Telescopul Euclid dezvăluie prima secțiune a celei mai mari hărți 3D de până acum a universului. Momentan, acoperă doar 1%
ESA (Agenția Spațială Europeană) a prezentat recent un mozaic de 208 gigapixeli de imagini realizate de telescopul spațial Euclid, ca parte a unui proiect de cartografiere 3D a universului. Segmentul prezentat reprezintă însă doar 1% din universul vizibil și din ceea ce va fi harta finală. Cercetătorii se așteaptă ca în următoarea perioadă să capteze imagini cu miliarde de galaxii, scrie livescience.com și The Guardian.
Prima parte a ceea ce va fi cea mai mare hartă 3D a universului realizată vreodată a fost dezvăluită pe 15 octombrie, arătând 14 milioane de galaxii – ca să nu mai vorbim de zeci de milioane de stele din galaxia noastră, Cale Lactee – în detalii incredibile.
Misiunea Euclid, lansată în 2023 și condusă de Agenția Spațială Europeană (ESA), cu contribuții de la NASA, a trimis primele imagini în luna noiembrie a acelui an și în luna mai 2024.
Scopul misiunii Euclid este de a permite crearea unei hărți 3D în timp și spațiu a universului, într-o încercare de a elucida evoluția acestuia și, ca rezultat, de a aduce lumină asupra fenomenelor misterioase ale energiei întunecate și materiei întunecate, care împreună constituie 95% din univers.
Chiar dacă datele recent lansate acoperă doar 1% din ceea ce va fi harta finală, camerele sensibile ale telescopului spațial Euclid au capturat un număr incredibil de obiecte spațiale în detaliu.
De exemplu, mărirea imaginii cu un factor de 600 dezvăluie structura complicată a unei galaxii spirale din clusterul de galaxii Abell 3381, la 470 de milioane de ani lumină distanță, informează NASA.
„Aceasta este doar o mică parte din suprafața completă pe care Euclid urmează să o cerceteze, așa că până la final vom avea o adevărată recoltă astronomică de descoperiri”, a spus prof. Mat Page de la Laboratorul de științe spațiale Mullard al University College London (UCL), citat de The Guardian.
Zona primului segment cartografiat de Euclid, marcată cu galben (sursa: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA; ESA/Gaia/DPAC; ESA/Planck Collaboration)
Imagine de ansamblu asupra mozaicului și imagini mărite, dezvăluite pe 15 octombrie 2024 (sursa: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA; ESA/Gaia/DPAC; ESA/Planck Collaboration)
Harta completă este așteptată să includă șase ani de observații și va cuprinde o treime din cer, cu observații care se preconizează că vor surprinde miliarde de galaxii aflate la o distanță de până la 10 miliarde de ani-lumină.
Despre misiunea Euclid
Euclid a fost lansat în iulie 2023 și și-a început observațiile științifice de rutină pe 14 februarie 2024. În noiembrie 2023 și mai 2024, lumea a văzut primele imagini de calitate transmise de telescopul Euclid.
Euclid este o misiune europeană, operată de ESA (Agenția Spațială Europeană), cu contribuții de la NASA. Consorțiul Euclid – format din peste 2000 de oameni de știință din 300 de institute din 15 țări europene, SUA, Canada și Japonia – este responsabil pentru furnizarea instrumentelor științifice și a analizei datelor științifice. ESA a selectat Thales Alenia Space drept contractor principal pentru construcția satelitului și modulul de servicii al acestuia, Airbus Defence and Space fiind aleși să dezvolte modulul de sarcină utilă, inclusiv telescopul. NASA a furnizat detectoarele spectrometrului și fotometrului în aproape-infraroșu, NISP. Euclid este o misiune de clasă medie din programul spațial ESA numit Cosmic Vision Programme.
Comentariile portalului
Inedit si de foarte bun gust. Respect!
Condoleante! A fost o doamna prin excelenta! Un om extraordinar!
Continuați cu cititul și căutatul. Și apropo de Werner:https://specialarad.ro/iedersehen-klausi-du-bist-eine-kleine-nachtmusik/. Mergeți înainte, poate găsiți până la urmă ce căutați. (...)