vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Prima imagine oficială a Găurii Negre din centrul galaxiei noastre

    de Special Arad | 12 mai 2022, 5:52 PM | Știință

    0

    (foto: captură video YouTube / National Science Foundation)

    O echipă internațională de astronomi condusă de oameni de știință de la Centrul pentru Astrofizică | Harvard & Smithsonian, care în 2019 au făcut publică prima imagine directă a unei găuri negre (din galaxia Messier 87, din constelația Fecioarei), au realizat acum un „portret” mult mai anticipat, cel al Găurii Negre din inima Căii Lactee: Sagittarius A*.

    „Astăzi, EHT este încântat să împărtășească prima imagine a gigantului blând din centrul galaxiei noastre”, a declarat Feryal Özel, astrofizician la Universitatea din Arizona, în timpul unei conferințe de presă susținute de Fundația Națională de Științe (NSF) din SUA, una dintre instituțiile care finanțează proiectul Event Horizon Telescope (EHT). Oamenii de știință au adăugat că Gaura Neagră din centrul galaxiei noastre este una mult mai „blândă” comparativ cu cele din alte galaxii. Găurile negre înghit materiale galactice, dar aceasta „mănâncă foarte puțin”.

    Acest monstru galactic se află la o distanță imensă de noi, la aproximativ 26.000 de ani lumină depărtare, astfel că nu există nicio posibilitate ca noi să ajungem vreodată în vreun pericol.

    Noua imagine oferă prima dovadă vizuală directă că gigantul care pândește în centrul galaxiei noastre este, așa cum s-a speculat de foarte mult timp, o gaură neagră supermasivă. De asemenea, imaginea susține teoriile despre unde există acești monștri cosmici și poate ajuta la explicarea modului în care se formează galaxiile, scrie The Harvard Gazette.

    Cunoscut sub numele de Sagittarius A*, obiectul are o masă uimitoare, de patru milioane de ori mai mare decât Soarele nostru.

    Ceea ce vedeți în imaginea de mai sus este o regiune centrală întunecată în care se află gaura, înconjurată de lumina care vine de la gazul supraîncălzit și accelerat de forțe gravitaționale imense. Ca o comparație, inelul are aproximativ dimensiunea orbitei lui Mercur în jurul Soarelui, adică aproximativ 60 milioane km, scrie BBC.

    124697663 milky way mapv2 nc
    124697662 closeup sagittariusa alt nc

    Aceasta este a doua imagine de acest fel, după cea din 2019 și anume a Găurii Negre din inima unei alte galaxii numită Messier 87 sau M87. Acel obiect este de peste o mie de ori mai mare, cu masa de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui nostru.

    „Deoarece Sagittarius A* este o gaură neagră mult mai mică – de aproximativ 1.000 de ori mai mică – structura inelului său se schimbă la intervale de timp de 1.000 de ori mai rapide”, a explicat Dr. Ziri Younsi, membru al echipei, de la University College London, Marea Britanie. „Este foarte dinamică, iar punctele fierbinți pe care le vedeți în inel se mișcă de la o zi la alta”, scrie BBC.

    Simulare. Sursa: Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian (news.harvard.edu)

    Reinhard Genzel și Andrea Ghez au primit Premiul Nobel pentru fizică în 2020 pentru descoperirea că Sagittarius A* este un obiect compact masiv, pentru care o gaură neagră este singura explicație cunoscută în prezent.

    Karl Jansky, considerat a fi părintele radioastronomiei, a fost cel care a descoperit pentru prima oară, în aprilie 1933, că un semnal radio venea dintr-o locație din direcția constelației Săgetător. Sursa radio a devenit mai târziu cunoscută sub numele de Săgetător A (Sagittarius A*). Observațiile sale nu au stabilit încă ceea ce știm astăzi, că acea locație este chiar Centrul Galactic.

    2 1
    Foto: captură video YouTube / National Science Foundation

    Cercetătorii au spus că producerea noii imagini a fost considerabil mai dificilă decât cea din 2019, în primul rând pentru că Sagittarius A* este o gaură neagră mult mai mică și în al doilea rând pentru că a tebuit să privească „prin brațele Căii Lactee” pentru a o vedea.

    Cercetătorii au produs imaginea cu ajutorul observațiilor în cadrul proiectului Event Horizon Telescope, o rețea mondială de radiotelescoape interconectate pentru a forma un singur instrument virtual de dimensiunea Pământului. Din acele date de observație, care au fost apoi analizate de algoritmi de supercomputer, au rezultat imaginea găurii negre M87, precum și cea recent lansată.

    3 1
    4 1
    6
    7
    10
    11
    14
    Foto: capturi video YouTube / National Science Foundation

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.