vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Este anunțat protest din cauza tăierii stejarului secular din Parcul Eminescu

  de Raluca Medeleanu | 29 mai 2023, 11:34 AM | Știri Arad

  0

  (foto: Octavian Iolu)

  Parcul Eminescu, loc de promenadă de mai bine de o sută de ani, a avut mereu un loc special în sufletul arădenilor. Tocmai de aceea fiecare intenție de a interveni asupra lui s-a lăsat cu mari proteste în rândul locuitorilor orașului. Astfel, nu e de mirare că la vestea că cel mai vechi stejar din parc a fost tăiat la sfârșit de săptămână, mai mulți cetățeni au început să se organizeze pentru a trage un semnal de alarmă.

  Protestul este anunțat pe social media și prin mesaje, fiind adus și în atenția mass media. Deși nu ne-au fost menționați organizatorii, acesta ar urma să se organizeze cu începere de la ora 19:00, în Parcul Eminescu. Intenția este de a determina Primăria Arad să reconsidere acțiunile pe care le face, mai ales că într-un recent proiect de hotărâre care prevede modernizarea parcului se menționa înlăturarea în total a 22 arbori.

  „Salvați Parcul Eminescu” a salvat Parcul Eminescu… până „ieri”

  un pios omagiu 44

  (Fotografie de la un protest din 2015 din Parcul Eminescu)

  Amintim că în 2015 o reacție puternică din partea societății civile a adus Aradului chiar un premiu la nivel național pentru acțiuni civice, atunci când au fost organizate mai multe proteste sub denumirea „Salvați Parcul Eminescu” și s-au adunat peste 3000 de semnături într-o petiție pentru a împiedica municipalitatea să desființeze parcul pentru a face loc unei parcări.

  Din acel punct, nu a mai apărut la orizont niciun plan pentru vreo intervenție asupra parcului, până anul trecut când viceprimarul Lazăr Faur și-a exprimat dorința de a da zonei verzi un suflu nou. La câteva luni după declarație a apărut la transparență decizională și proiectul de hotărâre ce prevedea modernizarea Parcului Eminescu, proiect care însă a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Municipal, după ce unii consilieri și-au exprimat îngrijorarea pentru numărul de copaci indicați spre tăiere.

  Tăierea stejarului, produsă vineri, 26 mai, a declanșat astfel un val de îngrijorare în rândul arădenilor, care prin protest intenționează să convingă Primăria Arad să oprească viitoarele acțiuni de acest fel.

  Am solicitat Primăriei Arad un punct de vedere, iar în momentul în care primim răspunsul, vom reveni cu o actualizare asupra subiectului.

  UPDATE: Citește punctul de vedere al Primăriei în următorul link: Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție” • Special Arad · ultimele știri din Arad

   

  •  Citește și:

  • Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă

   

  • Parafrazând o lozincă virală… Arădenii au arătat că „Sunt pro Parcul Eminescu / Nu sunt pentru betoane”

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.