cu atât mai puțin vor cere probe care să-i dovedească respectivele calități. La fel de sigur, nici despre Farago nu vor cere, știut fiind că este omul primarului și asta cam ajunge.

  Ceilalți (PSD) nu știm ce vor face. Am auzit, pe surse, cum se spune, că au în vedere chiar părăsirea ședinței, ca formă de protest… Vom vedea.

  Nu știm însă dacă va vedea și conducerea județeană a PNL, în speță, președintele Falcă. Iar dacă va vedea, nu știm dacă va avea vreo reacție… Așa cum a avut atunci când s-a opus vehement când primarul Bibarț l-a numit în funcție de administrator public pe Bogdan Boca. Înțelegem, deci, că se poate ca primarii să nu fie lăsați să se comporte cu orașul „lor” ca pe propria moșie, nu?

  Probabil nu va reacționa nimeni din PNL, fiind mulțumiți că primarul „aduce voturi” pentru partid – este și asta o idee răsuflată și chiar mincinoasă, dacă vom compara numărul de voturi obținute de PNL în Pecica la ultimele alegeri (subliniem: VOTURI, nu procente, care sunt influențate de absenteism). Cu atât mai puțin Gheorghe Falcă, ocupat acum cu alte treburi, mai importante, probabil, pentru el. Și, până la urmă este treaba lor, a liberalilor de conducere sau de rând, ce fac ei cu Antal P. Probabil Pecica nici nu mai este importantă pentru PNL, de vreme ce au lăsat-o efectiv la dispoziția primarului care, iată, face dovada că are libertatea și puterea de-a o agăța ca pe-un breloc cu clopoței, de colțul cearceafului. Probabil, pentru PNL și Gheorghe Falcă, Antal Petru este mult mai important decât Pecica (ne-am putea aștepta și să schimbe numele orașului în „Petru Antal” sau, mai direct,  „Oraș Pentru Antal”).

  Sincer, așteptam ca vulcanicul președinte PNL Arad să intervină mai demult pentru a tempera pornirile de satrap ale celui care nu este doar primar ci și președinte al PNL Pecica. Nu a făcut-o. Semn că nu-l interesează ce fac primarii liberali cu banii publici, nu-l interesează cum aceeași primari dau de pământ cu imaginea PNL, deci nu-l interesează dacă PNL pierde sau nu încrederea populației. Încet, încet, oraș cu oraș. Sau, poate este total de acord cu ceea ce face Antal P. ca președinte PNL Pecica și primar liberal. Altfel de ce l-ar susține?  Până una alta, un fapt este cert: aroganța și abuzurile de putere ale lui Antal Petru sunt (și) ale PNL Arad. Să fie, totuși, clar, pecicanii l-au ales primar pentru că au crezut în PNL și în câțiva „grei” ai partidului, care l-au recomandat, între care Gheorghe Falcă și Iustin Cionca. În primul rând pentru asta, pentru că altfel, „mărețele” lui realizări se cam împotmolesc în glod.

  În final, o mare nedumerire: oare de ce ne amintim tocmai acum, despre acele dosare penale făcute unor persoane politice sau doar implicate politic, pentru că au făcut angajări fictive sau, atenție!, pentru că ar fi dat niște subiecte de concurs unor protejați. Păi, astea-s pistol cu apă față de cele ce se întâmplă și se vor mai întâmpla în Pecica!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. In chestiunea cu vaccinarea,probabil distinsul edil o fi vaccinat de mai multe ori secretara,sa o imunizeze,caci este insipensabila in primarie.Si sa fim sinceri,trebuie sa o numeasca sef serviciu,pentru ca face servicii,probabil.Dar nu e treaba locuitorilor,este o problema personala a distinsului,sau a consoartei sale,daca are si daca suporta.Evident,toate cele de mai sus,la nivel de supozitii…

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. vă recomand lecturarea L.52/2003 privind transparența decizională.
   nu vă recomand să apelați la instanțele de rahat care se vor comporta absolut la fel cum se comportă în cazul contestațiilor la procesele verbale – pe care le cunoașteți.
   aș concluziona că după ce v-ați bucurat de convenabilul respingerii contestării P-V ar fi jenant să așteptați ca instanțele minunate și koveșiste să vă susțină …. este vorba de efectul de bumerang care apare ca orice lege a fizicii. Acuma sunteți, cum spune foarte spiritual colegul dvs. Tifi, de cealaltă parte a fluierului și … cam fluierați a pagubă.
   Poate învățați, chiar la 80 de ani, că corect înseamnă corect și convenabil poate fi cu totul altceva.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.